Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 707
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Е как не виждате. Дължава без реално производство, в която цените на имотите, които нямат нормална инфраструктура, се качват с дни.
Къде го има това?

# 301
Е как не виждате. Дължава без реално производство, в която цените на имотите, които нямат нормална инфраструктура, се качват с дни.
Къде го има това?

"Къде го има това?"
В България Grinning Grinning Grinning
Не искам да задълбавам но хайде само един пример, колко от вас като са плащали на майстор да им правят ремонт на новия апартамент е получавал някаква фактура от среща Grinning може би едни 5% останалите 95% на черно Grinning да изброявам ли още професии Grinning има много пара в българина в кутиите за обувки Grinning и за това може всякъде да падат цените но няма да е скоро в България Grinning

# 302
Всеки втори ли е майстор?
Сметни го, при голям бум на ремонтите, както е последните 2г един майстор в момента прави чисто средно 150лв на ден. За 25 дена, щото и той е човек и иска да си почине, идва по малко от 4к. Като итдели 1500лв мин за разходи и предпошагам ще си плати някакви осигуровки за пенсийка и здравни, ще му останат 2000 в най-добрия случай. На година 24хил. Колко години трябва да ги спестява за да купи 2ст в Люлин, щото той за кредит едва ли ще се класира? А дали всяка годинаще е стеоителен бум? Ще му трябват 10г да събере 240к за 2ст, точно никога няма да ги събира 10г.

# 303
Голям праз за кредитирането на майстора, който е 95% на сиво - в общия случай жената е на трудов договор с осигуровки и всичко - тегли кредита тя.

# 304

Експерт: Спад на цените до 25% при спукване на имотния балон
Имотният сектор пръв реагира при свиване на кредитирането

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2022/05/29/ekspert-spad-na-cenite-d … niia-balon.531575

ДО 25% е малко разтегливо. Но и 25% да са, в сравнение цените преди 4 - 5 години пак не е далвера да се е чакало. А и междувременно е плащано я за наем, я се е живяло в кофти условия. При мен май станаха 5 или даже 6 години от покупката (на А 14) и цените наоколо са ако не двойни, то с 80% нагоре.

# 305
Голям праз за кредитирането на майстора, който е 95% на сиво - в общия случай жената е на трудов договор с осигуровки и всичко - тегли кредита тя.

Ахм, щото всеки майстор е женен, и жена му вероятно е ИТ или е топ платена. Децата им сами се гледат. Или по-реалистичния профил на един майстор (такъв в сивия сектор) е или сам или с жена в сектора на услугите - фризьорка, касиерка, продавачка, а някои и безработни, гледат си децата.
Вместо да гадаете, питайте ги докато ви работят, азсъм ги питал моите. А банката с голямо желание иска да даде кредит на касиерката с 1000лв заплата.

# 306
Не знам защо се хванахте точно за моя пример с "майстора" сякаш други професии са изрядни на 100%.

И не всички майстори са в сивия сектор но повечето май са Grinning и да ми кажете, че тия майстори не печелят пари е смешно Grinning

Просто за майстор се бях сетил но можех да се сетя и за зъболекар, как мислите, че всички зъболекари на 100% за изрядни и не крият доходи? Ако иска човек може да изброи още 100 професии Grinning

Пак ще го кажа на българина не му дреме за лихвените проценти, че щели да се покачват и децата вече знаят защо Grinning

# 307
Нап, нси, Бнб и банките знаят абсолютно колко пари има под матрака и си правят сметката за всичко. Нали те печатат и управляват дигиталните пари и са напечатали кешав циркулация.

# 308
  • Бургас
Пух, не знам защо реши, че няма наематели по морето. За 15 г. откакто давам под наем, без наематели не съм останала. А в момента във Варна и Бургас няма никакъв избор, а наемите си растат.
Ако имаш предвид курортите - там даването на туристи си е семеен бизнес и не знам кой продава. Руснаците продават, както и разни "инвеститори", набутали се в комплекси с годишна такса поддръжка по 1500 лв.
В Созопол това лято паркирането е 3 лв. на час. И 40 лв. за денонощие. Заповядайте:)

# 309
Хора мислете по- трезво. Гледам пускат се примери тук как някой купил преди 6 години и цените скочили двойно. Окей купили с в подходащ момент ама какво общо има това със следващите 6 години? Това че на нещо му се е удвоила цената бързо не е аргумент за покупка ами по- скоро причина за размисъл. И колко от бъдещото потребление е изтеглено в момента?

# 310
Пак ще го кажа на българина не му дреме за лихвените проценти, че щели да се покачват и децата вече знаят защо Grinning
Толкова отчаяно го повтаряте това, че цените нямало да падат във всеки ваш пост и то с толкова много емотикони, че очевидно тази мисъл доста ви притеснява и сякаш сама не си вярвате, въпреки опита да убедите другите в обратното.
А това за лихвения процент и че не е фактор върху пазара е толкова нелепо, че дори няма да си правя труда да го коментирам.
Ударете сега още един откос със сърцераздирателни емотикони и лозунги тип "Всичко е под контрол, цените няма да паднат, дори ще растат."

# 311
Май е доста субективно кой как гледа и как вижда нещата с цените Wink
На мен пък ми се струва, че има доста хора, които отчаяно се надяват "балонът да се спука" и имотите да станат по два за лев. Обикновено в такива случаи истината е по средата - някаква корекция е нормално да има след толкова години непрекъснат растеж, но между корекция и пукане има голяма разлика. Освен това ръст на имотите (по-голям и по-балоноподобен) имаше при много по-високи лихвени проценти, а и не можем да пропуснем инфлацията. От какъв зор цената ще падне от 2000 на 1600 евро за квадрат, като имам е 20% инфлация и гледано като покупателна способност това вече е факт. И да е имало нереални цени те вече са станали реални от инфлацията.
А и исторически погледнато това пукане на балона се чака вече десет години сигурно и реално няма как да се случи цените да паднат до нивото от 2012.

# 312
Толкова отчаяно го повтаряте това, че цените нямало да падат във всеки ваш пост и то с толкова много емотикони, че очевидно тази мисъл доста ви притеснява и сякаш сама не си вярвате, въпреки опита да убедите другите в обратното.

Не искам да убеждавам никого в нищо, изобщо не се съобразявайте с моите постове, моето е лично мнение и ако ме послушате има голяма вероятност за сбъркате Grinning

Личното ми мнение е, че ще е само нагоре и скоро няма да е надолу но това е лично мнение Grinning.
За мен цените сега са абсурдно високи в България и да сгреших много като преди около 2 години си взех двустаен с кеш от колкото тристаен с заем.

Това е форум и всеки изказва мнение, да моето мнение може да не струва и 5 лева и да е грешно. Но сто пъти го писах и пак ще го напиша българина има много кеш и за това нашия пазар не отговаря на никакви правила за да се правят анализи.

# 313
  • София
С приемането на Еврото и тия растящи цени ще стане така, че ще свикнем с едни високи цени в лв и после обърнати в Евро ще се изравнят с тези на съседните държави с Евро валута. Сега на всички им се вижда скъпо в Гърция, защото умножават по две, ще пропълзим до тамошните цени но първо в лв.
Толкова много сива икономика има в бг, че или сте с розови очила или сте супер неинформирани. Голям производствен сектор в цялата страна- почти всички фирми са в сивата икономика, да има едни 10% да не са и то са собственост на чужденци, де що е бг собственик е на двойно счетоводство.
Защо като постояно се споменава имотния балон от 2009 не се прави сравнение на работните заплати тогава и сега,даже за София само да е(защото само тя се спряга от към цени),някак си удобно се пропуска този факт с разликата между заплата/цена кв. м тогава  и сега.

# 314

Толкова много сива икономика има в бг, че или сте с розови очила или сте супер неинформирани. Голям производствен сектор в цялата страна- почти всички фирми са в сивата икономика, да има едни 10% да не са и то са собственост на чужденци, де що е бг собственик е на двойно счетоводство.

Горното искрено ме заинтригува като неинформирана би ми било любопитно какво е това преобладаващо сиво производство и на кого се продава?

Не знам за България, но при нас 2009 беше разтърсваща. Всичко е много добре документирано в съответните ценови имотни регистри. Онова беше, поне на европейско ниво, потресаващо. Ако има някой със спомени за Северна Америка, да каже.

Общи условия

Активация на акаунт