Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 709
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
Ще оставя няколко графики да има. Не всички са преживели 2009-2011

# 316
Май е доста субективно кой как гледа и как вижда нещата с цените Wink
На мен пък ми се струва, че има доста хора, които отчаяно се надяват "балонът да се спука" и имотите да станат по два за лев. Обикновено в такива случаи истината е по средата - някаква корекция е нормално да има след толкова години непрекъснат растеж, но между корекция и пукане има голяма разлика. Освен това ръст на имотите (по-голям и по-балоноподобен) имаше при много по-високи лихвени проценти, а и не можем да пропуснем инфлацията. От какъв зор цената ще падне от 2000 на 1600 евро за квадрат, като имам е 20% инфлация и гледано като покупателна способност това вече е факт. И да е имало нереални цени те вече са станали реални от инфлацията.
А и исторически погледнато това пукане на балона се чака вече десет години сигурно и реално няма как да се случи цените да паднат до нивото от 2012.

Не е 10 години, цените в бг продължиха да падат до около 2014-2015. Даже 2016 и 2017 цените бяха нормални.

# 317
ОК, нека не са десет, седем да са, какво променя това по същество?

# 318
Според горните графики имотите са на същата цена като преди 12г ¯\_(ツ)_/¯  Между другото, ако се въведе евро може да се очаква големи суми да трябва да се доказват. Затова има интерес към влагане в имоти. След като се въведе евро има вероятност пазарът да стане интересен.

# 319
И интересът е още сега  недекларираният кеш да се вложи, та може би ще има период на затишие/плато в имотния сектор след влизане в еврозоната. Като предполагам година и половина от сега и лихвите ще са доста по-различни.

Иначе по отношение на графиката, отразеният период е до 31ви август 2021, от тогава досега има значително поскъпване на имотите.

# 320

Ами не са и седем. Как може преди седем години да се е говорило за балон като тогава е било дъното. Ако някой е говорил за балон преди 2019 не е бил в час. Даже и 2020 във Варна имаше нормални цени като зимата по време на първата ковид вълна имаше добри намаления.

# 321

Ами не са и седем. Как може преди седем години да се е говорило за балон като тогава е било дъното. Ако някой е говорил за балон преди 2019 не е бил в час. Даже и 2020 във Варна имаше нормални цени като зимата по време на първата ковид вълна имаше добри намаления.

Ми не, не беше дъното. Аз подписах договор през 2015 година и цените тръгваха нагоре. Тогава и почнах да пиша тук и почти веднага взеха да се чуват приказки за изчакване да паднат цените. За Варна не знам нищо.

# 322
  • Варна
Гледам че обсъждате броя на РС, но според мен поне половината от тези разрешения са за еднофамилни къщи. Покрай ковид много се промениха тенденциите за живот в къща с двор. Та ръстът на цените на апартаментите едва ли е обвързан значително с това.

# 323

Ми не, не беше дъното. Аз подписах договор през 2015 година и цените тръгваха нагоре. Тогава и почнах да пиша тук и почти веднага взеха да се чуват приказки за изчакване да паднат цените. За Варна не знам нищо.

Това не е ли точно дефиниция на дъно? Цените спират да падат и тръгват нагоре?

# 324

Май точно ти през 2019 година си говорил за балон. Забрави ли?

# 325
Ключовата дума е ПРЕДИ 2019. И аз не мисля че съм използвал думата балон. Може да съм предупреждавал хората. Мисля че беше към края на 2018 в щатите започнаха да вдигат лихвите и знам какво стана когато ипотечните кредити стигнаха 5% и лихвите по ДЦК 3%. Акциите паднаха 20%. Аз се опитвах да продада къща и го изпитах на свой гръб. Един ден отворенакъща с над 30 човека. Очаквахме да се продаде за 2-3 дена. На следващия мъртвило и от там минимален интерес. Добре че беше Тръмп да натиска фед да намалят лихвите и после с ковид лихвите ги свалиха до нула и всички трилиони долари си намериха място по веригата. Ама предполагам хората тука които говорят за постоянно покачване знаеха че Ковид ще се случи и че така ще реагират хората на инфлацията. И на мен лично ми е безразлично дали ще скочат или паднат цените в бг. Аз съм почти аут от бг пазара и не смятам да купувам ако ще и с 80% да паднат цените. Аз не се виждам да живея там въпреки че мога да се прибера и да не ми се налага да работя. Даже не ми се прибира и само за почивка за седмица. Предпочитам да отида някъде в испания или италия.

# 326
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хубаво, ама темата е за имотния пазар в България и ако нямате интерес?

Може да направим някакъв тип залагане - да вземем настояща средна цена на кв.метър за София, Пловдив, Варна и Бургас ( ваканционните ги изключвам) и всеки да прогнозира каква ще бъде цената след...1 година.

# 327
  • София
Майка ми продаде къща построена от баща ми малко извън София миналата година към ноември месец за 330 000 евро обзаведена, а тогава цените вече си бяха скокнали. По-малко от година преди това съседите (същия модел къща на същата улица, същото ниво на поддръжка пак строена от баща ми заедно с цялата улица) се опитваха да я продадат за 250 000 и не успяха. Сега какво да видя - сложена на обява съседската къща отново, продават я в същото (да не кажа и по-зле) състояние за 490 000 евро.

Дали ще я продадат не мога да кажа със сигурност, но спрямо региона и самата цена (не е чак толкова много на квадрат) вярвам че поради спекулантския скок на цените на имотите ще се намери все някой. Този пазар стана толкова комичен, че явно ще успеят. Това колко ръст за има-няма година и половина? Естествено че има инфлация, ама това е несериозно. Какво общо има 20%овата или не знам колко инфлация с това? Всичко живо се е яхнало да продава със зверска надценка. Говорим за село извън София и съдейки всички други обяви - наистина са се покачили цените общо взето толкова, колкото и те да вдигнали. Къщата е построена през 2000те за към 100 000 лева между другото (не груб строеж, а със замазка и всичко друго). Така че смятайте.

Не вярвам цените да паднат наистина драстично много, но такъв смехотворен ръст в цените едва ли ще продължим да виждаме и е абсолютно вероятно да започнат поне малко да падат цените от тук насам за известно време. Хубаво, тези купили преди няколко години са на печалба и честито на тях - не ги успорвам. Но да съветваш в този момент да ходят хората да купуват “инвестиционни” имоти знаейки в какво икономическо положение се намираме и да давате печелившите в това спекулантско-повлияно тото за пример е странно. Не сте толкова умни, въпрос на късмет е. Ако нямахте нито един имот сега ли щяхте да търчите да купувате с тези цени?

# 328
  • Отвъд алеята зад шкафа
Честно казано, ако имах нужда от имот - било за живеене, било свързано с работата, да щях да купя и сега, вместо да стоя под наем години наред. А ако става дума за инвестиция, трябва да си готов да чакаш бъдещ момент,  в който ще продадеш този имот с добра печалба. Такъв момент ще дойде със сигурност, ако си избрал имот на добра локация.

Първият си кредит за жилище го изплатихме на 6.7 % лихва, предсрочно.

# 329
  • Бургас
Ако нямах нито едно жилище и изборът беше дали да живея под наем или на заем, категорично щях да избера заема.
Ако имах едно, в което да живея и свободни пари, пак щях да купя. Каквото и прави народът масово в момента, не че това е аргумент.

Общи условия

Активация на акаунт