Отговори
# 90
Здравейте! Animal Bee
На малкия Али добре дошъл! Green Heart

„Дъхът спира; три епизода до големия финал в Чукурова“
https://twitter.com/i/status/1531289334640349186
слънчев изгрев;
в началото на обратното броене слънцето започна да изгрява над часвониковата кула,
сега - над полето на Чукурова;
но обратите и силните страсти продължават; 
отново тримата от постера.

Якут, Лучия, благодаря за фрагмана, превода и коментарите! Flowers Bouquet
Хакан е дошъл да се простят, напуска Чукурова, Зюлейха не иска да го чуе; интересно дали само бягството на Абдулкадир е причина за раздялата им или има и още нещо.

Много символична смърт:
пред вратата на конака, откъдето стопанинът преди години го е изгонил, а той влезе не само в конака, но се ожени вътре, легна в леглото му и се готвеше да стане баща на децата му.
прострелян в сърцето: сякаш „прострелян“ от Зюлейха с това, че се е отказала от него;
сърцето: което Зюлейха е научила да обича, е „ранено“ от нейното решение;
стреля Бетюл: най-довереният човек на Демир в холдинга, къдото той очакваше Хакан, сега убива неговия враг – оказва се, планът на Демир действа, но по друг начин. Хакан притискаше Бетюл в холдинга, унижи я като и изпрати жълтица на сватбата, все едно и каза: виж ме, къде съм аз, къде си ти; Бетюл сега му „връща“.
с пистолета на Чолак; 
научена да стреля от Абдулкадир;
Бетюл Яман убива Хакан Гюмюшоолу.
Не само тя, убиват го всички, които мислено държат ръката на Бетюл: самата Бетюл, Демир, Абдулкадир, Чолак, а за да се окаже Хакан на това място по това време – и самата Зюлейха.
Бетюл се целеше в Зюлейха, но улучи Хакан; без да иска спаси Яман от Гюмюшоолу - живият Хакан винаги можеше да се върне. Сега я чака затвор. 
Интересно къде ще погребат Хакан: той е от Измир, но всичко свое оставя в Чукурова.

Хакан: неговото присъствие в Чукурова имаше смисъл -  да спасява Зюлейха, последния път с цената на своя живот; спасяваше я от врагове, но врагове, появили се в Чукурова заедно с него, негови сподвижници, от които той не успя да се отдели. Любовта го накара да върне взетото от Яман, помогна за спечелването на търга, като негова вдовица Зюлейха ще събере в едно две големи богатства и ще стане не само най-богатата в Чукурова, но и много богата в мащаба на цяла Турция – това я подготвя за времето на големия проект за Югоизточна Турция, който предстои; Хакан е още в бяла риза – неизвестен, вероятно след смъртта му Зюлейха ще разбере истината за отношенията между Демир и Хакан; дете от Хакан ще има, но дали това дете ще бъде Гюмюшоолу или Яман, това ще видим, след като се разбере истината за миналото – Хюлия са обичали и Демир, и Хакан – това дете би било примирие между двамата след смъртта, то може да бъде включено в Яман по начина, по който решиха за „детето“ от Юмит – като Яман, или да бъде Гюмюшоолу, ще видим.
С Хакан Зюлейха се опита да надхитри съдбата, която всъщност тя сама си избра, когато се омъжи за Демир; но нейната съдба е Демир; ще преосмисли живота си. Реакцията на смъртта на Хакан напомни тази на смъртта на Йълмаз; а тази на смъртта на Демир беше различна – единствено тогава изгуби съзнание, дори без да е видяла смъртта и тялото,  чуваше след това гласа му. Времето на Демир идва, децата имат нужда от баща с памет за него, а Демир напълно заслужава. Дали след смъртта на Хакан няма да освободят Шади? „Когато си силна, ще бъдеш свободна“ и каза Фекели, Чукурова вече е разчистена от мафиоти и елементи като Чолак.
Зюлейха ще остане сама, много богата, силна с Демир и деца, които ще бъдат смисъл на живота и; с тримата мъже, които я обичаха, които и тя обичаше, както и многото деца – всичко това ще я различава от Хюнкяр, но основно и това, че Зюлейха обича Демир, стопанина на Чукурова; смъртта на Хакан ще я подсети за това, разкритията ще и дадат основание и ще чуе отново гласа на Демир. 

Фикрет...как ненавреме се влюби, ще „се изяде“, когато Зюлейха се окаже сама. На сватбата може да си разменят местата и сега Фикрет да танцува със Зейнеп, а да гледа към Зюлейха; и така също до края на живота, нали е Фекели. Но първо да оцелее, до финала има още три епизода.

Сериалът не е само четвърти сезон, а една цялост и върви към своя логичен край. На мен тъкмо сега ми стана интересно да има пети сезон. Този път Фикрет и Демир братя, но и вътре в себе си Фикрет срещу мъртвия Демир, когото Зюлейха ще върне на мястото му. Какво ще стане с Аднан Яман, чието име носи детето Аднан? Така си представям основното за този сезон. Зюлейха и Фикрет ще работят заедно, но и в конкуренция. Децата, както и бащите – братя в два различни рода, интересна смес от различни бащи, родени и природени – ще има такива и Фикрет; Фикрет женен за Зейнеп и с едно око към Зюлейха...и всичко това на фона на просперитет, който предстои в Чукурова. Много даже щеше да ми е интересно.

