Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 584
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Аз нали ви казах, че бачкам в щатите, един от моите шофьори петък ще купува 3 bedroom апартамент  във Флорида, за 170 к долара, ма  купувайте в СФ -  вика ми за 4 години ще го изплатим Grinning

# 121
На мен пък друго ми е чудно. Намаляващото население е едно на ръка, но колективната собственост според мен е по голям проблем. Ако няма договор за поддръжка, със сегашните нови жилищни сгради ще се случи същото, което е дразнеща гледка по бул Мария Луиза - разруха и срамота за цяла София.

Не само че няма все още масово установени начини за реновация на блокови жилища, но и където има желание, за основна реновация е необходимо изнасяне на целия блок наведнъж или по етапно, това е начинание, което е възможно само ако е един собственик, който има средства, логистика и организационен капацитет, да го осъществи.

Та на мен пазарът на имоти в България ми е малко като приказката за трите прасенца и вълка. Панелните и съвременните решения, са далеч от индивидуалните тухлени къщи, затова вълкът си е сит, а прасенцата - прецакани.

# 122
Първо, средната работна заплата в Чикаго е 75к долара на година, не 50к.
https://www.payscale.com/research/US/Location=Chicago-IL/Salary

Второ, не знам колко струва апартамента, за който говориш, но в центъра на Чикаго има за по 275к тристайни апартаменти, тоест за 4г можеш да изкараш достатъчно, за да си позволиш такъв. В София със средна заплата от 2000лв може и да си купиш тристаен след 30г.

Трето, средната такса за имот в Чикаго е 6к долара за имот на стойност 275к.
https://smartasset.com/taxes/illinois-property-tax-calculator

Има ли нужда още да ви образовам?

Супер оферти, люлини мюлени, партери, тавани, строежи, най-доброто беше коптор. Това ли е най-доброто което успя да намериш? И май забравяш, че аз дори не съм търсил, просто написах "Букурещ апартаменти" и отворих първите линкове, не съм сортирал, просто отворих първите обяви, които видях ти цял ден рови сайтовете за имоти в София и няма да намериш нищо, което да се доближава.

Този апартамент в Зило е с 2900$ затворен комплекс такса и плюс 1200$ за ипотека , тоест 4100$ на месец. Средната заплата в Чикаго не е 36$ /час мога да го гарантирам, по скоро е около 20-24$.Плюс ако чека ти е 3000$(72k a year) ще си много щастлив ако ти останат 1500-1600 чисти след данъци,здравни осигуровки и 401к, тоест 3000-3200$ на месец.Тоест и този да ти го подарят пак не може да си го плащаш сам със заплата над средната, защото не може да живееш с 100-300$ на месец за телефон и храна. Ето ти официални данни от Соок каунти:

https://www.census.gov/quickfacts/fact/table/cookcountyillinois/PST120221

Иначе ако си любопитен мога да обясня и как се калкулират данъци с цел класово разделениe, но не мисля , че има отношение към темата. Тоест тези 6 000$ /year не са точно както си го мислиш.

Последна редакция: вт, 24 май 2022, 00:53 от Sapien

# 123
Ако няма договор за поддръжка, със сегашните нови жилищни сгради ще се случи същото, което е дразнеща гледка по бул Мария Луиза - разруха и срамота за цяла София.
Хората са свикнали, не можеш да ги уплашиш с такива неща, това просто не е фактор.

# 124
Две обяви, които ми попа падат във Фб на момента. Различни райони, но като търсене подобни. Колко е голяма разликата между наем и цена имот. Като добавим прехвърляне и разход освежаване, този имот се избива от наеми 40 г

# 125

Този апартамент в Зило е с 2900$ затворен комплекс такса и плюс 1200$ за ипотека , тоест 4100$ на месец. Средната заплата в Чикаго не е 36$ /час мога да го гарантирам, по скоро е около 20-24$.Плюс ако чека ти е 3000$(72k a year) ще си много щастлив ако ти останат 1500-1600 чисти след данъци,здравни осигуровки и 401к, тоест 3000-3200$ на месец.Тоест и този да ти го подарят пак не може да си го плащаш сам със заплата над средната, защото не може да живееш с 100-300$ на месец за телефон и храна. Ето ти официални данни от Соок каунти:

Иначе ако си любопитен мога да обясня и как се калкулират данъци с цел класово разделениe, но не мисля , че има отношение към темата. Тоест тези 6 000$ /year не са точно както си го мислиш.

