Смяна на фамилия след сключване на граждански брак

• 4 343
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
Извинете, че се намесвам, но тъкмо се чудех по темата. Предстои ми подписване и искам да взема фамилията на мъжа ми с тире. По служебни и други причини - чужда е и ще живеем в двете държави. Мисля че ще е по-удобно от езикова гледна точка. Ще трябва ли да сменям документи (ЛК ми изтича скоро, та нея ще я сменям така или иначе). Благодаря.

# 31
  • Пловдив
Разбира се, че трябва. Срокът мисля, че е един месец. Освен л.к, трябва да смените и паспорт и шофьорска книжка.

# 32
Да,сменяте лк, книжка, паспорт.

# 33
Не знам дали има драма в смяната на фамилията, хубаво е всеки да го направи както го чувства, а не както се очаква от него. Поради тази причина нито приемането на фамилия е загуба на идентичност,  нито тирето е винаги удачен вариант. Имам познат, приел фамилията на жена си, чувства се супер,  познати са и абсурдни имена с тирета, които и на два реда на листа не могат да се хванат, поради дължината им и най- вече поради това, че никога човек не ползва две фамилни имена в ежедневието си... Друго мисля, че е по- важно. Крайно време е в имената на детето да има само бащино име. Задължително трябва да има и името на майката- дали собственото или моминската фамилия- не знам, но сега не е обективно положението.  При все, че съм мъж, ако не личи.

# 34
В някои държави е така, детето с фамилиите на двамата родители. И за мен е по-удачно.

# 35
  • София
Лолита, в рамките на 1 месец трябва да си смениш документите.

# 36
Как с фамилиите на двамата родители? Те децата растат и имат свои деца - едно дете с две фамилии има дете от дете с две фамилии- детето им има 4 фамилии и така геометрична прогресия ли?

# 37
Не, просто детето взима фамилията на майка си, както и тази на баща си. Не се натрупват в прогресия..... просто отсъства това, което тук наричаме бащино.

Примерно ражда се дете Даниел. Майка му се казва Иванка Петрова. Бащата Генчо Георгиев. Детето ще бъде Даниел Петров Георгиев. Дадох пример с бг имена просто за по-лесно.

# 38
Бащиното ще е майчино, но пак няма да се предаде на внуците.
Аз съм Иванова, бащата Петров.
Детето ни е Иванов Петров. Неговото дете ще е ..... фамилията на майката и Петров фамилията на мъжа ми. Мен пак никъде няма да ме има.

# 39
Детето взема имената от бащата, защото това е белег за припознаване, принадлежност на детето. Един вид бащата казва, че е баща на това дете и затова му дава имената си. А майката е ясна, няма как да е друга майка без необходимост от това да дава имената си. Майката /биологичната/ се определя при раждането. Бащата може да е всеки, образно казано, затова е нужно този, който е или се смята за такъв да даде имената.

# 40
Детето взема имената от бащата, защото това е белег за припознаване, принадлежност на детето. Един вид бащата казва, че е баща на това дете и затова му дава имената си. А майката е ясна, няма как да е друга майка без необходимост от това да дава имената си. Майката /биологичната/ се определя при раждането. Бащата може да е всеки, образно казано, затова е нужно този, който е или се смята за такъв да даде имената.

Принципно е така, но ако родителите са разделени,  майката е упражняващият родителските права човек и ... трябва да ходи със свидетелството за раждане в джоба, защото  детето не носи нейно име.  Да, иначе е ясно, че е биологическите му майка, но те не се правят на всеки ъгъл и не са без пари

Общи условия

Активация на акаунт