# 91
Здравейте и от мен 🌻,
Благодаря на всички за коментираното, за фрагмана и превода!🌷
Тъжно ще бъде, но логично. Ще е много интересно да видим, как ще се разкрие миналото и основно историята на Демир и Хакан, както и нещата около Хюлия. Дали АКадир няма да се разприказва и да разкаже всичко; може да си признае сумати неща, които да дадат яснота за Зюлейха.
Аз не мисля, че Фикрет ще е като Фекели, защото любовта на Фекели към Хюнкяр е била взаимна. Тук нещата са съвсем други.
Надявам се на много емоционален финал. И на мен щеше да ми е интересно да видя 5 сезон. Не ми се разделя с Чукурова.
Flowers Four Leaf Clover

# 92
Привет! Hug
Лучия, Ваня, Дана, благодаря ви за коментарите. Предстои ни тегава серия със смъртта и погребението на Хакан. Предполагам ще го претупат в една серия, защото време няма, а и погребението му предполагам ще е подобно като това на Демир. Не мисля, че оттам нататък сценаристите са се постарали да ни дадат отговор за отношенията между Демир и Хакан. Единственият, който от негова гледна точка би могъл да разкаже какво знае за тях е Акадир. Надали обаче ще разкаже каквото и да било на Зюлейха. Той и да се опита от инат не би го изслушала. Ще постъпи точно така, както постъпи с Хакан преди да го простреля Бетюл. Отношението на Зюлейха към Хакан беше по-лошо от изгонване. Не го защитавам. Всеки жъне онова, което е посял,, но му дължеше, както и на себе си, нормално сбогуване. Не се замисляме за някои неща, преди да е станало достатъчно късно. За съжаление вече няма от кого да научим какво се  е случило в миналото, защото сценаристите изпуснаха  шанса да го сторят навреме. Сега вече няма никакво значение кой е крив и кой е прав. И двамата са два метра под земята.
На мен обаче когато  гледах сериите от предните сезони отново, ми направи впечатление, че на няколко пъти дадоха яздещите Хюнкяр и Фекели, както дадоха сцена на брега със  Зюлейха и Хакан.  А преди няколко серии Хакан и Зюлейха пиха кафе на терасата, така както го правеха  Хюнкяр и Фекели. Дали е случайно това? Отношенията между Хакан и Зюлейха бяха различни, от тези на Хюнкяр и Фекели. Все пак първите бяха семейство, изживяха някаква любов, а после се разделиха. Какво целяха сценаристите според вас с тези паралели?
Не виждам какво хубаво и светло могат да покажат от живота на Зюлейха оттук до финала  на сериала. Да, децата й носят радост, а богатсвото незавимост, стабилност  и власт, но  е лишена от любов и мъжко рамо, а децата от баща. Що за живот е това, което й отреждат? Да, Фикрет съществува, но той ще има свое семейство. Ако Зюлейха продължава да е толкова близо около него, Зейнеп бързо ще се превърне във "втора Мюжгян" (само, че ние няма да го видим), защото и  самия Фикрет няма да се откаже от Зюлейха ( защото старата любов ръжда не хваща Stuck Out Tongue Winking Eye).
Интересно какво ли са ни подготвили в оставащите два епизода, защото в 139-ти е ясно?

# 93
От Илайда:
„Най-накрая свършиха работата си, завършиха снимките на последния епизод на сезон 4. Най-добри пожелания за следващите им проекти.  И много ми харесаха предишните сезони.“
(На мониторите се виждат Четин и някакъв арабин.)
https://twitter.com/i/status/1531662599254704128

А тук пише:
Фуркан, Еркан и Арас завършиха снимките на последната сцена и завършиха снимките на Cukurova.
Еркан май е с арабските дрехи.
https://twitter.com/i/status/1531663968388931585

Сигурно това са участниците в тези последни снимки.
Абдулкадир и Вахап май са се опитали да избягат в Сирия. Фикрет и Четин може би са ги хванали?

Последен ден за всички. Това е районът, където са снимали.
https://twitter.com/i/status/1531664498091646977

# 94
Ами след това развитие на действието и на мен ми се иска 5ти сезон. Аз от 3ти очаквам да видя бъдещето, живота на децата и т. н. Има много материал за разчепкване.  Но с този излишен 4ти сезон, явно са го отчели като грешка, но вече  е късно. Излишни бяха и Хакан и, Чолак(най вече) и АбдулКадир, че и Бетюл. То всичко е заради Бетюл, ама нейсе. Най голямата грешка, да изпуснат Мурат Юналмъш, като Демир. Не, че го харесвам, но ролята му пасна перфектно. Същото бих казала и за Угур Гюнеш, но там сериала трябваше да приключи много по рано.. .а може би не, ако не бяха убили Мюжгян. Ако, ако , ако... cry:

