Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 750
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
За избягване на нахални брокери писах в темата за наеми. Вземаш си предплатена карта и за оглед са добре дошли само частни лица. Ама колко частни лица ми се обадиха - едно. Е,  дамата го нае .
Преди малко реших да видя какво се предлага в същия квартал за под наем - правило ми е впечатление , че обявите са били по 3-4 страници за квартала, сега една. Пиша за сайта имот.бг. А за продажба почти няма. Всеки изчаква.

# 226
Близък до мен беше купил 6 апартамента с кредит на 1200евро кв/м
на зелено преди 18м. около Тинтява до метрото ...
Готови са вече и имат акт16
Вчера и онзи ден имаше огледи и се избивали буквално на 2 200Евро . няма смисъл да ме питате дали за 2 дни не ги е продал Wink Сега ще си върне кредитите и ще излезе на дебела печалба
Та...хората купуват и бой има.

Твоят близък е знаел какво прави, но и препродажбите ще секнат в един момент, когато лихвите се вдигнат. Питай твоя близък дали сега би направил същото и кажи тук.

За мен лично ще последва период, в който на спекулантите ще им се наложи да излязат от пазара вееменно; част от купувачите за първи дом на кредит също няма да могат да участват в пазара поради високите вноски, които се очертават в началото; а тези, които имат кеш, вече са купили, имат няколко апартамента и няма да искат да държат всичко в една кошница. Да не забравяме, че като смятахме, в колко процента от населението са депозитите над 50 к лева, излизаше в под 4% от населението за брой депозити към общо население, като си представим, ме някои имат по няколко големи депзита, цифрата може би е под 3%..

Отделно много хора, които вече имат ипотечен кредит и са предпочели да не бързат да погасяват, а да имат кеш, ще тръгнат да погасяват и ще изтеглят един кеш от системата. Предполагам това са хората, които имат под 50 к лв в сметките. А ако последва и безработица,  знаем, че банките мн обичат допълнително да вдигат лихвите на хора останали без работа, тъй като вече стават рискови.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 10:51 от MaryPop

# 227
Ето тука една сграда, близо до моята, в която се включих на зелено на 1400Е на квадрат м.г.
https://capitalex.bg/property/stoyan-kambarev/

Както и да ги смятам цените на тези жилища, които още не са продадени, под 1900 няма.
Та от м.г. до момента съм на печалба с 500 евро на квадрат. Компенсират инфлацията отвсякъде, а дори още не съм го платила изцяло.
Блока изглежда супер, а тристайните апартаменти са с практично разположение и размери. Кога предвиждат АКТ15?
 Единственият проблем е , че на тази цена не знам дали би било рентабилно покупка с цел отдаване под наем.

# 228
  • Бургас
Не знам. Просто ми попадна реклама, не познавам строителя, видях, че е в близост до моята сграда.
При мен обещаваха акт16 след две години, станаха 3:) Аз и не бързах, като се има предвид, че 60% от цената трябваше да я платя на акт16.

Когато се замислях за инвестиция в София за отдаване под наем пресметнах, че най-добре е маломерно жилище - студио. Доходността е най-добра съразмерно инвестицията. Наемите на едностайните вече достигнаха 500-600 лева, на двустайните - 800-900. А за двустаен-тристаен плащаш в пъти повече, след това даваш повече и за довършителни работи и обзавеждане.

Към момента, ако имаш свободни пари или на зелено - може би да, при добра локация, хубава сграда, хубави общи части. Ако е с кредит и в сграда с компромиси - не.

# 229
  • София
Вчера и онзи ден имаше огледи и се избивали буквално на 2 200Евро . няма смисъл да ме питате дали за 2 дни не ги е продал Wink Сега ще си върне кредитите и ще излезе на дебела печалба

1200Е на Тинтява до метрото няма от може би 5г,от тогава ли е резервирал имоти?!

# 230
Аз не знам защо се коментира това с инвестииците на зелено и продаването им след 2-3г.

Проблема няма да е за хората които имат пари кеш.

Ще е при хората които са купили последната 18м. Продали са я земя я апартамент някъде другаде или заем. Взели са заем за апартамента и най-вероятно за обзавеждане. От там нататък всеки може да си прави сметка как продължава историята.

# 231

1200Е на Тинтява до метрото няма от може би 5г,от тогава ли е резервирал имоти?!

Най-вероятно е получил голяма отстъпка, след като е взел 6 бр..

# 232
  • Отвъд алеята зад шкафа
То винаги хората с малки доходи, които теглят 30-годишен кредит за панелка са тези, за които купуването на имот не е инвестиция.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 18:28 от gadamer

# 233
Оставям това тук
https://m.investor.bg/analizi/91/a/fed-triabva-da-deistva-sega-z … ia-352786/?page=1
Със сигурност ще стане много неприятно, дано не се повтори сценарият от 1970 - 22% лихва и кофти десетилетие, че паметта е къса.

# 234
И във Варна пускат общински имоти за продажба, но по-скоро парцели си мисля

# 235
  • София
Е, да.
Доскоро си бяха на безценица, сега са екстра на 2 к квадратен метър?
Или може би са екстра за строителите, които винаги са си работели с баснословни печалби, сега съвсем удариха кьоравото.
Или са супер за спекулантите, закупили на бабите панелките, които сега обявяват на тройна цена.

# 236
Trikitil, ма честно, повярвайте ми, ако няма краш при имотите, нищо хубаво не следва, и тези купили към този момент имот , нищо не ги спасява. Тва означава непрекъснато поскъпващ живот и винаги ще могат да купят нещо сходно на своя имот, а не да излязат  на плюс.

# 237
Това какво ще рече? При сметки от 200-300лв 2-3х, кой ше може даси го позволи?
Е как какво, ще рече масово напускане на панелките с тец и юрюш на новото строителство Stuck Out Tongue Winking Eye

# 238
  • София
Това какво ще рече? При сметки от 200-300лв 2-3х, кой ше може даси го позволи?
Е как какво, ще рече масово напускане на панелките с тец и юрюш на новото строителство Stuck Out Tongue Winking Eye

Специално в моя квартал в София, последните 6 блока или да кажа тия от послесните 3-4г са топлофицирани, новите от последната 1 г, около 4 са стартирани също, ще са с ТЕЦ.

Значи пращайте ги хората на пелети около големите градове или направо в градовете безТЕЦ.

# 239
  • Sofia
Правителството не се свeни да взима заеми, а и е доста ляво, така, че  ще дотира сметките за ток/парно. В момента EU не проявява претенции към държавните помощи с оглед на ситуацията със скъпите руски горива.

Другия проблем са наемите. Ако до сега някой е плащал 700лв за наем + 200лв за ток, то няма как да плаща 700лв+500лв ток, още по-малко 1000лв за наем (заради инфлация) + 500лв ток.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 23:55 от julian

Общи условия

Активация на акаунт