Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 608
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Може ли няколко примера с тези "много други страни", в които жилищата са по-достъпни?
Всички, където хората живеят добре и в дълбоката провинция, и населението не се е втурнало целокупно към два-три квартала в столицата.

# 136
Нищо общо нямат пазарите в САЩ и България Rolling Eyes Там има огромно наличие на имоти в хубави локации и на купувачи с дълбоки джобове, не са нужни компромиси, за разлика от тук, където у всеки имот има едно "обаче..." Което не пречи на българските имоти да се сложи малко гипсокартон и лунички, и да се лепне етикета "лукс", и пак я има "добавката У" спомената по-горе, примери се намират в съседната тема за имотни обяви.

Абе, от въпросните филми по HGTV  се вижда, че няма изобилие от имоти, а и купувачите са с фиксирани бюджети и с кредити, а не с кеш и дълбоки джобове. И най-търсени са имоти до към 400 000 долара, а много често и под 300 000, което са 280 000 евро. Това извън големите градове, де. И пак купуват с някакъв компромис, не знам защо си мислиш, че там всичко е 100% идеално.  Идеален дом няма.

# 137
Ах любимата ми Румъния с Букурещ и това проучване е пълна глупост. Средна цена на имот няма никаква връзка с това колко са достъпни имотите. Не може в подобна статистика да включваш имоти за по няколко милиона евро, това е лукс, няма нищо общо с достъпност. Достъпност означава един средно статистически човек, да може да си позволи собствено жилище, било то в края на града и в не толкова добро състояние, но да има дом. Най-важния фактор са началните цени на тези имоти, не крайните. И в Букурещ средната работна заплата е много по-висока от тази в София.

# 138
Здравейте, някой знае ли какви са цените на Контракт сити в  Дружба и Малинова долина? Нямат в сайта.

# 139
Нищо общо нямат пазарите в САЩ и България Rolling Eyes

Това повтарям и аз, както по назад писах, имам приятел преди 2 месеца си купи от Маями за 400 000 долара и го отдава за 3500$ на месец.

# 140
Абе, от въпросните филми по HGTV  се вижда, че ...
Остави нишовите телевизионни предавания с нишова аудитория. Да сравним два имотни уебсайта и разликите ще се очертаят по-видно Wink

# 141
Нищо общо нямат пазарите в САЩ и България Rolling Eyes

Това повтарям и аз, както по назад писах, имам приятел преди 2 месеца си купи от Маями за 400 000 долара и го отдава за 3500$ на месец.

Не е достатъчно информация, има фактори като месечна ипотека, застраховка ( урагани и наводнения за Флорида), данъци и местни такси. Въпроса е може ли да си го позволи да седи празно 10 години както примерно много хора правят в БГ.

# 142
Ах любимата ми Румъния с Букурещ и това проучване е пълна глупост. Средна цена на имот няма никаква връзка с това колко са достъпни имотите. Не може в подобна статистика да включваш имоти за по няколко милиона евро, това е лукс, няма нищо общо с достъпност. Достъпност означава един средно статистически човек, да може да си позволи собствено жилище, било то в края на града и в не толкова добро състояние, но да има дом. Най-важния фактор са началните цени на тези имоти, не крайните. И в Букурещ средната работна заплата е много по-висока от тази в София.
Това го дъвкахме преди 30 страници: “България в ТОП 3 на местата с най-достъпни жилища”
 https://fakti.bg/imoti/675598-balgaria-v-top-3-na-mestata-s-nai-dostapni-jilishta

# 143
Леко извън темата, но като сравнявате цени и доходи - тези "средни" заплати които цитирате се смятат като в "кюпа" се сложат всички работещи - от 16 годишните които въртят бургери в Макдоналдс за джобни пари по няколко часа на седмица до големите шефове.
Трябва да се гледа медианата на доходите за да се придобие някаква идея.
И да, пазарите са доста различни.

# 144
Средни заплати, средни цени, средна достъпност - мери едно и също.
То се вижда и по собственост на жилища, спрямо брой население.
Както и да го въртим и сучем, в топ 3 сме. Жилища, като цени, има за всички.
И не, не е необходимо всички да имат жилища в София. Това го няма никъде.

В момента приятелка, сама жена си купува ново строителство за сумите, които се въртят в тази тема. Ами за 30 години ще се справи и няма да обеднее.

Ето пример с калкулатор.
Ами при двама работещи е странно да се живее под наем, ако можеш да вземеш 100 000 евра.
При 150 000 евра заем - вноската е около 1150 лв. Средните заплати се знаят. Не само е постижимо, но и доста реално.

# 145
Проблема в момента е променливите лихви. При 2.2 е едно при 6+ е друго. Ако инфлацията не се овладее, къде мислиш че ще идат лихвите в една нискозадлъжняла държава?

# 146
Ако стигнем до 6% лихва скоро време, бая ще бъдат ударени кредитополучателите, които тепърва влизат в пазара. Едно е да плащаш месечна вноска 700 лв, друго е 1200 лв, ако теглиш 200 000 лева кредит сега и то при поскъпнал вече живот. Тези, които са теглили последната година на високите цени, ще са най-ударени. Тъй че аз не мисля, че цените има мн къде да растат, по-скоро плато и поява на повече оферти. И повече претенции от купувачите.
Пък и с това минимално самоучастие, което в момента предлагат банките за ипотечен кредит, видно е, че се готвят да прибират повече 😀

Последна редакция: вт, 24 май 2022, 19:43 от MaryPop

# 147
Няма да има драма, при двама работещи. Но и 6% е утопия, към момента.
Да не забравяме инфлацията, която обезценява парите.

Ще сложа и заплати от jobs.bg, за на е празно хвърляне на думи. Професиите са по мой избор, на случаен принцип, ако имат обявена заплата:

Скрит текст:

# 148
Средната брутна заплата в София е 2300 лева (медианата е по-ниска). Анекдотичните подбрани скрийншоти нямат никаква тежест.
Голям зор в тази тема инвеститорите в имоти в държава, в която населението ще намалее с 1/3 в следващите 30 години, да си оправдаят инвестицията. (Дългосрочната) инвестиция в имот в България Е скапана инвестиция и цялото разтягане на локуми на света няма да промени този факт.

# 149
Е преди 6-7 месеца и в щатите е била утопия 6% лихва. Ма ако стане %8, ко праим, аи да не сме мн оптимистични.

Сложили сте заплати за София, светът не се върти около София. Във Варна са малко по-различни нещата, пуснете си в джобса търсене на работа с посочено заплащане в обявите към този момент да видим. Пък и все говорите при двама плащащи, ами те тез дето са  женени и са направили крачката да си купят заедно, общо взето не са чакали и са го направили. Тоест по двама човека кредит за един имот, тоест още по-малък бъдещ пул от желаещи за първи дом, щот нали по двама ги смятаме 😀 пък в един момент майчински, кой на колкото е осигуряван, първата година добре, ма втората малко тегаво ще ви е при по-висока вноска на кредит, пък и бебето ака с 300 лева на месец.

Общи условия

Активация на акаунт