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 22:20 от pipilota65

# 95
Момичета Blush,
Благодаря! Flowers Hibiscus
Аз в един момент си помислих, дали няма последната серия да е с порасналите деца, например след 10-15 години, но явно до последно ще си е онова време. Или кой знае, може в последните кадри да дадат нещо или да е загатнато. Ще видим.
Якут, да...Зюлейха ще бъде лишена от любов и от мъжко рамо до себе си; децата няма да имат баща. Ще им бъде разказвано, но до там. Ще знаят за мъже, които няма да помнят и познават. Липсата на баща ще ги бележи. Колкото и да е богата Зюлейха, силна и те да са задоволени, бащиното рамо и присъствие няма да го имат. Ще ходят по гробовете и ще гледат снимки и това ще е. Аднан Йълмаз ще поеме някаква функция до майка си още на по-ранна възраст, независимо, че Зюлейха ще е богата и известна...това е инстинкт на момчето към майката, още повече в онези времена.
Вярвам, че Фикрет ще има своето семейство със Зейнеб и ще я обича. Моето мнение е, че няма да има повторение, "тип Мюжгян", защото такива ситуации неминуемо водят до край на брака в един или друг момент или до нещастни родители и още по-нещастно дете или деца. Не вярвам СЦ да причинят и това на Керем Али, защото вече му отнеха доста.
За мен, сериалът можеше логично да завърши с края на 3-ти сезон: смъртта на Йълмаз и животът на Зюлейха с Демир; проблемите с Юмит и Фикрет; Шермин и Бетюл и разрешаването им в края и до там; и героинята на Мюжгян можеше да продължи. Щеше да е интересен сблъсък Демир- Бетюл, ако я бяха замислили по-умна.
И на мен, ситуацията с Хакан, АКадир, Чолак и Вахап някак си ми беше като кръпка. Нищо не се изясни, до сега старите истории тънат в мистерия. Надявам се, Зюлейха да намери снимката на Демир и Хакан и оттам да тръгне някакво разплитане. Дали наистина Демир е стрелял в Хакан; каква е историята Демир-Хюлия и т.н. Не могат да оставят тези важни неща.
Flowers Four Leaf Clover
П.П. Допълвам се: Честита рожба на Ханде и Исмаил! Жив и здрав да е Али! Blue Heart

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 02:15 от dana78

# 96
Пипилота, голям пропуск на сериала е излизането на Мурат Ю. Не бяха излишни образите в четвърти сезон. Всеки допринасяше със своя колорит, но понеже новите герои  бяха в тясна взаимовръзка с миналото на Демир, сякаш нещо им липсваше. Колкото и да обясняваха своите лични мотиви за мъст, липсват аргументите на ответната страна. Още с това си решение творческия екип на сериала "се е застрелал в крака". Ако беше останал Демир в сериала и бяха се присъединили Хакан, Акадир и Вахап, нещата щяха да стоят другояче. Щеше  да се изясни корена на враждата между Хакан и Демир по естествен път. Сега наистина новоприсъединените членове на Чукурова стояха като "кръпка", въпреки че актьорите не играеха, а живееха в  ролите си.
Дана, в "Райски дни", чиито римейк е Чукурова,  двама души се бореха за сърцето на Аби -  Бил и богатият земевладелец и трети претендент не се появява. Ако трябваше да спазят първоначалния план, Хакан не трябваше да го има. Според мен не са искали да изгубят добрият рейтинг на сериала, но не са предвидили колко  сериозно са се  прекарали с излизането на Мурат  от проекта.  С играта си в три сезона съвсем заслужено беше си спечелил сериозна фенска маса, която като верни последователи, щом излезна  оттеглиха подкрепата си от сериала. Освен това алтернативата се оказа доста слаба, защото когато погледнеш общата картина, вкараха за интригата Хакан, Акадир, Вахап и Чолак, а се оказа, че четиримата взети заедно не докараха същия успех  на продукцията, какъвто жънеше преди това с Демир, а още по-рано и с Хюнкяр и с Йълмаз, което показва, че проблемът в никакъв случай не се корени в наетите актьори. Всеки от тях играе зверски добре, но няма какво да се направи  при наличие  на сериозни дефицити в сценария.
Накратко, и перфектна да е играта, няма да компенсира пробойните в сценария. Сценарият е предварително зададената рамката за актьора и колкото и  добър  импровизитор да е,  играе ролята си спрямо поставеното задание.

Това е като добрата и лошата кройка на даден тоалет. Може да разполагаш с перфектното тяло на манекен, но лошо скроената дреха не позволява да се насладиш на съвършено изваяното тяло.

И пак стигнахме до въпроса: "За какво ручахме жабетата?" Joy

# 97

Благодаря за споделеното! Flowers Bouquet
Тайно се надявах в еп. 141 да ни покажат след 20 г. - ако не цялата серия, поне част от нея. Нали я добавиха след като вече бяха съобщили за финал еп. 140. Но след днешните снимки и клипчета се сетих, че липсват двама актьори и една актриса - порасналите деца.
За тайните - изпуснаха времето в което биха могли да ги покажат. По - точно - нямаха нито намерение, нито желание. Виждаме в четвърти сезон как заметоха историята с Демир и Хакан, къде изчезна снимката им Rolling Eyes Защо Зюлейха забрави Шади... Няма да се ядосвам.
Повечето актьори са си заминали - Бетюл или е помогнала да намерят Кадир или е бягала заедно с него, затова я виждаме и днес, в последния ден. Даже Хилал я няма.

От Мурат С. - "Кой помни?"

https://www.instagram.com/p/CeOBJDOsqzi/

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0

От първи сезон до финала оцеляха Хамине, Зюлейха, Шермин, Фюсун, Гаффур, Фадик и Четин.

За филма с Мурат Ю. няма информация от януари. Тогава писаха, че продуцентът трябва да получи разрешение от близките на Дениз Гезмиш, Хюсеин Инан и Юсуф Аслан.