В такъв случай за 250 долара на месец и цена 130к
https://www.zillow.com/homedetails/4624-N-Commons-Dr-UNIT-103E-C … 656/3589530_zpid/

Ако и това ти се вижда скъпо има още хиляди обяви, все някоя ще става, все пак това е сигурно третата или четвъртата, която отварям. Само ми прави впечатление като гледам обяви по чужди сайтове, че такива коптори като българиските никъде ги няма. Сигурно ако пуснат такъв наистина ще го подаряват, но пък в София ти трябват само 20г да изплатиш такъв коптор

# 126
За копторите си има причина. Доста гледам един канал за имоти в САЩ ( HGTV) и съм забелязала, че там си има нещо като шаблон - ако искаш да продадеш лесно, бързо и изгодно, трябва да ремонтираш апартамента по един общоприет шаблон, модерен към момента. И тогава всички кълват. Освен това средният американски купувач явно няма фантазия и визия, така че ако искаш да продадеш даже наемаш и мебели и го обзавеждаш за да могат да видят какво купуват.  И тогава плащат доста солена надценка за всичко това, като надценката е във вид Х+У, където Х за разходите за ремонта, а У е печалбата за предприемача и тя изобщо не е малка.
У нас обаче няма такова сляпо гонене на модата, а освен това и не се знае потенциалният купувач какво иска да преправи. Писала съм за познат с апартамент за продаване в Иван Вазов, който се чуди дали да ремонтира или да продаде за ремонт. Да де, ама ако ще ремонтира има поне три варианта за конфигуриране на апартамента, а за вариантите за интериор да не говорим. И ако направи един вид ремонт може да отреже 2/3 от купувачите. Да не говорим, че поне към момента българинът не е склонен да плаща онази надбавка У.  И затова предпочита коптор, ама да си го направи по свой вкус и под свой контрол, а и без да плаща надценката за ремонта. Точно затова и апартаментите се продават на шпакловка и замазка, освен отделни много бутикови и скъпи. Не е от нежелание на продавачите, а това се търси.

П.П. Иначе коптори и в САЩ явно има колкото щеш, но тях ги купуват предприемачи и ги оправят, за което се гушат доста яко, ако следват модата и знаят правилата.

# 127
Ако това са тези супер надценени и ремонтирани апартаменти в САЩ, тогава копторите за колко ги дават? 20к? В България как да върви такъв бизнес при положение, че имотите са надценени извън всякакви разумни граници. Това съм го виждал само по-малките градове и то в най-лошите им части до някое сметище/завод или до гето. Там наистина купуват за жълти стотинки и препродават с козмитични ремонти, но рядко се намират будали дори за такива апартаменти. Тези, които живеят в града са наясно за какво иде реч, а външен човек, който не е запознат с града едва ли ще тръгне да се заселва.

# 128
Според зависи. Цената на коптора е в локацията, състоянието на сградата (да не е изгнил гредоред например) и потенциала. Еднакъв по размер и състояние коптор съответно може да се продава с пъти разлика. Това важи и за готовите къщи - пъти разлика за едно и също.
И дали ще изриваш и ремонтираш коптор, или спретнато и чисто жилище, е 100% еднакво като разхода. Тогава защо копторът да е по-евтин? 

