Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 38 580
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Аз имам малко глупав въпрос, но нямам никакъв опит с кредити. Ако човек тегли ипотечен с 2% плаваща лихва и лихвите се покачат, да речем на 4%, това означава ли че ако месечно плащаш 1000лв, ще дължиш вече 2000лв? Питам, за да си обясня има ли изобщо смисъл да хвърляме надежди в това “очаквано покачване на лихвите”…

Не е глупав въпроса. Вноската няма да се покачи двойно, по-скоро с 20%, поне ако с нарастването на лихвата не нарастват другите разходи. Бяха ми направили погасителен план от една банка при 2% лихва, за сума от 40к за 10г вноската беше около 390 като лихвата по кредита беше нещо от рода на 60-70. Ако на този кредит лихвата стане 4% би трябвало вноската да стане 450-460. Тоест ако кредита е 100к и на година до сега са се разпределяли 2к лихви за цялата година, сега ще бъде 4к, като това е малка част от това, което ще платиш като разходи по кредита и пак зависи срока на кредита и сумата.

Edit: Ето един калкулатор за кредити на който може да променяш лихвния процент и да добиеш представа долу-горе колко се оскъпява
https://dskhome.bg/calculators

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 10:42 от Тhe rise of the rice

# 61
По популярните сайтове имаше съвети тези, които теглят кредит сега, да си изчислят вноската с 30 до 50% отгоре, за да преценят дали ще могат да я изплащат.

# 62
при нас всеки иска да има собствено жилище за разлика от другите европейски жители Wink
Не. Другите европейски жители също искат собствено жилище, но за разлика от при нас, при тях се търси и в дълбоката провинция. Докато при нас всеки иска да има не просто собствено жилище, а собствено жилище в София. В провинцията спокойно се намират апартаменти за по 30хил лева и къщи за още по-малко. Средната цена на жилище в страната въобще не е висока.

# 63
Средната цена извън София дори в малките градове е ненормално висока. В моя роден град, който вече сигурно е около 50к души и преди 20г е бил с 20к повече, цената на квадрат е  600 евро на квадрат и за 50 годишни гробници, а за ново строителство 700 с 25% общи части към цената. Това е безумие, градът не предлага никакви възможности за работа, образование, туризъм и каквото и да е развитие. Всяка година никнат кооперации и се чудя кой купува във всички тези жилища, при положение, че населението се топи с по 1000 души на година.

А пазара е толкова умрял, че направо не е истина. Звъннах на двете най-изгодни обяви, които направо си бяха трепач сравнени с всичко останало, което се предлага. Тези обяви седяха над 3 години и в момента, в който звъннах свалиха обявите, защото бяха продадени. Ако тези две обяви са били продадени от година и повече и никой не се е интересувал от тях, какво остава за останалите обяви, които са гробници на последен или първи етаж и са над 600 евро на квадрат?

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 11:29 от Тhe rise of the rice

# 64
Който толкова е назор да купува, трябва да осъзнае, че просто трябва да има широки параметри, да звъни и да прави оферти, които го устройват, дори и за нереални оферти. Дайте си цената пък ако те я приемат супер, ако не следващия. Иначе какво очаквате от продавачите? И те четат и те виждат какво се случва. Ми нормално е да се възползват от паниката на купувача. Аз като продавач като прочета отчаянието на блакмамба, ефибуш и други и бих потривал ръце самодоволно, мислейки си "елате пиленца".

# 65
Според мен пък може да има някаква корекция като почнат да вдигат лихвите. В момента се изкарва много кеш, обаче пък който купува с кредит, тегли много големи суми, които и така и така са с висок размер на вноската, ако вдигнат и лихвите, може повече хора да се разколебаят да купуват. Пък и нали уж ще обедняваме заради високата инфлация..
Освен, че много хора сами ще се разколебаят да купуват, очаквам и банките скоро да затегнат критериите за отпускане на ипотечни кредити, което допълнително ще стесни кръга на бъдещите купувачи.

# 66
Аз вече като разсъждавам върху имотите и какво ше се случва с цените им, си мисля, че почвам да страдам от биполярно разстройство 😀

Airy, в този пазар, няма как брокерът да е на страната на купувача, все пак това му губи време, защото каквото читаво излезе заминава на момента, брокерите не са на зор, защо да хвърлят излишни усилия. Те си дават зор да търсят продавачи, не купувачи. Щом ви е толкова спешно, следите обявите всеки ден и звъните на всяка една, която ви е според критериите. Отивате по най-бързия начин на оглед и депозирате без да мислите на момента. Това са съветите в този пазар. Вие с кеш ли сте, че се притеснявате?

Да, частичен и затова ми е тревожно и съм на тръни. Миналата година по това време с малък кредит можех да си позволя ехее, а сега ми стига за гараж. И в същото време плащам наем,който също расте....Кредитът, който ще плащам явно също ще расте... Търся имот за живеене,така че въпреки всичко няма какво да се мотая,въпросът е, че не намирам оферти в човешки бюджет- гледам, доколкото мога по сайтовете, ФБ, но не знам доколко това е ефективно...И аз мисля, че си има предлагане,което не стига до публикуване. Между другото при тези "скорости" на сделки, как се справяте- все пак през деня работим,аз илизах един два пъти от работа за оглед, ама не ми е ОК. Понякога нямам време и телефона да си погледна,камо ли да преглеждам сайтове в работно време.....И  най - накрая и комисионна да платя,че сама съм се цъклила Simple Smile Явно наистина ми липсва опит,затова ви и чета...