# 98
Здравейте! Animal Bee
Сега ще излезе, че само аз съм доволна. Grinning
На мен ми харесва как е направен сезон 4. Смятам, че проблем идва от начина на гледане. Фенове и фенски маси – мен това не ме вълнува. Сериалът е заявен като исторически – 70-те години – и трябва да се гледа като такъв. Героите са лица на обществени и стопански групи, процеси и не може без нито един от тях, иначе историческата картина няма да е пълна. Колкото са нужни Йълмаз, Демир, толкова и Хакан и Абдулкадир; всеки герой трябва да се идентифицира съответно на това каква група представя. За мен идеално са представени двете големи течения: едното в началото, което идва от запад, от големия град, Истанбул, което носи в главите си фабрики, нови обществени отношения – Йълмаз, Фекели, Зюлейха..., и следващото след време, което идва от Близкия Изток, от района на войните; и двата последователни процеса се срещат, конфронтират с местното – Демир, Хюнкяр, Фекели, Зюлейха - след трансформацията и в Чукурова, преобразила я от внъшна към местна, местните, които извикват за живот тези процеси и същевременно трябва да се справят с тях, да ги приемат и усвоят.
За първия процес е ясно. Този от сезон 4 е същото, но с други характеристики. Те не са извикани от местните, те произхождат от тях, имат своята  предишна история в Чукурова, участвали са в безкрайните войни на изток, натрупали са богатства в сектор между работа за държавата и криминалното и се връщат в Чукурова. В  сравнение с дивия планински и войнстващ изток, преобразена Чукурова за тях сега е рай. Тук търсят как да си легализират натрупаните богатства и да се обогатят още повече; искат да оглавят, да си присвоят достиженията на местните. Това са полукриминални типове, които крият миналото си и затова ние също не знаем нищо точно за тях, досещаме се от отделни неща. Това е интересното, ако в началото ни ги бяха представили с досиета, нямаше да са същите типове, те крият миналото си. Показаха ни, че сред тях също има и човешки отношения, добри страни, могат да обичат, но остават свързани с това, което са правили през целия си живот дотук. Вътре в тази група съществува йерархия и в отделните и нива хората са различни, но с обща „кръв“ – едно тяло са. Първото нещо, с което се справят, е да отрежат главите на местните водачи, затова отговорът на местното е любовна история. Зюлейха побеждава, така да се каже, силното и мъжкото по женски. Това е времето на жените и не само в Чукурова, а обратно, Чукурова е показана като част от света по този въпрос. Постепенно се съвземат и другите, младите мъже, наследниците на жертвите и дават отпор,   отхвърлят тази напаст и защитават местното. За мен тази част е добре представена, тя носи друг характер в сравнение с предишния емоционален и уютен сезон, но това е търсено, разликата в атмосферата е разлика, идваща с нов исторически процес. Убедена съм, че ще бъдат изяснени нещата, които са важни за изясняване на отношенията и героите. Снимката на Демир и Хакан напр., може и да се появи, но не е задължително, може да е достатъчно, че ние вече знаем за нея и надписа върху нея, както и за усилията на Хакан да я запази в тайна. Ние от това си правим изводи, може това да е нейната роля.

Последни снимки не означава, че те ще бъдат в последния епозод, те ще бъдат монтирани, където трябва, може да е още в следващия епизод.

Римейк не е буквално повторение. Творчески успех е да се намери оригинален начин на интерпретация. Може да се използва малък детайл, а може цяла структура.  

Снимките от Мурат Сарачоолу вчера имаха заглавие "Последен сет ден" и бяха коментирани в смисъл, че сериалът ще завърши на гробищата, не знаем дали това ще е така. Става дума за тези снимки, които Лучия е публикувала. Режисьорът е използвал отново релефа на кон, който преди беше с надпис „Където има кон, има мир.“ И ще видим дали кон, конник ще има някаква роля на финала. Върху тази снимка е изписано стихотворение от Зийя паша, чийто гроб също виждаме. Ще разберем защо е спряно вниманието върху тази личност, ако бъде използвана в сериала. Той е бил реформатор, имал е връзки със западния свят, държавен деятел, поет, преводач, изиграл е роля за демократизиране на езика, за известно време е бил кмет на Адана, улицата от гарата към града днес носи неговото име. Дали ще бъде свързан с нашата история и по какъв начин, ще видам на финала. Може и само да е сниман надгробния паметник, който навремето е направил голямо впечатление на хората в Чукурова.

В деня на детето: Balloon Green Heart
Ханде, Исмаил и Али и сериалните ни дечица

# 99

Привет!

Ваня, не си само ти, но четвърти сезон е най - слаб. Освен всичко, което сме отбелязвали като пропуск, на мен ми липсваше онази страст с която бяха наситени предните сезони. Беше вълнуваща. Даже в запознанството на Демир с Юмит имаше по - силна енергия от погледите на Хакан и Зюлейха при първата им среща, когато ѝ върна откраднатата чанта. Не ги сравнявам тенденциозно, описвам емоциите, които /не/предизвикаха у мен.
Историята с Хюля - беше тъжна, но разказана едностранно, винаги остава съмнение за не дотам истинска.
Да, вероятно този е бил начинът да покажат Зюлейха сама след смъртта на Демир - с враговете му, с любовта ѝ. Но силата на емоциите остана в първите три сезона. Защото в спомените ми епоционалната памет е най - дълготрайна. Ще забравя сцени, думи, но чувствата, които съм изпитала - те ще са моя спомен за Чукурова след време. Но най - важното е, че винаги ще обичам този сериал. И ще ми липсва.

