Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 134
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Мъфин: "Тук става дума, че някои хора искат да плащаш за апартамента, в който не живееш по примерно 2000 лева годишно вместо 250. Не смятам, че това е правилно. Считам обаче, че трябва да е задължително всеки да си плаща входните такси. То така е и по закон, но има хора, които не го спазват"

Да де, както и на заключените апартаменти в един блок, не може да ти поддържат сградата съседите 20 години, а в хубава сграда, лесно се продава имот, и после ти наготово си прибираш капиталовата. Има такива хора, които си мислят, че не трябва да плащат на Етажна собственост основни ремонти, така и с данъците.

# 481
Твоята информация е стара - https://news.lex.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D … %B2%D0%B5-%D1%80/

Според БГ законодателството не си длъжен да имаш водопровод и канализация до имота за да получиш РС. Може да си направиш сонда и да сложиш изгребна яма. Понякога тези две неща струват много повече от това да направиш ВиК и да го дариш.
Там където няма наблизо канализация правят блокове с изгребна яма - 21 век в столица на страна от Европейски съюз.
Живей ти в кооперация с изгребна яма. Не, че няма и такива, но е идиотизъм в квартал с канализация да се строи блок с 20 апартамента, с изгребна яма. Това, което казвам е информация от най-първа ръка. Моя близка приятелка работеща в голяма счетоводна фирма се занимава със счетоводството на един строител, който строи във вади и ливади.
Нали и аз това казвам, че им излиза по-евтино да направят канализация ако има наблизо, от колкото да построят изгребна яма!
Никой не спори, че строителите правят обществената инфраструктура около блоковете. Но даваш ли си сметка защо те не надават вой? Ще ти дам жокер - ако трябва да се прави какво в цивилизацията (общината да изгражда обществената инфаструктура) за някои от обектите им никога няма да стигнат до строеж.  
Първо ще минат векове преди общината да отчухди имотите намиращи се върху бъдещи общински пътища, а след това ще трябва да иминат още няколко века до изграждането на заветната инфраструктура
. За това най-лесно е на строителите да замажат нещо там и да се води, че има инфраструктура! Парите за тази инфраструктура пак ще дойдат от потребителите (т.е. ние), така че за строителите е по-добре да могат да строят където си искат и каквото си искат без много общината да им се бърка и за това не надават вой!
Това означава, че ако се движихме по правилата, за които говориш в София имотите щяха да са много по-малко и тотално недостъпни. Наемите и продажните цени щяха да са още по-високи.

# 482
За софийски апартаменти ли говорите?
Не знаех, че темата е ексклузивно за софиянци. Ние от провинцията какво ли коментираме...
И все пак е хубаво да се поинтересувате какъв е данъка на една 50 годишна двустайна панелка в голям областен град и тогава да коментирате данъци, такси и т.н., защото думите ви доста олекват.

Ми за надути цени и балони се говори, за купуване на по 5 апартамента... Това в коя провинция става?
И именно, понеже балони се търсят в София основно предполагам, че данните за София са най-меродавни.  И знам колко плащам за моите апартаменти.

# 483

Да де, както и на заключените апартаменти в един блок, не може да ти поддържат сградата съседите 20 години, а в хубава сграда, лесно се продава имот, и после ти наготово си прибираш капиталовата. Има такива хора, които си мислят, че не трябва да плащат на Етажна собственост основни ремонти, така и с данъците.

В закона пише какво трябва да плащат собствениците на необитаеми апартаменти. Ако има проблем със събираемостта, логиката е да се върви в посока повишаване на тази събираемост.

# 484
Редакция: да допълня, че Фибанк вече дава кредит с лихва 2.3%, период 35 години, на 90% от стойността, продължаваме напред

Аз само да добавя по-рано дето се коментираше за такса битови отпадъци - необитаем апартамент може да се освободи от нея за периода, в който не се ползва, подава се декларация в Местни данъци

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 17:31 от MaryPop

# 485
  • Пловдив
Променлив  годишен лихвен процент е 2.3% на Фибанк. А ГПР му  е 3.02% . ОББ предлагат на 3.04 %ГПР.

# 486
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пощенска банка - 2.3 % лихва.

# 487
Редакция: да допълня, че Фибанк вече дава кредит с лихва 2.3%, период 35 години, на 90% от стойността, продължаваме напред

Аз само да добавя по-рано дето се коментираше за такса битови отпадъци - необитаем апартамент може да се освободи от нея за периода, в който не се ползва, подава се декларация в Местни данъци
Аз мисля ,че не трябва да може да се освобождават собственици на 100% от входни такси и данък смет. Може да е облекчен , но трябва да се плаща. Все пак общината инвестира в персонал, камиони и тн. Същото важи и за входни такси за капиталови ремонти. В блока на родителите ми има 20 % празни апартаменти ,чиито собственици са в Германия и не са дали един лев за подръжка последните 20 години. За същият период имаше три ремонта на покрива, сменена входна врата /домофони и освежаване на входа. Единият се прибра за седмица и първата му работа беше да счупи входната врата понеже нямал ключ и после си замина без да плати ремонта.

# 488
Освобождаването от такса смет не е 100%, понеже тя се формира от няколко компонента, и не плащаш само за сметоизвозване и обезвреждане на отпадъците. Третият компонент по спомен е за поддържане чистота на обществените територии и за него се дължи такса. Трябва да видя в закона, какво беше съотношението между отделните пера и реално каква част не подлежи на освобождаване.

# 489
  • София
Собственици на жилище са задължени да плащат такса ремонт независимо живеят или не, какво и техния дял от ремонти по общите части. Спокойно могат да му се търсят с 3г назад плащания и то по съдебен път, друг е въпроса на домоуправителя дали му се занимава или не.

# 490
  • София

Аз мисля ,че не трябва да може да се освобождават собственици на 100% от входни такси и данък смет. Може да е облекчен , но трябва да се плаща. Все пак общината инвестира в персонал, камиони и тн. Същото важи и за входни такси за капиталови ремонти. В блока на родителите ми има 20 % празни апартаменти ,чиито собственици са в Германия и не са дали един лев за подръжка последните 20 години. За същият период имаше три ремонта на покрива, сменена входна врата /домофони и освежаване на входа. Единият се прибра за седмица и първата му работа беше да счупи входната врата понеже нямал ключ и после си замина без да плати ремонта.

100% съм съгласна, майка ми продаде миналата седмица апартамент горе-долу по-ново строителство (2012, не някаква соц панелка) на много добра локация и уж хубава сграда на съседи за по-евтино само и само да се отърве от него колкото се може по-бързо. В сградата беше станала такава селящина, че почти никой който не живее там директно не плащаше минимална такса поддръжка. Даже веднъж се беше развалил асансьорът и тя трябваше на всяко посещение да се качва пеша 9 етажа понеже тези, които просто ги държат празни апартаментите и не живеят там (към 30%) не искаха да платят по 30 лв да се оправи асансьорът. Трябваше другите да събират по повече защото уважителните инвеститори едва ли не ги бяха напсували като бяха помолени да допринесат към сградата, в която имат имот. Такива истории не са рядкост изобщо.

Аз не виждам никакъв проблем да дадеш минимална сума повече пари за данъци ако си толкова имотен и интересен, особено ако ще държиш празно само за спекула/дългосрочна инвестиция.

Нали имотите в София ви били супер достъпни и евтини и българина в действителност бил богаташ и можел да си позволи новите ипотеки по 2000-2500 лв МИНИМУМ за НС (отделно от парите за ремонт и 20%-ката за ипотека в банката при първоначално купуване)?

Е тогава какво толкова ви е проблем да плащате по-голяма сума за многобройните ви имоти? Все тук се дават за пример цените в моля ви се БЕРЛИН и не знам къде си на имоти (които дори и да са скъпи се продават в пъти по-причинило състояние и НС кооперациите винаги са изрядно поддържани) - вие си мислите, че там и в други европейски държави освен тази цялата шепа пари не се плащат и сравнително високи данъци ли? Клоунщина пълна.

# 491
Просто всеки купува с макс кредит и за всичко друго се стиска или няма пари.

# 492
  • Бургас
Селяндурщината е проблемът и липсата на контрол и санкции. И пак опираме до държавата. Щото като ревне бабата, че й искат от мизерната пенсия задължителен "фонд ремонти", и политиците клякат, че утре няма да гласува за тях. Или като онзи бабаит, дето разбил входа, па си заминал за Германия. В Германия тъй ли ще я разбие?
Като не можеш да поддържаш, няма да имаш. Много е просто.
Впрочем в сгради с професионални домоуправители или читави такива няма тън-мън. В моята сграда в София, празен, непразен, таксата си върви. Което ме мотивира да не го държа празен, щото "най-скъпото жилище е празното жилище", както казва моята брокерка. Колкото повече стои празно, толкова повече губиш.

# 493
На запад ако не си плащаш месечната поддръжка ти слагат запор (lien) и ако искаш да си продадеш имота пари от сделката отиват първо за погасяване на задължения и после каквото остане отива за продавача. Отделно като се натрупа определена сума от неплатена месечна поддръжка могат да те пратят на търг и да ти продадат имота. Аз по едно време преди ковид като пазара беше по- нормален ходех по такива търгове и съм виждал имоти сложени за търг заради неплатени такси. Обаче там ако има нещо голямо за оправяне и сградата няма резерви може да те изненадат с 20 хил special assessment което обикновено идва като 400 екстра вноска на месец за 5 година. Затова и повечето инвеститори в щатите избягват отделни апартаменти като инвестиция ами предпочитат къщи или цели сгради с апартаменти.

# 494
Лошата събираемост на таксите говори зле за целия вход, а и рядко причина са само отсъстващите собственици. В такъв случай празните апартаменти са последен проблем на входа.
И да, с външна фирма тарикатите сред обитателите рязко намаляват.

Пак да кажа, защото явно не се чете - ясно е разписано кой какво дължи за необитаемо жилище, това, че "ръководството" на входа не си събира дължимото, е съвсем друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт