Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 38 631
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
Мъфин, ти много нещане забелязваш Grinning

# 46
Ако търсиш апартамент под наем, просто търси през агенциите, за да не те цакат. Това, което е в имот.бг е wanna be. Както и с покупката на апартаменти - надали някой купува от там готови апартаменти с АКТ 16. Многократно контактите които имам в няколко агенции са ми казвали едно и също - обява се пуска за клиенти, на които не могат да намерят клиент в разумно време. Така, че извадката в имот.бг е силно завишена спрямо това което се случва като цяло.
Като скорошен, но вече отчаян търсач за покупка, искам да помоля за малко повече конкретика по тези насоки. Уж препоръчват човек да си избере един брокер,който да му гледа всичко и да има канализирана комуникация- така реших да направя- няма резултат (разбирайте каквото искам аз го няма за този бюджет). Почнах да си звъня самосиндикално по обяви- и това не е успешно. Покрай тях ми се включва някой друг брокер, но за момента с несъответстващи предложения, на това, което им казвам, че искам.Понякога ми се включват един-двама за едно и също жилище, тогава пък аз се омотавам. Като ще плащам комисионна предпочитам да е на лице, което е на моя страна, ама в дефицитно предлагане май по-важното е да стигнеш до оферта и то навреме. Как, обаче...?Вече си мисля да си пусна отпуска и къде що видя офис да влизам и да търся... И на мен ми се иска да вярвам, че това което виждам в "имот.бг" не е реално, обаче като гледам наживо какво се случва ми се приплаква...Чувствам, че не правя каквото трябва и много ми е напрегнато вече половин година. Опасявам се, че положението ще зазлее и съвсем няма да имам шансове да купя. Междувременно ме залашка и пазарът на наемите с неговите вълнения от последните месеци...

# 47
Аз вече като разсъждавам върху имотите и какво ше се случва с цените им, си мисля, че почвам да страдам от биполярно разстройство 😀

Airy, в този пазар, няма как брокерът да е на страната на купувача, все пак това му губи време, защото каквото читаво излезе заминава на момента, брокерите не са на зор, защо да хвърлят излишни усилия. Те си дават зор да търсят продавачи, не купувачи. Щом ви е толкова спешно, следите обявите всеки ден и звъните на всяка една, която ви е според критериите. Отивате по най-бързия начин на оглед и депозирате без да мислите на момента. Това са съветите в този пазар. Вие с кеш ли сте, че се притеснявате?

# 48
Далеч не всички купуват, за да стават тепърва наемодатели. Доста са доволни и само на капиталова доходност.
Иначе както виждате - поне от 4-5 години се очаква срив на пазара, от 2020 г. "след три месеца" аха ипотекарите да започнат да се молят на купувачите, наемателите трябваше да са изчезнали от пазара, но реалностите са коренно различни.

# 49
Според мен пък може да има някаква корекция като почнат да вдигат лихвите. В момента се изкарва много кеш, обаче пък който купува с кредит, тегли много големи суми, които и така и така са с висок размер на вноската, ако вдигнат и лихвите, може повече хора да се разколебаят да купуват. Пък и нали уж ще обедняваме заради високата инфлация..

# 50
С нашия манталитет и кеш парите в кутиите за обувки скоро няма да падат цените поне при нас.

А и някой ако се надява скоро да свърши кеша на българина има много да чака Grinning

И аз дълго време пишех, че няма логика за тия безумно високи цени но яко съм грешал защото не взех основния и най важен фактор на българина - манталитета.

И за това взех да пиша, че просто това е лично мнение и не е съвет защото съм грешал   Grinning

# 51
И в другата тема го написах - тези оправдания с обвинителен тон с манталитета на българина вече са крайно досадни, най-малкото, че поскъпването не е само в България.

# 52
Настроението сред купувачите изглежда доста минорно. И понеже се е превърнало в клише, че лош момент за покупка на собствено жилище няма, ще ми се да припомня, че когато става въпрос за живеене, капиталова печалба и доходност нямат толкова значение. На първо място трябва да е правилната калкулация на риска, когато си с ипотека- риск да останеш без работа, риск да си притиснат да продадеш жилището, било то поради необходимост от средства, било то защото поради страх да не пропуснеш си купил нещо, което върши работа краткосрочно... Дори и цените като цяло да не падат, предлагането със сигурност ще се промени, което най- малкото ще повлияе на цените на имотите с компромиси.

# 53
И в другата тема го написах - тези оправдания с обвинителен тон с манталитета на българина вече са крайно досадни, най-малкото, че поскъпването не е само в България.

"обвинителен тон с манталитета" къде го видяхте тоя тон и нюанс Grinning
Ами до манталитет си е, при нас всеки иска да има собствено жилище за разлика от другите европейски жители Wink

# 54

"обвинителен тон с манталитета" къде го видяхте тоя тон и нюанс Grinning
Ами до манталитет си е, при нас всеки иска да има собствено жилище за разлика от другите европейски жители Wink

Значи този манталитет е световен феномен. Стига вече с това "българския манталитет", ще речеш, че в Западна Европа и развитите страни се срамуват, когато купуват имоти и правят печалби.

# 55
  • Бургас
airy, ако си определила района и критериите си - виж първо дали няма ново строителство там, нещо готово от строителни фирми, или на зелено.
Другият вариант е да следиш не само обяви, а и различни Фб групи за продажби.
Трети вариант - обяви на съдия-изпълнители.

# 56
И аз работя с агенция и това, което ми пращат са линкове от имот.Бг на неща, които вече знам наизуст. Предлагането е супер оскъдно, което ме навява на мисълта, че ако сега няма апартаменти при тези гръмнали цени, то нещата не биха били по-добри след време.

Аз имам малко глупав въпрос, но нямам никакъв опит с кредити. Ако човек тегли ипотечен с 2% плаваща лихва и лихвите се покачат, да речем на 4%, това означава ли че ако месечно плащаш 1000лв, ще дължиш вече 2000лв? Питам, за да си обясня има ли изобщо смисъл да хвърляме надежди в това “очаквано покачване на лихвите”…

# 57
Подготвят ни бавно да стигнем европейски цени на всичко, ще започнат и заплатите да вдигат, но ще има период на затягане на колана и на обедняване на най-бедните.

# 58
Бързай че имотите ще свършат и лихвите ще ги вдигнат. Цената няма да има значение.

Сега сериозно, разбирам отчаянието ти, но нито имотите има как да свършат, нито света ще свърши. Когато има голямо търсене, много хора влизат в строителния бизнес и това с известно забавяне създава предлагане и така се завърта по-голямо търсене и по-голямо предлагане, но рано или късно търсенето се изчерпва, а предлагането накрая остава. Така че не виждам защо изобщо се поддаваш на емоции и отчаяние. Това е грешката на нетърпеливия и заблуден купувач. В живота често се налага промяна, така че винаги ще има продавачи. А лихвите не е баш така, мисля че двойно увеличение на лихвите ще доведе до 50% увеличение на вноската, в случая 1500лв, но си провери има калкулатори.

Дейинмей, ние сме с европейски цени и дажи ги минаваме в много стоки. Не знам защо си мислиш че у нас е по-добре. Само че не се сравнявай с лондон и париж а намери нещо сходно на София и България.

# 59
Сравнявам европейска столица с други столици. За изравняване на цените визирам споменавани и тук по-ниски такива на услуги, данъци, такси, зъболечение.

Общи условия

Активация на акаунт