Снимки от еп. 139.

В линка под снимките от еп. 139 /трябва да скролнете надолу/

https://www.atv.com.tr/bir-zamanlar-cukurova/galeri/139-bolum-foto-galeri?page=11

с това заглавие -  Züleyha ve Demir Yaman aşkı nasıl başladı?

Adana'nın uçsuz bucaksız Çukurova'sına ilk aşkı Yılmaz ile kaçan Züleyha, kaderini Demir Yaman ile değiştirdi! Züleyha ve Demir Yaman aşkı nasıl başladı, nasıl bitti? -

Как започна любовта на Зюлейха и Демир Яман?

Зюлейха, която избяга в огромната Чукурова на Адана с първата си любов Йълмаз, промени съдбата си с Демир Яман! Как започна и завърши любовта на Зюлейха и Демир Яман?"

има цял албум със снимки, но сайтът на АТВ с изскачащите и наслагващите се върху снимките реклами е отвратителен, та който желае, може да ги разгледа. Има и текст към тях.

Да, ясно е, че залавянето на Кадир не е последна сцена. Снимат сцените разбъркано, част от актьорите си заминаха и явно тези са последните останали в Адана.

Днес и Мурат С. с Алма и Лейла отпътуваха от второто си родно място. Sunglasses

Oт Чукурова

в Истанбул

# 100
Лучия, благодаря за снимките и чудесните музикални клипове! Flowers Tulip
Като си спомня, че в началото за мен Чукурова беше само географско понятие.
Сега имам чувството, че съм оттам.
Много неща още в началото на сезон 4 прерязаха рязко емоциите ни, които дотогава развиваха с всякакви средства в нас: Демир изчезна, после умря, Зюлейха го забрави, всички го забравиха, умря Фекели, появиха се Хакан и Абдулкадир, които идват с един различен свят и той е против това, което до този момент за нас е станало почти родно... Когато три сезона са работили да създадат в нас такива силни емоции, рязката промяна сама по себе си е свързана с емоционален срив. Едва в последните епизоди, казвам това за себе си, започвам да преодолявам нетърпимостта си към Хакан.
Но съгласна съм, разбира се, първите три сезона бяха направени много емоционално. Те затова събудиха и нашите емоции. А и триъгълникът е винаги по-интересен от любов без препятствия. Grinning

„Любовта на Хакан и Зюлейха, която започна с чувство за отмъщение и завърши за съжаление...
Последен 1 ден до новия епизод.“
https://twitter.com/i/status/1532006556874682369

И още няколко от финала:
https://twitter.com/i/status/1531943353637654528
https://twitter.com/i/status/1531988215187525632

# 101
Здравейте, момичета!
Честито бебе Али на Ханде и Исмаил! Да им е жив и здрав, да има щастливо детство и хубава съдба. Balloon Misc Baby Bottle  Animal Baby Chick
 Трите сезона бяха къде къде по- въздействащи от четвъртия, който не предизвика у мен същата емоция. Въпреки, че съм фен на Ибрахим Joy, това е най-слабата му роля, в която съм го гледала. Вярно,  тук го видях в коренно различно амплоа, съвършенно различно от това, което съм гледала досега. Вижда се, че дава всичко от себе си, но не му се получи както в други роли, и не мога да си обясня, освен със зададеното за образа  по сценарий.  Дали защото Мурат игра в три сезона, независимо, че не долюбвах Демир изобщо, но трябва да си призная игра зверски добре. Уур Гюнеш тук повече ми въздейства, отколкото когато го загледах в няколко епизода в "Земи на беззаконие". С Есра Билгич също не ми подействаха. Не знам, може би защото ролята му беше много еднотипна с тази на Йълмаз в Чукурова ли? Не ми въздейстав и го зарязах сериала, а беше също с доста добри актьори.
После редно е да се отбележи, че 1,2, и 3-ти сезон бяха с много добра режисура, сценарий и операторска работа. Даже и светлината в предните сезони беше различна. Атмосферата също. Главните герои имаха доста екранно време, а прислугата не да не присъстваше, но сцените с тях бяха попремерени и балансирани, за разлика от 4-ти сезон, където сцените с тях са поставени едва ли не на  централно място в  епизодите. Тук сякаш второстепенните и главните герои си смениха местата. Grinning По едно време вече ми бяха втръснали вечните номера между Гафур и Рашид, а и като прибавим и Джеврие понякога епизодите преминаваха с много празни, лишени от някакъв смисъл сцени.  
Та това според мен предреши успеха на предишните сезони и донякъде слабото представяне на последния сезон.
Не ни отговориха на основни въпроси. Така и не изкочи снимката на Демир и Хакан от 1962 г. Така и не се разбра защо са се скарали? Как се е стигнало дотам, че Демир да посегне на живота на Хакан? Кога е станала тази случка? И как Акадир е спасил Хакан? Може би тогава нямаше да стигнат до съмнения, обвинения, караници и раздяла Хакан и Зюлейха и от това щеше да спечели и сериала.
Ако  имаше логичен и последователен сценарий, хората щяха да дадат шанс на сериала и за 5-ти сезон, независимо, че техния любимец Демир не присъства в сериала.
Аз съм от тези, които не желаят да има следващ сезон, и ако имаше, не бих го гледала, защото вече се съмнявам, че биха го направили кадърно, без да губят екранното време на актьорите и времето на зрителите. Не мисля, че щяха да дадат какво е станало с порасналите деца, защото и сега можеха да го сторят, а щяха да се въртят пак в някакви безмислени интриги.
Жалко за сезона, защото актьорския каст беше много добър, но не осмислиха пълноценно пребиваването им на екрана. Ергюн Метин е участвал  в успешен сериал като "Ямата", а Еркан Бекташ в "Мафията не може да управлява света". И двамата бяха толкова добри, че успяха да ми внушат, че са истински братя. Братството по съдба също го усетих в отношенията между Акадир и Хакан.
Даже и репликите в трите сезона бяха доста по-плътни, а в четвърти сезон са по-къси и често повтарящи се.
Еее, няма го Фекели с неговата душа на поет и прекрасно сърце, което вижда само доброто и красивото у хората. В този сезон поставиха акцента върху хора с тъмно, потайно и криминално минало и настояще. Може би и това да даде отражение.
Не знам на какво се дължи, но сезонът е доста слаб.

П.П.
Йозет на 139 епизод
Зюлейха, която се спасява в последния момент от куршумите на Бетюл, вижда заложения за нея капан и решава да постави на място Шермин и Бетюл, като взема решение за действа заедно със Чолак. Докато Хакан тайно работи по отвличането на Акадир, когато Зюлейха разбира за ситуацията, между двойката ще се изгради непреодолима стена. Зюлейха, която опозорява Шермин и Бетюл , с играта, която организират със Чолак, е шокирана   от  идването на Хакан в конака за да се сбогува с нея.  Точно в този момент, куршумът  от Бетюл , дошла в конака за да си отмъсти, уцелва Хакан, който скача пред Зюлейха.

https://www.atv.com.tr/bir-zamanlar-cukurova/139-bolum-1-fragman/izle

Това вече ме "хвърли в оркестъра". Rolling Eyes
Зюлейха и Чолак действат заедно срещу Шермин и Бетюл.
Прави чупки и стойки на Хакан, че продължава да съдейстав на убиеца на Фекели и маняка Вахап, а тя стисна ръка на човека, наел онзи, който заложи бомба под колата на Хакан. Повреди колата на Фикрет, който направи си беше пътник за оня свят.  Накара сина си да тръгнат с колата, когато блъснаха Сание и Гюлтен. Обра й градините. Колко пъти идва с въоръжени мъже в нейния конак. Стреля по прозорците при положение, че там са и нейните деца. Опита се да убие и нея като нае двама души, като единият да я подмами да тръгне към планината Торос, а другият преряза въжето на моста. Добре, че Хакан ги  спаси в последния момент.
Но лошият е Хакан, нали? А тя е добра!
Ха кажете що за къса памет и двоен стандарт от нейна страна.
Ако Хакан знаеше за стореното от Чолак, имаше пълното право да я попита, с какво право му държи  сметка за  Акадир, при положение, че се съюзява с врага! Thinking

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 21:11 от yakut

# 102
Имало едно време в Чукурова - еп.138 Благодарим за превода  Flowers Bouquet
https://ok.ru/video/3460522904260
https://cloud.mail.ru/public/V4TF/xv5wMwQuh

# 103
Здравейте в четвъртък! Animal Bee
Благодаря за превода и субтитрите. Flowers Bouquet
Лати - за съобщението. Flowers Tulip
Якут, разликата е, че Чолак не се е оженил за Зюлейха. А Хакан най-напред лично и донесе декларация, за да му има доверие, каквото Зюлейха в последния еп. напълно се увери, че не може да изпитва към него; Хакан не е спирал да я лъже.

Някои размисли след превода:

Отново към постера за сезона: Хакан и Фикрет от двете страни на Зюлейха, която държи управлението на автомобила/на Чукурова;
Хакан гледа в другата посока, но го интересува и Зюлейха, и управлението, когато ще стане „легендата на Чукурова“. Фикрет опита същата възможност, но понеже не се получи, сега се стреми към същото чрез издигане на знамето „Фекели“, забравил за Демир като брат. И двамата се целят към мястото, останало празно след Демир; и за двамата смъртта на Демир е удобен път към властта.

