Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 616
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Пазарен е виден.
Имотите изчезват. Върнете се и прочетете, предишните страници.
Цената няма значение.
България намалява от 20 години поне. Цените растът.

Във Варна, също няма спад на цени. Независимо от заплатите. А заплати има най-различни. И както сме писали хиляди пъти, сивата икономика и парите кеш, са огромен дял.

# 151
Това го дъвкахме преди 30 страници: “България в ТОП 3 на местата с най-достъпни жилища"
Но слагаме в един кюп къща без канализация в Късо Дългунчево, която се продава за джобни пари и тухлен тристаен в София Център с гараж. Всъщност има ли някъде изнесена средната стойност на жилище в страната? Защото тази информация нещо я няма никаква за България.

# 152
В България има едно нещо - данъчна оценка. Няма как да видим реалността.

# 153

Сложили сте заплати за София, светът не се върти около София.
Пък и все говорите при двама плащащи, ами те тез дето са  женени и са направили крачката да си купят заедно, общо взето не са чакали и са го направили. Тоест по двама човека кредит за един имот, тоест още по-малък бъдещ пул от желаещи за първи дом, щот нали по двама ги смятаме 😀 пък в един момент майчински, кой на колкото е осигуряван, първата година добре, ма втората малко тегаво ще ви е при по-висока вноска на кредит, пък и бебето ака с 300 лева на месец.

И аз така се чудя за тази голяма бройки млади български семейства, които тепърва ще купуват. Статистиката е ясна. България се стопява по-бързо от която и да е била др държава. Повечето заможни си пращат децата да студентствуват извън България, те за по добра проф реализация - с др думи експорт. А за съотношението пенсионер/млад човек по брой, да не говорим.

В момента спекулата ми се струва, движи пазара.

# 154
Така като чета и си правя извода, че в София трябва да сме сътворили единствения в света  вечно бичи пазар Simple Smile

# 155
То и в сащ преди 2 месеца нямаше уж предлагане, но от тогава до сега се е удвойло и спекулантите бързат да продават. Когато лихвите започнат да се вдигат и тук ще излязат магически много оферти.

# 156
Жалко, че нямам наблюдения от 2008-ма година. Интересно ми е в онзи период, кога точно собствениците на агенции са сменили мантрата "най- добрият момент за покупка е вчера" със "сега е добър момент за продажба". Това сигурно щеше да ми даде по- точна представа за момента от цикъла, отколкото макроикономиката. При всички положения, купуващите сега плащат цени, в които са включени рекордно инфлация и "рекордно ниските лихви"  , но съвсем скоро ще плащат по- високи такива. Аз лично нямам представа до колко могат да растат те, затова и не съм теглила кредит.  Без значение какви ще са цените вбъдеще, предпочитам да пазарувам, когато в цената е отразена висока лихва по кредита. Защото най- малкото кредитите се рефинансират. Но абсурдната главница не се знае дали ще има кой да ти я купи при нужда.

Последна редакция: вт, 24 май 2022, 21:33 от Lora Lay

# 157
Просто в един момент човек почва да вижда замъглено независимо за какъв пазар става дума - ценни книжа, метали, имоти. Емоцията доста оказва влияние, Fear of missing out му викат в щатите. После като пазарът тръгне надолу, следва отрезвяване. В момента всички купуват точно емоционално. За 6 месеца ръст над %30, при някои имоти дори %100. Яко са хванали вълната строителите и брокерите, но и това има край. То е ясно, че винаги има някаква причина, сега горивото е инфлацията. Светът е глобален, лесно се преминава от един актив в друг и много лесно могат да бъдат крашнати някои пазари.

Lora, Предполагам 2004-5та вече купувачите са почнали яко да помпат пазара, че пред влизане в ЕС са мислели, че ще са милионери. А 2007-8 е бил идеалният момент за продажба. И да, брокерите имат голяма роля за пазара. Ма като брокер на товари ви казвам и при мен има цикли различни на сезонно ниво и през 2-3 години. Пазарът на имоти въобще не е различен, едно и също правим, възползваме се от него на макс, когато позволява.

# 158
Нямаше такъв момент. Просто всички замлъкнаха изведнъж. Настанаха фалити и съкращения и който не удържа започна да обявява за продажба, но нямаше купувачи. Но първо започна с тотално замръзване и чак по-късно започна да пада пазара. Тогава инфлацията удари 15%, този април също удари толкова.

Бтв, в бг няма такава статистика, но за сащ има. Тя показва че имотите с калкулирана инфлация пак са в много голям балон.

# 159
Жалко, че нямам наблюдения от 2008-ма година. Интересно ми е в онзи период, кога точно собствениците на агенции са сменили мантрата "най- добрият момент за покупка е вчера" със "сега е добър момент за продажба". Това сигурно щеше да ми даде по- точна представа за момента от цикъла, отколкото макроикономиката.

Аз имам, но това няма да помогне.
Някои агенции (вече ги няма), се чудеха как да продадът купени апартаменти на зелено, след като и строителството замря. Банките се сдобиха с ипотекирани от тях жилища и офиса. До нас има 2 такива големи сгради още от тогава, завършени и празни. Само свалиха името на агенцията от върха.
Мога да разкажа и от първо лице, как звъняхме на частни лица, за апаратамент, панел, последен етаж и те ни обясняваха, че струва 110 хил. евро, защото са го купили скъпо и са инвестирали в скъп ремонт и кухня и няма да продават на по-ниска цена.
2011 вече купихме на 50 процента по-ниска цена. Писала съм го много пъти. 
Но имаше огромен брой ново строителство, което и до ден днешен не видя нито акт 15 нито 16. А "инвеститорите" прибраха парите и си фалираха фирмите.

В това няма нищо хубаво, защото няма никакъв закон, който да пази хората, 11 години по-късно.

# 160
Така като чета и си правя извода, че в София трябва да сме сътворили единствения в света  вечно бичи пазар Simple Smile
Абсолютно. Ще продължим да строим нови южни квартали докато стигне гръцката граница. Дори може с още по-голям темп да се вдигнат цените заради по-топлия климат Stuck Out Tongue Winking Eye Това строителство дето след едно поколение не прилича на нищо ще излезе голям хит, така ще се местим в ново непрекъснато. Само не знам след като цялото останало население се пренесе в столицата, кой ще купува старите апартаменти, за да може продавачите да вземат нов Thinking Защото не е като да не съществува подобна система и на други места по света, но там има непрекъснат прилив на население, докато у нас това липсва и в един момент "горивото" което захранва това перпетуум-мобиле няма как да не се изчерпи.

# 161
Докато търсехме на зелено преди 1 година, това доста ме обърка- как е възможно да няма никаква регулация и хората да си влагат парите във фирми, създадени конкретно за построяването на даден обект със смехотворен капитал...  Когато избират сокоизтисквачка са по- внимателни към производителя ...

# 162
За едни криза, за други жътва... Кой както да иска да си го тълкува. Въпросът е да си на печелившата страна. Пък и в крайна сметка не може да мислим на всеки проблемите. Малко егоизъм е здравословен.

# 163
Жалко, че нямам наблюдения от 2008-ма година. Интересно ми е в онзи период, кога точно собствениците на агенции са сменили мантрата "най- добрият момент за покупка е вчера" със "сега е добър момент за продажба". Това сигурно щеше да ми даде по- точна представа за момента от цикъла,
Имам преки наблюдения и дори купих точно в момента когато цените през 2008г. бяха най-високи и буквално след 2-3 месеца балона се спука. Същият апартамент след 6 месеца струваше с 30 000 евро по-малко. Но.... сега явно кризата и балона са още по-големи, защото инвестицията ми се удвои и не само това, но дори и да се спука балона никога няма да паднат цените на равнището от 2008г. ( поне за жилището, което аз купих, предвид регион, квадратура и други благоприятни особености). Т.е. макар, че купих супер скъпо за тогава, уплашен от скоростта на покачване на цените, сега след толкова години мога да го продам на двойна цена. Сигурен съм, че ситуацията ще се повтори пак. Отново ще има спад в цените през следващата година и отново след 10-15 г. ще има ново свръх покачване и така докато свят светува.
P.S. Забравих да спомена за брокерите:  работих с трима брокери. Имотът, който закупих никога не се беше появил в интернет като обява. Брокерката, която го намери го откри чрез познати, съвсем случайно. И понеже беше “мой” човек се обади първо на мен. Аз бях първият, който отиде на оглед въобще и го взех. Ако бяха идвали и други хора със сигурност щеше да има “ надцакване”. Тъй че и това обстоятелство е важно. Другите брокери се опитваха да ми одерат кожата с цени за коптори.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 10:07 от Inspired-by-life

# 164
  • Отвъд алеята зад шкафа
В годините винаги сме купували имоти, тогава когато ни трябват. Всичките в момента са много над първоначалната си цена. И кредити сме изплащали, на много по-високи лихви от сегашните ( вече са изплатени, много преди 20-годишния срок). Калкулацията е, че ако не бяхме купували, когато ни трябва, сега нямаше да имаме нищо. Не е сигурно, че и спестени пари щяхме да имаме, защото за нас лично един кредит действа като спестовна сметка - знаеш, че дължиш вноска и пари на банката, съответно си правиш сметката какво харчиш. Иначе се отпускаме. Пазарът е цикличен, но общата тенденция е покачване на цената.  Може би след година ще има някакъв застой и спад, после след още една отново ще са нагоре и със сигурност ще са над сегашните. Ако дойде срив и 30 % надолу в цените, тогава ще купя задължително нов имот, но...не вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт