Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 38 636
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
Не че нещо, ма мисля че говорите за два пацела с различна големина. Я сравнете площите. Отделно на Диди е на Траката, където е доста трудно да се намери парцел за покупка.

# 661
  • Варна
Там е, да, почти декар. И не, не нямах предвид, че съм спестила 3% от брокери. Просто се споразумяхме за много много изгодна за мен цена. 

# 662
Във Варна явно са доста ниски цените на парцелите. В София читавите парцели в хубавите за къщи райони започват от 200 000 евро за декар. По обявите се мяркат и по-ниски цени, но тези, които са без юридически проблеми, с път, ток и вода до тях започват от тази цифра, а най-често са доста по-скъпи.

# 663
  • Варна
Разбира се, че са по-ниски цените във Варна, от колкото в София. Grinning  Пък да не ти казвам какви са в Ловеч или в Караманите.

# 664
Разбира се, че са по-ниски цените във Варна, от колкото в София. Grinning  Пък да не ти казвам какви са в Ловеч или в Караманите.
Така е, аз закупих в нашия град парцел 1 декар, с изрядни документи, ток, вода и централно отопление до имота за 35 000 лв. В случаят малкият град си има предимства

# 665
  • Sofia
Във Варна явно са доста ниски цените на парцелите. В София читавите парцели в хубавите за къщи райони започват от 200 000 евро за декар. По обявите се мяркат и по-ниски цени, но тези, които са без юридически проблеми, с път, ток и вода до тях започват от тази цифра, а най-често са доста по-скъпи.
Преди две години обмислях покупката на парцел в регулация и се оглеждах за място от порядъка на 600-800кв.м и се намираха в Драгалевци и Бояна за около 50-60к евро, така, че който е искал е можел да си вземе. В момента може и да са 200к за декар - не ги следя вече цените, но се отказах категорично от това да купувам във Витоша, защото мнението ми се промени след като се запознах с детайлите и изобщо не споделям, че това е хубаво място да си построиш дом. Проблемите там са безброй от лоша инфраструктура (във всяко отношение), липса на канализация, съответните сезонни миризми и като добавим, че за разлика от нормалните градове/държави, хората заселват южната страна на планината, а не северната, както е в София, от където има и други климатични проблеми с това да си строиш къща там. Така, че в това отношение сме на коренно противоположно мнение.
Обаче логика не търся - хората се кефят и на Оборище и на Яворов и на стария Лозенец, че дори и на МанЛи, кв.Витоша и т.н. и т.н. така, че хич не се очудвам и да се избиват за да живеят и в квартал без канализация.

# 666
Преди две години обмислях покупката на парцел в регулация и се оглеждах за място от порядъка на 600-800кв.м и се намираха в Драгалевци и Бояна за около 50-60к евро, така, че който е искал е можел да си вземе. В момента може и да са 200к за декар - не ги следя вече цените, но се отказах категорично от това да купувам във Витоша, защото мнението ми се промени след като се запознах с детайлите и изобщо не споделям, че това е хубаво място да си построиш дом. Проблемите там са безброй от лоша инфраструктура (във всяко отношение), липса на канализация, съответните сезонни миризми и като добавим, че за разлика от нормалните градове/държави, хората заселват южната страна на планината, а не северната, както е в София, от където има и други климатични проблеми с това да си строиш къща там. Така, че в това отношение сме на коренно противоположно мнение.
Обаче логика не търся - хората се кефят и на Оборище и на Яворов и на стария Лозенец, че дори и на МанЛи, кв.Витоша и т.н. и т.н. така, че хич не се очудвам и да се избиват за да живеят и в квартал без канализация.
Аз живея в полите на Витоша. Определено е много добре. Роден съм в София. През годините съм сменил не едно жилище и мисля, че добре познавам добрите за живот райони. Разбира се те хич не са евтини. Няма нищо случайно в цените на квартали като Оборище, Изток, Лозенец, Иван Вазов, идеален център и т.н. Преди няколко години в Драгалевци нямаше парцели с цена от по 50-60-100000 евро за декар. Поне не читави. Читавите, които тогава гледах бяха с далеч по-висока цена. В общи линии още тогава гониха 200 000.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 01:12 от Мъфин

# 667
  • Sofia
Самия факт, че живееш там показва само едно - че си го харесваш - нали сам си го избрал, НО също така мнението ти се дискредитира автоматично, защото си лично засегнат и е естествено да не си обективен. Т.е. очаквано е да си субективен.
По същия начин има много хора които ще ти кажат, че най-хубавия квартал е Люлин (или който и да е произволен квартал), тъй като са родени там, живеят там и си се кефят на средата. Това също си е нормален психологичен феномен.