Хакан: беше ясно, че разговорът Хакан – Абдулкадир в началото на еп. 138 е важен. Житейската философия на Хакан е обратна на тази на Демир: „Никъде не сме за постоянно. Да не пускаме корени. Днес сме тук, утре – на друго място. Купуваме ценни неща, да не ни тежи...“ Демир е посветил живота си на точно обратното: грижа за корена, а коренът са Азизе, конакът, Зюлейха, децата... Ясно, различно и цинично. Демир е удобно мъртъв, мястото свободно, сега Хакан: „Искам нов живот за себе си. Искам хубав живот. Искам да започна на чисто с жената и децата.“ Най-важното – иска живот: на чуждия корен, в чуждия конак, с чуждата жена и „твоите деца“, които забравя, че са деца и на Демир. Че всичко, което иска този внезапно променил житейската си философия човек, иска да постигне чрез това, на което Демир е посветил живота си...как нито веднъж не съжали тези деца, че са останали без баща...Много обичал децата, особено тези на Демир...
Каква е ролята на Хакан в „тялото“: същата като на Абдулкадир – Хакан е убиец като него. По време на разпита това стана напълно ясно. Каза го Али Ръза, който дори не е пряк участник в убийството на Фекели: Абдулкадир кара другите да убиват, а после убийците изчезват. Знаехме го и досега, но сега беше официално съобщено. И в какво е разликата между Абдулкадир и Хакан, все пак такава има: разликата е в звената, опосредстващи смъртта. Абдулкадир също не убива сам и със собствените си ръце. Разликата е, че между тялото на жертвата и Хакан  опосредстващите звена са просто повече. Нищо не може да оправдае Хакан: може да е отменил заповедта за убийство на Фекели, но му изпрати „поздрав“, от който Фекели можеше да умре, издадената веднъж заповед, дори и отменена, е зелена светлина за Абдулкадир, Хакан прикрива убийците и поръчителите, лъже заинтересованите от смъртта, присъства на екзекуциите, нарежда по-дълбокото закопаване на извършители и свидетели и най-важното – използва убийството както на Фекели, така и на Демир за свои цели. А като венец на всичко това, помага за това поръчителя на убийството, което уж бил отменил,  да си живее живота на свобода. Хакан е същият убиец като Абдулкадир – и двамата не си цапат ръцете с кръв, Хакан е малко по-чист, той пази по-голяма хигиенна дистанция. Това, което искрено ме учудва, е надеждата на някои Зюлейха да прекара живота си с този убиец в бяла риза: чист, неопетнен, работил за държавата... Сигурно пак за държавата закопаха Хамран в Чукурова и кой знае още колко други. Гъвкаво „тяло“ - главата е далече от краката, но – си остава едно тяло. Хакан трябва да е доволен, че случайно спаси живота на Зюлейха.  Ако е бременна, това може да я накара да остави детето, това ще е отплатата за Хакан. Но неговият герой отначало е осъден на смърт в Чукурова. Споделената житейска философия обяснява събитията и от времето с Демир: Демир е пазил и се грижи за просперитета на своето, а Хакан е искал да заграби. Същото е и сега, но маскирано като любов в леглото и конака на Демир. Смъртта на Хакан е логична. По време на целия еп. в Зюлейха растеше подозрението към Хакан, но по отношение на убийството на Фекели. А по отношение на това на Демир? Та Хакан знае кой е убиецът и това не е брат му, а човек на същия Абдулкадир, когота самият Абдулкадир застреля пред очите му, а сега Хакан му оказва братска грижа...

От другата страна – Фикрет. Обясни се в любов на Зюлейха - в тъмното. Говори за „брат си“ Демир - но само пред Зейнеп, за да е информирана и докато търси убиеца на Фекели, нито веднъж не спомена пред хората в Чукурова за убийството на Демир. А Фикрет знае, че в първото нападение на конака е участвал и е бил убит човек на Хакан; чу разказа на Демир за миналото с Хакан и знае пътя за разкриване на цялата истина за това минало – беше начертан пред прокурора от Фекели. Сега атакува и отслабва  Хакан, укрепвайки собствените си позиции в Чукурова като наследник на Фекели. Отново, както и когато стана „герой на Чукурова“ използва името и авторитета на Фекели за себе си. В сезон 3 рушеше живота на Демир, търсейки някаква справедливост за себе си, която сега не му е нужна, дори е забравена. Братството сега не му върши работа, сега е син на героя на Чукурова Фекели. Същият, на когото пред всички остави ключовете на земята и си тръгна от него, защото нямали кръвна връзка, а му беше нужно, уж, само Демир да признае грешката на баща му и да му се извини...Получи това, но сега друго му върши работа и забрави, че е и брат...“Чичо беше баща на цяла Чукурова. Затова никога не съм го оставял...Чичо стана мое семейство, баща...“ А Демир? Той не стана ли негово семейство, нали Демир му отвори вратата на семейния дом? Както за Хакан, така и за Фикрет Демир е удобно мъртъв. Сега Лютвие е: „Най-доброто, което е станало в Чукурова.“ За Демир нито дума. По-какво се различава Фикрет от Хакан? По нищо. Използва смъртта му за свои нужди и се прави, че Демир никога не го е имало. Фикрет не е нито син на Фекели – не следва това, което започна Фекели, нито брат на Демир. Той е точно толкова гъвкав според обстоятелствата, колкото и „тялото“, на което принадлежи Хакан. Не знам при тези така рязко променящи се разбирания на Фикрет за кръвното и некръвното (промяна, съвсем подобна като тази на Хакан от скитащ номад до уседнал земеделец) какъв баща на Керем Али би бил Фикрет нататък, дали би поддържал кръвното братство на Керем Али и Аднан? Ако имаше сезон 5, може би Фикрет щяха да го оставят жив и той щеше да бъде проблем за Зюлейха, но сега е възможен и друг развой. Вахап му се закани. Разпределя се властта в Чукурова. Двойката Фикрет Зейнеп се заяви много ясно в този смисъл, любовта тук не е цел, а средство, така ми се струва. Дразнещ стремеж към чистота и невинност, когато след Фикрет остава това, което е правил в сезон 3, завършило със смъртта на Демир – сякаш Фикрет не го е имало и не е бил тогава той, а продължава да прави същото и сега.  Лютвие е отделна тема, тя не обичаше Демир и приживе, даваше му съвети за гостоприемство, но сама има вина за това Фикрет да е бил още в началото зареден с желание за отмъщение към Демир. Нито майка му, нито Лютвие като наблюдаваща рационално и отстрани, са се опитали да говорят с Фикрет и да му обяснят любовната връзка, чийто плод е той, даже не сме и сигурни в това. Лютвие знаеше какво прави Фикрет, но винаги оставаше на негова страна, а Демир опетнявал паметта на една починала жена.  А паметта на един починал мъж? И сега е така, Фикрет никога не се извини на Демир, Демир му се извиняваше – не знам за какво, а Лютвие каза: „Чичо ти много ще се гордее с теб, Фикрет.“, когато Демир го призна за брат. Така и не разбрах защо Фекели ще се гордее с Фикрет по този повод. Лютвие подкрепя Зюлейха, двата пъти я е предупреди за Хакан и спряха брака. Но заради това, че Хакан е спасил живота на Фикрет, бракът с него стана желан и за Лютвие??? Не харесвам тяхното семейство.
Зюлейха търси приятелството на Фикрет заради децата, но човек, който не може да бъде добър брат, може ли да бъде добър приятел?   
Единственото, което чакам, е Зюлейха да си спомни за Демир. Да го изправи между тези двама борци за мястото на Демир в Чукурова. За мен друг изход от това, което е толкова близо като финал, няма.