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 12:09 от airy

# 67
По темата, че няма предлагане - това е така, защото на зелено, да речем, половината апартаменти са обещетения, няколко строителят си ги пази за продажба след акт 16 и остава малка част, която сега е пусната за продажба. Така се изкривява усещането, че апартаменти няма и ще свършат.
Отделно смятам, че много хора са купили, за да препродадат в следващ момент (дали са депозит 2-3 к) къде зелено, къде тъмно зелено и когато дойде време за договор и плащане/сключване на ипотека, също ще има раздвижване на пазара.
Ние също търсим от доста време, но в нито един момент не се отчайвам, защото като видя издадените разрешения за строеж за първото тримесечие на 2022 ми става ясно, че апартаменти ще има колкото искаш.

# 68
По темата, че няма предлагане - това е така, защото на зелено, да речем, половината апартаменти са обещетения, няколко строителят си ги пази за продажба след акт 16 и остава малка част, която сега е пусната за продажба. Така се изкривява усещането, че апартаменти няма и ще свършат.
Отделно смятам, че много хора са купили, за да препродадат в следващ момент (дали са депозит 2-3 к) къде зелено, къде тъмно зелено и когато дойде време за договор и плащане/сключване на ипотека, също ще има раздвижване на пазара.
Ние също търсим от доста време, но в нито един момент не се отчайвам, защото като видя издадените разрешения за строеж за първото тримесечие на 2022 ми става ясно, че апартаменти ще има колкото искаш.

Точно в тези данни се отчита спад. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 3.1%, броят на жилищата в тях - с 23.4%, както и общата им застроена площ - със 17.1%.
Друг момент е, че издадено разрешително за строеж не означава непременно построена и завършена сграда.
Според НСИ през последното тримесечие на 2021 г. е имало ръст на  въведените в експлоатация жилища. Съпоставяйки този факт и спада в разрешителните за първото тримесечие на 2022 г., добавяйки и очакванията за продължаваща инфлация, неяснота в световен мащаб за енергийните доставки и затягане на лихвената политика на банките, мисля си, че на хоризонта вече се задават облаци за жилищното строителство.
п.п. Впрочем някой по-запознат нека да разтълкува на какво се дължи този "спад в разрешителните". Надали е поради по-висок процент на отказани разрешителни от администрацията. По-скоро се дължи на по-малък брой подадени искания за разрешителни.

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 13:47 от tre

# 69
Спад спрямо предходното тримесечие от 3%, но все пак ръст от 19% на годишна база.

# 70
  • Бургас
Разрешения за строеж се издават не само за кооперации за живеене. А за всякакъв вид сгради, включително и за преустройства.

# 71
Оставям това тук:
https://money.bg/savings/tri-banki-vdignaha-lihvite-po-depozitit … hxIpDsTRTV-IZ8Tw0

просто започвам да се убеждавам колко малко му тряа на един пазар чрез медиите да се сурне в някаква посока

PS вярно тези лихви са нищожни, ма по някаква логика, при пазар на недвижими имоти в този момент с доходност около 3%, не следва ли много скоро лихви по депозити да доближат тези 3% и да не си  струва занимавката с имот, като депозитите ти носят същото. Само предположение колкото  и нереално към този момент да ни  се  струва доходност по депозити и т.н.

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 15:08 от MaryPop

# 72
И аз работя с агенция и това, което ми пращат са линкове от имот.Бг на неща, които вече знам наизуст. Предлагането е супер оскъдно, което ме навява на мисълта, че ако сега няма апартаменти при тези гръмнали цени, то нещата не биха били по-добри след време.
Сега няма предлагане на апартаменти от страна на продавачите по обясними причини- несигурност; вяра, че цените ще растат до безкрай; алчност или обикновена глупост.

Но не се отчайвате- всичко ще си дойде на мястото след няколко месеца до година, когато лихвите се покачат и много хора осъзнаят че не могат да си позволят да купят жилище при изискуемите месечни вноски от страна на банките. Оттам доста ще намалее търсенето.
Отделно поради цялостно влошаване на икономическите показатели доста хора ще загубят доходите си и ще бъдат принудени да продават или просто новите вноски по ипотечните кредити ще станат непосилни за тях и отново ще са принудени да продават.Това е закономерен процес и рано или късно ще всичко ще си дойде на мястото. Преживявали сме го и преди, ще го преживеем отново!

# 73
"ще си дойде на мястото" имаш предвид, че ще свикнем с новите цени, нали?
Защото, бях писала в предната тема, в момента вървят на чертеж, в МанЛи изток по 1400 евро на квадрат. Преди една година бяха 800 евро на квадрат, на същото място в квартала. Значи, надали Тея дето сега ги дават за 1400, ще спаднат до 800 след три месеца? По-вероятно е да ги вдигнат повече, или ние да им свикнем

# 74
Ще ме прощавате, но третирате жилищата като стока, подобна на олио или хляб, което ми се струва доста неудачно!
Жилищата са преди вскичко инвестиционен продукт, особено в последните години, и като такъв може да бъде печеливш или губещ! Няма гарантирано печеливши инвестиции, такова нещо в икономикта не съществува, именно защото винаги съществува риск от загуби.
Та да, напълно нормално е някои хора да загубят пари от инвестицията си в жилище. Какво толкова невероятно виждате в това?
Далеч не коментирам конкретния пример, защото е напълно безпредметен! Търсенето и предлагането определят цената. Сега има високо търсене и слабо предлагане. Когато тенденцията се обърне мислите ли, че на някой ще му пука какви са били цените в МанЛи или КенЛи преди кризата?

Общи условия

Активация на акаунт