# 668
Самия факт, че живееш там показва само едно - че си го харесваш - нали сам си го избрал, НО също така мнението ти се дискредитира автоматично, защото си лично засегнат и е естествено да не си обективен. Т.е. очаквано е да си субективен.
По същия начин има много хора които ще ти кажат, че най-хубавия квартал е Люлин (или който и да е произволен квартал), тъй като са родени там, живеят там и си се кефят на средата. Това също си е нормален психологичен феномен.
Аз съм кореняк софиянец. Къщата в подножието на Витоша е една от последните ми придобивки. През живота ми съм сменил немалко жилища и определено знам кои са хубавите софийски райони. В момента притежавам няколко имота и съм на път срещу близо 500 000 евро да се сдобия с още един. Вярно е, че ще е готов след 2-3 години, но ще е с перфектно разпределение, в страхотна сграда и в много хубав район. Та с две думи имайки възможност да живея където си поискам в София (а и по света) съм избрал за основно жилище точно къщата в подножието на Витоша. Явно има защо. Както явно има защо да изсипя една торба пари за имот в Лозенец.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 05:21 от Мъфин

# 669
Преди години продадохме наследствена вила във вз Драгалевци, тоест хубавата спокойна част. Е няма такъв сънчак 😬 Който е бил в тази част на Витоша, знае за какво иде реч. Не намирам по никакъв начин района за привлекателен, дори лятото съм настивала от стоене в приземния етаж. Моето усещане е за студ, сянка и неуют на района. Който иска и милиони да дава, вкус всякакъв.

# 670
  • София
Преди години продадохме наследствена вила във вз Драгалевци, тоест хубавата спокойна част. Е няма такъв сънчак 😬 Който е бил в тази част на Витоша, знае за какво иде реч. Не намирам по никакъв начин района за привлекателен, дори лятото съм настивала от стоене в приземния етаж. Моето усещане е за студ, сянка и неуют на района. Който иска и милиони да дава, вкус всякакъв.
100% съгласна съм, направих грешката да се преместя временно около Бояна. На улица пълна с “луксозни” сгради и къщи.. еми отвратително мрачно е. Предпочитам да карам 40 мин кола до Делта Хил по разваленште пътища, там и с честия вятър ми беше много по-уютно.

# 671
Къде точно в Бояна? Щото е обширно понятие, има ниска и висока част. Ниската част не е баш сенчесто и студено, но вече нагоре не е приятно.
Иначе, ясно е че южен скон е по-добре, но София така е разположена. Южен склон има от към ст планина, ама нещо не е особено привлекателен район, пък си е слънчево.

# 672
Войнеговци например е доста по-приятно местенце от елитните квартали в подножието на Витоша. И там има гледки към града, и там зимата си горе над мъглата + много по-спокойно е + южен склон. Напоследък обаче и то стана популярно.  Разликата между южен и северен склон хич не е за поценяване.

# 673
Драгалевци и Симеоново имат различни части. В по-горните е възможно да е по-сенчесто, но долната част е слънчева. При нас дори зимата е супер слънчево, а през останалото време когато слънцето е високо е ясно, че грее по цял ден. Преди да купим специално проверих как е слънцето. П.П. Аз даже палми си имам. Толкова по въпроса за сянка, студ и неуют 😀. По-късно ще изтрия снимката, така че моля не цитирайте този пост.   P.S.2 Южната гледка е много важна. Голям късмет е, че на юг от София е красивата Витоша. Страхотно е дневната да гледа към нея и човек да вижда само близката разкошна зеленина.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 00:50 от Мъфин

# 674
И коя е долната част на Симеоново? На околовръстното ли? Щото 300-400м нагоре по Симеоновско си е пак студ, мрак и влага.

Общи условия

Активация на акаунт