Ръка върху ръка за снимка, инсценировката за която е подготвена от Фикрет. Тази снимка трябваше да стигне до Демир: Фикрет не искал да причини вреда на семейството им...и не е причинил – сам преценява това; искал само да привлече вниманието на Демир, за да го изслуша, иначе отдавна да е направил кръвопролитие. „Но Демир е мой брат. Мой батко. Ние сме с една кръв. Не искам да му навредя... Защо да казвам, че сме братя? Защо да заставам срещу най-силния човек в Чукурова? Ако не искам нито богатството, нито фамилията, нито името на Демир? Единственото, което искам, е едно извинение. Само едно извинение. Нека каже: Баща му е допуснал грешка. Не се е погрижил за родното си дете. Много съжалявам. Ще си взема сакото и ще замина от Чукурова. Знам, че вярваш на думите ми, Зюлейха. (ръка върху ръка). И аз ти се доверявам. Без никой да е пострадал и да не се е проляла кръв, да приключим тази работа.“ Това са думи на Фукрит пред Зюлейха: същите лъжи като на Хакан, същата вреда, която доведе Демир до затвора и оттам – до смъртта. Фикрет е забравил удобно и за смъртта на Демир и това, което сам е правил и говорил. След смъртта на Фекели и Демир за Фикрет се отваря нова перспектива.

Ръката, която после ще сложи и в ръката на Зейнеп като знак за „невинна любов“.

Фикрет се представи в началото с риза на диви цветя, бурени; същите бяха показани и върху спалното бельо по време на срещите на Демир с Юмит. „Диво, извънкултурно“ е характеристика на създателите на сериала за този герой и героиня, свързани в общ план срещу Демир.

# 104
Здравейте Flowers Hibiscus,
Благодаря за коментарите и превода на епизода! Flowers Cherry Blossom
До колкото помня, Лютвие не знаеше за спомените на Фикрет като малък пред вратата на конака. Няма как тя да е поддържала озлоблението в него с години, при условие, че не знаеше за неговите спомени. Разбра за това, вече като дойде в Чукурова. Майката на Фикрет също не знаеше за неговите спомени и разбра, че той знае за Аднан Яман секунди преди смъртта си. Лично за мен, Лютфийе няма никаква вина, дори напротив. Опитваше се да спре Фикрет; опитваше се да го вразуми и да му покаже изход от отмъщението и визия, различна ог гнева. Всеки е пристрастен, всеки защитава семейството си и близките си и изхожда от тази основа. Лютфийе правеше и прави същото за сина на сестра си, но е и достатъчно обективна и рационална. Аз много харесвам Лютфийе, а за Фикрет нямам мнението че той е подлец, убиец и криминален тип, но всеки зрител оценава поведението му от различна гледна точка. И Демир и Фикрет си споделиха, че не са си направили труд да се опознаят (при разговора на брега на езерото).
Аз лично бих искала Зюлейха да е щастлива, с когото би си избрала тя, но това няма да го видим сега, а ще е в някакво бъдеще. Тя е още много млада и имам надежда, че ще си спомни Демир, но и че ще продължи напред с живота си, защото за разлика от Хюнкяр, за която синът и беше всичко, за Зюлейха и любова има огромно значение.
Аз лично искам семейство Фекели да го бъде и се надявам да е така. Защото освен че Демир заслужава своето продължение, място и памет, това заслужават и Йълмаз и Фекели.
Приятно гледане и коментиране! Simple Smile
П.П. Аз не мисля, че Зюлейха дружи с Фикрет само заради децата. Тя многократно му заяви, че го счита за приятел, за най-бизък поддържник и т.н. Ако е иначе, то тя би излязла лицемерка. Вярвам, че двата рода ще живеят в разбирателство и подкрепа. Първородните синове и на двата рода са биологични Аккая и мисля, че те ще знаят това и ще им бъде разказвано.
И още нещо: защо Лютфийе каза, че Фекели би се гордял с Фикрет? Защото Фикрет каза на Демир за думите на човека на Хакан към него на погребението на Еркан. Фикрет можеше да си замълчи и да не се меси.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 21:00 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт