Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 140
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Ние сме с външна фирма, която събира таксите. Ами от 2019 до сега не са събрали 4000лв, а сме много малък вход. Поддържането на сградата е под всякаква критика. Та панацеята не е в наемането на външна фирма....

Апартаментите, които не се обитават плащат само такса за ремонт и обновление (така е по закон).
Парадокса е, че все пак плащат някаква такса, но според закона не трябва да плащат такса за хонората на платения касиер! Закона за етажната собственост е пълна боза!

# 496
Ние също сме с външна фирма и точно несъбрани такси вече няма. Други са проблемите с тези фирми.

# 497
При нас другия проблем с външната фирма , е че не превеждат пари към сметката на блока. Събраните такси за ремонт и обновление трябва да се превеждат към сметката на блока, но не го правят.

Я сега да сметнем ако менажират 10 блока и тези десет блока имат средно 10 000 лв събрани за фонд ремонт, то в банковите сметки на тези фирми има поне 100 000лв. Аз нямам идея как се контролират тези пари! Какво ще стане ако собстевника почине или фалира фирмата?

# 498
Аз взех НС апт мин година, назначиха проф домоуправител, и докато течеше ремонта ми 6 месеца, не ми се занимаваше да ги търся да плащам. Накрая им се обадих и чаках седмица да ми пратят кодове неща, да ги плащам онлайн, ест и втори път ги потърсих да ги подсетя, че искам да платя, естествено изчистих задълженията назад, но ми направи впечатление, че на доста апт се бяха насъбрали такси за 4-5 месеца назад. Мен нито веднъж не ме потърсиха да плащам, явно въобще не си дават зор.

# 499
При нас другия проблем с външната фирма , е че не превеждат пари към сметката на блока. Събраните такси за ремонт и обновление трябва да се превеждат към сметката на блока, но не го правят.

Ами защитавайте си интереса. Иначе става като с потребителя на предишната страница - някой им разбил входната врата, поживял там и си тръгнал, а те и досега се тюхкат. Предполагам какви са мотивите - да не си разваляме отношенията, да не се набиваме на очи и т.н., - но когато са намесени пари, нещата се променят. Според мен, нали. Ясно е, че много хора предпочитат да не си развалят отношенията.

# 500
И при нас се получи така, в новия блок имаше още непродадени или очакващи препродаване, но неползвани апартаменти - 5 от 12 общо. Нито плащаха основни ремонти и екстри за телефона на асансьора, домофонна инсталация нова, разни навеси правихме улуци за целия блок. Стана китка. Входа се обнови. Но плащахме 7 апартамента. И после като влязоха новодомците, нищо не мога да кажа за тях - те не знаят ползват си всичко това, но си мислят, а  и трябва да е така, че купувайки апартамента, нов или стар на 100 години, всичко през годините и поддръжката е плащано, и сградата, във вида в който купуват в момента е направена с част средствата на собственика продаващ имота. И влиза калкулирано в цената на жилището което плащат при покупката. Но не е така. Реално сме повишили стойността и привлекли по - платежоспособни клиенти към поддържан блок, на цената на измама от старите собственици.

# 501
То по принцип в закона всичко си е разписано, какви задължения, какво се плаща (някои такси пък се гласуват от ЕС дали да се плащат от всички), но на събрание винаги се изумявам по какви невероятни начини се интерпретира от съседите този закон... И се запънали като магаре на мост, и спорят... На мен винаги ми е било странно как се правят някакви циркове за по 5 лв. на месец, ама..

# 502
Да, кофти съседи са неприятна работа. Затова моят съвет е да се разпитва предварително какви хора живеят там, каква е средата. Един-двама е неизбежно, но ако са преобладаващата част вече е зле.
--------------------------
Навсякъде има хора, които искат да не плащат, но не навсякъде им го позволяват. Иначе законът е един и същ. Уточнявам, че пиша за общия случай в темата, не за големите затворени комплекси, където някой решава да плаща за асансьор, ток, вода и подобни, но не и за поддръжката на басейн или корт - доколкото разбирам, за такива случаи предстои промяна в закона.

# 503
За комплексите не знам как стоят нещата, но моето мнение е, че като си си купил жилище с асансьор, басейн или не знам си какво си - плащаш си за всичко. Хеле пък за асансьора колко да се плаща на месец на човек? 2 лв. може би, не знам.. То и аз така мога да кажа, че няма да плащам за чистачка, защото ползвам само асансьор и не ползвам стълбището. Или пък може да се въведе прогресивно плащане на чистачката с увеличаване на етажа? Абсолютно тъпо издребняване е за мен това кой какво ползвал ...

# 504
Наскоро четох съдебно решение - втората инстанция потвърждаваше, че еди кой си не може да бъде задължен да плаща разходите за басейн и спа май бяха, тъй като те били в сгради, различни от тази с апартаментите, и че правилно си плащал само за сградата, в която живее, и устройствата, без които тя не може да функционира. Ищецът - фирмата за поддръжка, - беше осъдена да плати разноските по делото.
Има някаква дупка в закона, която позволява подобни неща.

# 505
Аз поне до колкото знам няма отделен закон за затворените комплекси и за това там е доста трудно да се менажират нещата. Доста често се менажират без да се спазва закона. Защото закона казва, че на общо събрание може да те освободят от такса, в периода, в който не живееш там. Даде ама  тя тревата в общото пространство си расте независимо дали ти живееш или не живееш там. То и с почистването е така. Трябва да се чисти, независимо дали хорта живеят там. 
Та в тази посока закона много издиша, защото казва на хората, че те нямат отговорнст към собстевността си (общите части също са частна собственост) докато те не живеят там.

# 506
Мъфин: "Тук става дума, че някои хора искат да плащаш за апартамента, в който не живееш по примерно 2000 лева годишно вместо 250. Не смятам, че това е правилно. Считам обаче, че трябва да е задължително всеки да си плаща входните такси. То така е и по закон, но има хора, които не го спазват"

Да де, както и на заключените апартаменти в един блок, не може да ти поддържат сградата съседите 20 години, а в хубава сграда, лесно се продава имот, и после ти наготово си прибираш капиталовата. Има такива хора, които си мислят, че не трябва да плащат на Етажна собственост основни ремонти, така и с данъците.
Според мен всеки трябва да си плаща таксите независимо дали има заключен апартамент или живее там. Това важи с особена сила за затворените комплекси. Поддръжка, озеленяване и охрана си вървят независимо дали човек живее там или не. Дори и извън затворените комплекси обаче си трябва поддръжка на вход и кооперация. Там също е задължително таксите да се плащат от всеки независимо дали живее или не. Трябва да има възможност предвидена в закона на неплащащите като крайна мярка да им се пускат имотите им на търг. В България годишен данък и такса вход са ниски и е тотално неприемливо някой да кръшка.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 12:09 от Мъфин

# 507
Ние няколко панелни блока на практика живеем в затворен комплекс,но без да плащаме...Laughing

# 508
Аз поне до колкото знам няма отделен закон за затворените комплекси

ЗУЕС ги е споменал и тях. Просто има нужда от текстове, които да попълнят дупките - нещо, за което се говори поне от десет години. Надявам се все някога това да се случи, тъй като тези комплекси стават все повече.

# 509
То проблемите в затворените комплеси са релевантни и за не затворените комплекси. Просто при тях много ясно лъсва проблема, че общите части трябва да са ангажимент на всички, независимо дали си ползват жилището или не.
Ако имате охрана в не затворен комплекс, той само обитаемите жилища ли охранява? Ако имате "платен домоуправител" само обитаемите жилища ли менажира?

Общи условия

Активация на акаунт