Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 624
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
И периода 2004-2005 помня, и този през 2008-2009, че тогава останах и без работа.
Смешно ми стана, че хора без нито един имот се опитват да убедят останалите, че това е грешна дългосрочна инвестиция. Но от друга страна добре, някой ще чете форума и ще се повлияе.
И друг път съм го казвала - имот, купен с кредит преди 20 г., се изплати от наеми и стойността му е три пъти по-висока.
Друг, купен преди 6 години, също вече е изплатен наполовина и двойно по-скъп.
Мога да продам в момента и двата на секундата, ако са ми нужни пари - ако трябва да купя имот в друга държава, или по-голямо жилище за децата, или голям апартамент в София например, или да си построя къща, или да вложа в друг бизнес. Което също съм направила - единият е ипотекиран за бизнес, различен от имотния, който се оказа много успешен към момента. От това по-дългосрочна инвестиция - здраве му кажи. Ако бях разсъждавала тъй преди 20 г. как ще има балон и България се стопява, още щях да живея при родителите си и нямаше да имам нищо.
Пропуснах и трети в София, който вдигна цената си от 900 на 1500 евро само за година. Също мога да го продам моментално.

# 166
Макар и все още "достъпни", цените на жилищата се вдигнаха близо двойно, още преди кризата. Немога да не се сдържа да ти припомня как се подиграваше преди близо 2 години с цитатите ми от проф. д-р Макс Оте и др. Но кой съм аз, че да споря с ЧС. Е поне сега шапка ти свалям, че признаваш, че макар и различна - криза има.

Двойни спрямо преди кризата не мисля. Виж спрямо 2017 може би.
Нямам спомен за какви цитати става дума, ако пак ги пуснеш може би ще се сетя.
И кой ще отрече, че в момента има криза? Това хич не е някакъв подвиг. И пак за всеки що годе грамотен човек е ясно, че тази криза е различна.

# 167
За едни криза, за други жътва... Кой както да иска да си го тълкува. Въпросът е да си на печелившата страна. Пък и в крайна сметка не може да мислим на всеки проблемите. Малко егоизъм е здравословен.

Аз кеширах бтк навърха. Мой приятел който има 10бтк му казвах да кешира и че ще си уреди живота, но той смяташе че бтк ще стигне милион и не пожела. Сега бтк е 29к той ми се жалва, защо не бил продал на върха. Казвам му да продаде сега, но той не желае, защото бил изгубил много и не си заслужавало. Такива ми ти работи. Та не в жътва ако не ожънеш. Този човек се намира в много добра позиция, но отказада се възползва от нея. Аз имах много по-малко бтк, но се възползвах и съм доволен, а той сега е с психика на беден човек в момента. Чувства се беден и изгубил, а реално има $300к. Купувал ги е под $5к но сега ги стиска и ще чака следващия цикъл, който я дойде я не, я е след 10-15г.

И с имотите е така. Ако не продадеш, не си ожънал. В САЩ може да ги ползваш като банкомат и да теглиш кеш от стойността на имота като рефинансираш, но в БГ рефинансирането е скъпа операция и имаме променливи лихви. Така че не върви да се ползва имота като банкомат. Типично за хората е да продават когато са на зор, а не когато има исторически връх на цени. И обикновено когато са на зор, всички са на зор и цените не са високи.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 10:20 от Gogo1979

# 168
Всеки спад е по-малък от предходния. Едва ли ще паднат с 30%, но според мен ще има все пак спад. И въпреки него цената пак ще е сравнително висока. Никога няма да станат 500 евро квадрата, разбира се( говоря за големите градове).

# 169
Тинтина, купете си и сега на 1700 в Дружба. Моят е купен 2012, не се оплаквам.  Ако обаче беше купен по- рано, сега сигурно щях вече да съм на 0.

# 170
Потенциалният спад много зависи от локацията на конкретния имот, според мен. Преди година и половина бях капарирала апатртамент в сграда на зелено между Витоша и Студентски град, но в последствие се отказах, просто реших, че искам да си налея парите в квартал, в който няма такова предлагане и масово строителство. Та преди 2 месеца купих в Лозенец, в района на Водната кула и съм много доволна от тази си постъпка, макар че го направих в пика на цените. Убедена съм, че там имотите няма да поевтинеят, за разлика от кварталите с повишено предлагане. Може би просто продавачите ще изтеглят имотите си от пазара до настъпване на "по-добри" времена. Някой има ли спомен дали и през 2008 г. спадът е бил "районизиран", ако мога така да се изразя или е бил еднакъв навсякъде? Имало ли е квартали, в които цените не са помръднали?

# 171
2008 нямаше спад. Кризата започна 2009 и цените падаха с по 10-20% на година до 2012-2014. Продаваха хората на зор, а такива имаше във всякакви квартали. На моменти имаше и супер малко предлагане и нямаше много читави оферти. Аз търсих над половин година и то в доста квартали, но търпението се отплати, защото попаднах на много мотивиран продавач. Но като цяло в по-елитните квартали купуват хора с по-добри и сигурни възможности и там цените падат по-малко, но падат с общия тренд, защото падат и суровини и материали. Вероятно е имало заможни хора, които са изгубили бизнес с добри имоти, които се е наложило да продадат. Беше въпрос на търпение и търсене, но като цяло в по-хубавите квартали излизаха по-малко читави оферти, то и хората не можеха да си ги позволят с кредит, защото кредитирането беше много тегаво.

# 172
А вие какво очаквате, стриоителството да продължи стс същите темпове и да не преживее някаква криза за период от 2-3 години ли? Това в никакъв случай не би се отразило добре, вещае задълбочаваща се инфлация и никой не би спечелил, включително и тези които купуват сега. А вещае и по-голям срив в дългосрочен план. Определено пазарът има нужда от пренареждане. На всички им е ясно, че цените няма да паднат до нивата от 2012-13, не е и нужно. Но не се сещам строителството като бизнес да се е движило само в растащ тренд. Ясно е, че всяка криза е различна и не е нужно да сравняваме с 2008 ма година. Но точно защото всички помнят 2008 г, тръгне ли пазарът да пада, ще има мн играчи, които ще се отдръпнат и ще чакат, очаквайки да се случи нещо подобно и е мн вероятно да го предизвикат.

За мен е редно инвестиращите да действат спрямо своите цели и възможности в дългосрочен план, особено ако купуват с кредит, а не да се движат от страх и вълната, защото рано или късно пазарът ще им го начука за малко.

Ps ще видите как съвсем скоро ще има едно надиграване на качване на лихвите от централните банки и само за това ще ни обливат с информация, нищо чудно покачване повече от планираното и предварително обявеното. Даже бавенето от ЕЦБ налива мноого масло в огъня, но и това ще приключи

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 11:00 от MaryPop

# 173
За същия коментиран 20 годишен период S&P е нараснал 3.5 пъти (при инвестиция в индексен фонд с ре-инвестиране на дивидентите ще говорим за 4+ пъти). И това е при положение, че (по-голямата?) част от спада при акциите този цикъл вече се реализира, а при имотите - не.
В последното десетилетие имоти са купували преобладаващо родените през 80-те години, а в следващото предстои да купуват тези, родени през 90-те. От 1980 до 1989 в България са родени 1 205 000 души, от 1990 до 1999 - 799 000.
Спад от 1/3. Спадът сред нециганите в кохортата е по-висок, вероятно гони 40%.

Абсолютно всички фундаментални фактори сочат, че имотите в България (за разлика, примерно, от имотите в Канада) са лоша инвестиция.
Глупости са това, че имотите са ликвидни. Излизането от индексен фонд става за ~1 ден при нищожни транзакционни разходи. Излизането от недвижим имот отнема седмици (в добрия случай), а общите транзакционни разходи за влизане и излизане от инвестицията са от ~3+% (ако няма никакви брокери в схемата - успех това да се случи в София) до 10+% ако участва брокер и при покупката, и при продажбата.

Единствените 2 сценария, при които е оправдана покупката на недвижим имот, са (и двата са с цел живеене, а не инвестиция):
а) ако говорим за семейство с деца, които заради последните искат да си гарантират ~нулева вероятност да трябва да се местят
б) ако говорим за покупка за живеене с налични пари, като алтернативата е плащане на наем + парите да стоят в банката

# 174
То точно на тези след, родени 90та година, родителите им се възползваха и им понакупиха. Имам позната, която работи в строителна компания, вика идват от Добрич и пазаруват по 2-3 апт в една сграда за всяко едно от децата да има, тъй че и това тр да се вземе под внимание. Общо взеро всичко, което не е център и е в що годе кофти/нов квартал, се изкупуваше от придошли да живеят тук /за Варна говоря/.

# 175
По принцип съм съвсем съгласна с горното - не намирам инвестицията в имоти за оправдана стратегия в дългосрочен план.
Което не ми пречи да смятам, че ако някой има нужда трябва да купува, а също че и грандиозен срив (пукане на балон) не може да се очаква. Разликата с миналата криза е, че тогава нямаше инфлация, а сега има и тази инфлация подяжда цените на имотите. Ако нещо е струвало 100 000, но имаме 20% инфлация, то реално то вече струва 80 000 с оглед на покупателна способност. От какъв зор и ще му се срива цената? Още повече, че с някакво закъснение и доходите ще компенсират инфлацията.

# 176
Грешно е сравнението отрицателния прираст на населението с това защо се вдигат цените. След 20 години половината население на Бг, особено младите ще е в 4 града, Сф, Пд, Вн и Бс. Затова там има търсене и по голям скок  При тези скъпи цени на материали няма как да гръмне балон както 2008, но ще има спад на строителството, защото доста предприемачи ще спрат на този етап, а и все по малко хора ще искат собствени апартаменти на тези цени. Наемите ще се вдигнат

# 177
ЧС, не е вярно. Инфлацията 2008 достигна 15%, както днес.

И да отбележа, вижте как бързо бързо е паднала инфлацията 2008. Падна защото положението беше фалити, безработица, страх и свиване на потреблението. Та, драги куин, както са скъпи материалите, така за 6м може да паднат до дъното, както сам каза, защото много предприемачи ще спрат да строят, дали от фалит, дали ще чакат, те си знаят. Доводати не е релевантен.

# 178
Грешно е сравнението отрицателния прираст на населението с това защо се вдигат цените. След 20 години половината население на Бг, особено младите ще е в 4 града, Сф, Пд, Вн и Бс...
Изобщо не можеш да прецениш кой и как ще живее в България след 20 г. Като гледам процесите по света и като си спомня в коя Германия дойдох . .. а сега какво виждам като се рзходя по същите улици ...

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 13:39 от bella-ciao

# 179
Според мен много хора ще оценят живота извън града, особено ако дистанционната работа се окаже бъдещето, ма аре

Общи условия

Активация на акаунт