Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 13

• 42 070
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Ели, от тази година (3 клас) сама приготвя раницата си,кутии с храна, дрехи, аз. Солфеж, пиано, английски тя УЖ. Все нещо търси, все не знае къде са и нещата. Разхвърляна е. Обаче се старае. Всеки ден по малко и виждам промяна. Пяна ми излезе на устата от повтаряне. Творчески хаос било😅🤭🤭🤪

# 376
Раница, домашни и т.н. напомням, но не приготвям от поне 9 годишна. Само кутията с храната й правя.

Превръзки, малък пакет мокри кърпи, антибактериални кърпички, спрей за ръце, дезодорант, чорапи и балсам за устни  има във вътрешен джоб на раницата си от 9-10 годишна.

Тъкмо сутринта сменяше раницата си, защото вземаше по- удобната за колоездене и прехвърли  превръзките като намали бройката им от 10ина различни на две.
Нямала нужда от толкова много Wink

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 23:19 от Анонимен

# 377
Един въпрос,
Кога спряхте да приготвяте каквото и да било за училищната раница на децата си?

В 1 клас (тук са 6-годишни) приготвяхме раницата заедно, за да придобият навик и рутина. Във 2-ри клас се приготвяха сами, аз напомнях или проверявах чат-пат нещо важно, но аз не им приготвях нещата. От 3-ти клас са напълно самостоятелни с раници и вещи и си носят сами отговорност за забравени неща.
Кутиите с храна започнаха да си приготвят сами в 5-ти клас.

Кутийка с превръзки и бельо си носи с нея от 12-годишна. Нямаше признаци на ранен пубертет, по-рано беше излишно.

# 378
  • София
От втори клас проверявах дали има мокри и сухи кърпи в раницата. От миналата година (4 клас) проверявам само дали тръгва с пълно шише вода, често забравям и това Confused
Ако не става въпрос за изключително сериозен проблем, нуждата от противозачатъчни препарати е нож с две остриета...Страничният им ефект понякога може да е много страшен и да се прояви години след употребата им, така че е хубаво специалист да прецени, че ползата от тях превишава бъдещия риск.

# 379
  • Sunshine state
Сама си приготвя раницата, но иска напомняне и подканяне. В края на свдмицата я карам да я почиства, че има всякакви смачкани листчета, счупени моливи, пастели, абе някакъв ужас е. 😅

# 380
  • varna
По някое време на втори клас започна да си приготвя раницата сама. Аз приготвям кутиите с храна. Случаваше се да забрави по нещо, но пък следващия път внимаваше Simple Smile

# 381
От първи клас още съм престанала да приготвям раницата й. Случи се да забравя някакъв учебник и тя се извинила с мен, а учителката й казала, че "мама не е ученичка и не е длъжна да приготвя чантата". От тогава така се стегна, че не е имала пропуск със забравени неща. Понякога носи повече от необходимото и й тежи, но я караме с кола и не е голям проблем.
Май съм го писала в темата тук, но като започна ковида тя беше забравила пакетче с ядки в раницата си, което така се беше вмирисало, че се наложи да я сменим. Сега е внимателна и проверява по 3пъти дали всичко е извадено.

# 382
За раницата: дъщерята- от 2 клас сама се оправя. Синът - 6 клас е, пак напомням да ми се представят писма, показват домашни и т.н., но вече ми писна. Храна си слагат сами от 2 клас, като ги мързи, стоят гладни. Това повече за сина се отнася- има стол, не му харесвало яденето, ами прави си сам, на 12 г. си, ако е на занималня в училище, иначе обядват в къщи.
Отварям скоба, че до 4 клас при ходене на занималня тук задължително е включено ядене в пакета - вегетарианско, алергично, всякакво. Само децата на суперспециална диета от лекар са освободени.

# 383
  • София
Отдавна не следя нищо, но моите са големи и не помня откога. Тъй като и аз нямам време и са три, най-вероятно от рано съм ги оставила да се оправят сами. Няколко пъти ми се е случвало някоя от трите да звъни, че нещо е забравила и спешно и трябва в училище. Обяснявам, че няма никакъв шанс да се вдигна от работа, да ходя до вкъщи и да и го занеса и ще си понесе последствията. Следващият път ще е по-внимателна.
Вкъщи от няколко години пък, купих по един кош за дрехи от JUSK за всяка една от тях и им обясних, че и с прането и дрехите съм дотук. Повода беше поредното мрънкане, че нямат изпрани дрехи. Сега си следят имат ли за пране, кога, колко, понякога се комбинират, но аз вече не се занимавам и с това.
Някога им правех кутии с храна, но сега, когато имам много повече свободно време и възможност, защото работя предимно от вкъщи откровено ме мързи. Едната близначка си прави понякога и носи, другите две не. Или не ядат, или си купуват нещо.
П.П Вчера бяхме на ваксина с малката и я измериха. 164 см и 46 кг, на 13 г и 1 месец. Каките са с няколко см по-високи и около 50 кг.

# 384
  • Пловдив
Като се замисля май никога не съм оправяла раница. В началото напомнях, сега вече се оправя съвсем сама (4-ти клас е).

Дрехи не подготвям откакто бяха на 5-6 години. Казала съм им, че трябва да са приготвени от вечерта иначе сутринта аз ще им избирам дрехи. Правя само закуска и понякога обяд, които да си носи.

Какви задължения имат вашите деца вкъщи да взема да си сверя часовника?

# 385
Ooo подхващам моите тогава 😃

Храната ще им я правя аз до последно, защото и без това е борба какво да ядат. Като си го намерят гладни в у-ще ядат всичко 😬

Сигурно и нещата за басейна ще правя аз( в у-ще е като предмет един път в седмицата) ще следя още някакво време, за да не е да си е забравила да си сложи гащи или кърпа..  
Но започват те да си ги мислят. Голямата е толкова разпиляна и неподредена, ще трябва да се научи...

Благодаря за справката

За задължения, моите са малки, така че да си оправят леглото в събота и неделя, да си сложат чиниите в миялнята, да си сложат дрехите за пране, да си събират нещата, и да поливат цветята. Това е Simple Smile

# 386
Един въпрос,
Кога спряхте да приготвяте каквото и да било за училищната раница на децата си?

От първи клас си приготвя раницата сама. В началото- под мое наблюдение. След това- напълно самостоятелно.
С екипите за тренировки- също.
Кутиите с храна, разбира се, аз ги подготвям, най- малкото, за да не губим време сутрин. Вечер питам какво искат да им сложа.
Когато тръгваме на път- също, само пита за колко време да си приготви багаж.
Когато стягат багаж за лагер, организаторите дават списък и там по два пъти ги проверявам взели ли са си всичко, защото въпросните лагери са сред природата, на палатки, без стандартните удобства и забравят ли нещо от списъка, няма да е много Ок.

# 387
Техни задължения са боклука, миялна, сушилня, баните, праха, техните стаи, сортиране на пране, почистване на котката. Отнема им по няколко минути дневно и около половин - един час уикенда.

# 388
Техни задължения са боклука, миялна, сушилня, баните, праха, техните стаи, сортиране на пране, почистване на котката. Отнема им по няколко минути дневно и около половин - един час уикенда.
А на колко години са?

# 389
Eli..,
От личен опит с басейна и плуването в училище при децата: най-важно е да има бански и без гащи един ден ще се оправят, стига да има панталон разбира се. Не е приятно, но става. С поли и рокли не става. Smirk

Общи условия

Активация на акаунт