# 129
Точно, в сащ никой не иска коптори, всеки иска само чехлички и да се изръси. Именно заради това флипърите/предприемачите изкарват луди пари от ремонти на коптори, които купуват на доста ниска цена. Тук дори и да няма голяма надценка за ремонта и не е вървежен, базовата цена на коптора си е висока. Но основната разлика между наши и техни коптори е че нашите са монолитно строителство, а техните често са дървени/сглобяеми къщи и ремонта на такива гълта доста пари. Като цяло у нас не е много вървежно да се флипва, освен ако не се попадне на някоя топ оферта от към цена и локация.

# 130
Нищо общо нямат пазарите в САЩ и България Rolling Eyes Там има огромно наличие на имоти в хубави локации и на купувачи с дълбоки джобове, не са нужни компромиси, за разлика от тук, където у всеки имот има едно "обаче..." Което не пречи на българските имоти да се сложи малко гипсокартон и лунички, и да се лепне етикета "лукс", и пак я има "добавката У" спомената по-горе, примери се намират в съседната тема за имотни обяви.

# 131

В такъв случай за 250 долара на месец и цена 130к
https://www.zillow.com/homedetails/4624-N-Commons-Dr-UNIT-103E-C … 656/3589530_zpid/

Ако и това ти се вижда скъпо има още хиляди обяви, все някоя ще става, все пак това е сигурно третата или четвъртата, която отварям. Само ми прави впечатление като гледам обяви по чужди сайтове, че такива коптори като българиските никъде ги няма. Сигурно ако пуснат такъв наистина ще го подаряват, но пък в София ти трябват само 20г да изплатиш такъв коптор

Аз мисля , че този апартамент е в Норидж ,не Чикаго. Има няколко улици покрай 90та магистрала , които свързват Чикаго с Охеар летището за да може града  да обира данъците от летището.
Апартамента е на първи етаж(номера е 103) с кофти и скъпо електрическо отопление( beaseboard heaters), а този стенен климатик може да събуди умрял човек. Отделно нямаш право на твоя пералня ,има обща със стотинки и единственото , което е сменено по снимки е дръжките на шкафчетата в кухнята и шкафчето в банята заедно с плочките откакто този апартамент е направен.
Този тип сгради  или имат висока месечна такса да събират резерви ,или в един момент ти казват правим специална такса от 30к на апартамент за покрив и всеки почва да плаща. Цената рефлектира тези фактори, с други думи това е еквивалента на панелка в краен квартал в София, не център за 1000€/кв.
Тезата ми е , че като си на ниско платена работа е трудно навсякъде. Може да си позволиш по-малко жилище и трябва да пътуваш по повече часове. Чисто статистически( даните са даже занижени със сивата икономика)цена на кв/м и cost of ownership са по- достъпни в Бг от много други страни.
По отношение на флипърите има причини да съществуват. Една от тях е , че имат осигурено финасиране и могат да си позволят да купят по-кофти имоти и умения/ познати ,които да направят ремонта за да може хора с ниско самоучастие да вземат заем. Много често добавят стаи или бани , което много вдига стойноста. Отделно хората  не  искат да се занимават с майстори и мизерия докато живеят в къща/апартамент.
В Бг колко стай може да добавиш в апартамент? Случва се , но е рядко.

# 132
само едно и също се пише в тази тема. месеци наред вече нищо различно. все едно и също и едно и също. дайте нещо ново?

# 133
Тезата ми е , че като си на ниско платена работа е трудно навсякъде. Може да си позволиш по-малко жилище и трябва да пътуваш по повече часове. Чисто статистически( даните са даже занижени със сивата икономика)цена на кв/м и cost of ownership са по- достъпни в Бг от много други страни.
Може ли няколко примера с тези "много други страни", в които жилищата са по-достъпни?

# 134
Може ли няколко примера с тези "много други страни", в които жилищата са по-достъпни?

България са по-достъпни от много други страни.
https://gradat.bg/spisanie/broy-22022
https://www.statista.com/statistics/237529/price-to-income-ratio … ousing-worldwide/

Общи условия

Активация на акаунт