Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 067
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Техни задължения са боклука, миялна, сушилня, баните, праха, техните стаи, сортиране на пране, почистване на котката. Отнема им по няколко минути дневно и около половин - един час уикенда.
А на колко години са?
Правят това от 7-8 годишни. Вече са големи - на 13, 15 и почти 18, имат рутина и навик и драми няма.

# 391
За чантата, май никога не съм я подреждала. Е, като беше по- малка съм се стряскала като извади някой мухлясал сандвич, но това е нейн опит как да си поддържа нещата. Преди да й дойде сме коментирали, че е добре да има превръзки, за нея или да даде, и си беше сложила. За тези училищните неща единствено обяснявам задачи по математика, защото съм й хванала методиката на усвояване Simple Smile
Относно задълженията- боклука, нейната стая, помага някой път на двора (въпреки, че я е "срам", тъй като сме на оживена улица). Много обича да мие банята, тъй като я прави цялата в пяна и се пързаля, но не й е задължение Simple Smile Каквото има нейно за пране си го събира, пуска, суши и прибира.

# 392
Дъщеря ми до 6 клас включително разнасяше чанта с бутилка вода само. Пандемията включи и АБ гел, но така или иначе училището осигуряваше такъв за всяка класна стая. Домашното беше веднъж седмично, харесваше ѝ как готвят в училище. Физическото се носи в понеделник и връща в петък. Учебници нямат. Честно казано, не бях особено доволна, защото едно домашно седмично трудно може да изгради навик да учиш вкъщи, което всъщност допълнително се затруднява от липсата на учебници. В 6-ти клас децата са 10-11 годишни и конкретно моята нямаше нужда от спешен несесер с превръзки.
Учудващо в 7-ми клас почна от самото начало сама да си приготвя чантата с тетрадките, учебници пак няма!, училищната храна не ѝ харесва и ѝ правя сандвич и зареждам вода. Първите седмици имаха буквално домашно за всеки ден, дори по 2, стръмно ѝ беше, но вече свикна. Не че не я мързи и не се случва да напомням, но се оправя. В събота като пускам униформата ѝ за пране вадя един куп боклуци от джобовете на сакото, трябва накой път да ги сложа на везната да види колко боклуци носи.
И така. Расте.Simple Smile

# 393
  • Пловдив
Раница май никога не съм събирала. Те имаха гардеробчета и там си държеше учебниците, тъкмо беше на занималня. Из къщи помага, ама като я накараш - мие чинии, помога при сервиране/отсервиране, готвим двете. Мама е болна и не може за стои права, това е причината, да готви заедно с мен - аз  режа, седя на стола и диктувам кое как. Не ми се струва, че запомня нещо, но се надявам, когато ѝ потрябва, да се сети.

# 394
Никога не съм оправяла раница. Храна сама си приготвя. Стаята си чисти и пдорежда сама, дрехите сама си сгъва и прибира. Винаги й е чиста и подредена стаята, не търпи да е разхвърляно.

# 395
Моята девойка е много самостоятелна. Всичко сама си подготвя - раница, дрехи, мокри и сухи кърпички. На обяд се храни у дома. Носи си дребни закуски. Тук не носят кутии с храна.
Аз оставям изпраните дрехи с коша в стаята и тя си ги сгъва и прибира. Но не й е любимо занимание.
Има папагали и коте, които са неин ангажимент - храна и  почистване. Сервира и отсервира. И много обича да готви с мен.

# 396
Моята също я понамързява да оправя дрехите,но няма как.
А да и котето е нейна грижа , това поне с кеф прави.
Мие чинии като я удари музата или като види,че вече издишам Simple Smile
Сервира,отсервира.
Чисти си стаята,само с прахосмукачката не успява,там помагам.

# 397
  • Sunshine state
Нашата едва я карам да си оправи стаята камо ли да пусне съдомиялната или да сортира пране. Кучето не ще да го погледне. Мързелана е голяма. И аз, и сестра ми бяхме така, но животът учи, та не се притеснявам за това.Всичко знае как се прави, но не й се прави. 😁

# 398
Да,имат време за всичко,но е добре да отменят по някоя и друга задачка.

# 399
Нейната стая и баня са нейни задължения и понякога помага със съдомиялна/прахосмукачка и сушилня. И сезонно се включва  със снегопочистване, миене на кола, плевели и т.н.

# 400
В 3-стаен апартамент, всеки си чисти стаята с прахосмукачка от 8 годишен. Всеки си слага чиниите в миялната и я пуска, ако е пълна. Изпразва се от този, който има нови мръсни чинии.

# 401
Така се радвам, че имате организирани и подредени деца! На мен ми се падна...организиран хаос. Сигурно си мисли, че ще има слугини някой ден Laughing

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 17:35 от Г-жа Рамацоти

# 402
Моята след едно плуване си съсипа телефона, защото го беше оставила в раницата заедно с мокрите кърпи. То такива инциденти учат, макар и да не са желателни. Почиства си стаята, която е затрупана с малки декорации, които аз не понасям. Сервира и отсервира, понякога може да прави палачинки. Пералня и съдомиялна не пуска, кучето я мързи да извежда и й е гнусно да му почисва слеа акане, та затова си го спестява. Иначе на двора обича да помага, въпреки че обикновено повече пречи и мъжа ми се изнервя защото тя нарежда "като свекърва" какво и как трябва да се свърши.

# 403
Голямата ми е дясната ръка, от 10-11 годишна ми е отмяна във всичко и сега двете действаме във всичко.
Малката бая скатава, УЖ си оправя стаята, но не баш. Отскоро бърше прах, събира прането, иска да помага при готвене, но общо взето си е разпиляна, творчески хаос имала. Което ме вбесява мен и имаме големи разправии. Уж щяла да се променя да видим😅 Нейното подреждане е да “скрие” квото има зад първия виден ред🤪
Започвам умишлено да давам повече задачи вече, на 10 е и може всичко- пералня я уча да пуска, миална да вади.

# 404
Редовният номер е в опаковка от нещоси да остави 2-3 бройки, уж за нас. А то е, защото не иска да я изхвърли 🤪😏🤪

Общи условия

Активация на акаунт