За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 103

• 28 178
  • 762
  •   1
Отговори
# 75
Дами,
Имам прекрасно бебче на 8м, обачеее от 2 седмици откакто добре пролази и започна да се изправя - Няма сън!
Събужда се по минимум 7 пъти през нощта, за да се изправя в кошарата. Постоянно й показвам как да сяда и ляга в кошарата...
Как и кога минава този период?

# 76
Не, Бърди, с вашата кутия на Пандора вече сте пословичен. Бихте ли обяснили как по-точно се отключва тя като добавиш мазнина в пюрето на бебе, което от 3 месеца се захранва.Radeva87, досега само зехтин ли сте добавяли, това ли е първата мазнина, която сте използвали за пюретата и директно ли може да се сипе в готово пюре без преваряване , тъй като не готвя сама пюретата, а ще добавям към купешко пюре

# 77
В купешките пюрета обикновено има мазнина и не е нужно да се добавя. Може да има и такива без, но аз поне не съм виждала.

# 78
В купешките пюрета обикновено има мазнина и не е нужно да се добавя. Може да има и такива без, но аз поне не съм виждала.
Аз още ползвам от пюретата за захранване и в тях не съм виждала да добавят мазнина. Все още не мога да вземам от менютата, защото в повечето се съдържат продукти, с които не съм захранила. Примерно има реакция към картоф, а той се съдържа под път и над път в голяма част от менютата. Пиле, риба и телешко също не е въведено още...Не мога да вземам и менюта с добавено АМ или сметана също.

# 79
Не, Бърди, с вашата кутия на Пандора вече сте пословичен. Бихте ли обяснили как по-точно се отключва тя като добавиш мазнина в пюрето на бебе, което от 3 месеца се захранва.Radeva87, досега само зехтин ли сте добавяли, това ли е първата мазнина, която сте използвали за пюретата и директно ли може да се сипе в готово пюре без преваряване , тъй като не готвя сама пюретата, а ще добавям към купешко пюре
Зехтинът не бива да бъде подлаган на високотермична обработка, защото си губи полезните свойства. Обикновено го прибавям накрая в храната, когато вече е изстинала до степен нормално топла за хапване. Единствено когато приготвям храна във фурната е от самото начало, за да не се изсушат зеленчуците и да са крехки за хапване. Добавяла съм и масло (след въвеждане на млечни), но предпочитам зехтин. Иначе се е случвало и обикновено олио да има в храната, но по-рядко.

# 80
Дами,
Имам прекрасно бебче на 8м, обачеее от 2 седмици откакто добре пролази и започна да се изправя - Няма сън!
Събужда се по минимум 7 пъти през нощта, за да се изправя в кошарата. Постоянно й показвам как да сяда и ляга в кошарата...
Как и кога минава този период?
За жалост, не се знае, период е, лично при моето дете го имаше слабо изразено, будила се е да пълзи по никое време, но бе няколко пъти, има много периоди, ето наскоро започна супер много да говори и това първо пречеше на заспиването, но сега за кратко време толкова много думи казва ...та е било нещо като скок в растежа

# 81
Зехтинът не бива да бъде подлаган на високотермична обработка, защото си губи полезните свойства. Обикновено го прибавям накрая в храната, когато вече е изстинала до степен нормално топла за хапване. Единствено когато приготвям храна във фурната е от самото начало, за да не се изсушат зеленчуците и да са крехки за хапване. Добавяла съм и масло (след въвеждане на млечни), но предпочитам зехтин. Иначе се е случвало и обикновено олио да има в храната, но по-рядко.
Подчертаното не е вярно...
https://www.aboutoliveoil.org/does-olive-oil-lose-its-health-benefits-when-heated
https://www.mashed.com/844547/dont-believe-this-olive-oil-cooking-myth/
Зехтинът, хубавият, е изключително стабилен при високи температури.

Цитат
Не, Бърди, с вашата кутия на Пандора вече сте пословичен. Бихте ли обяснили как по-точно се отключва тя като добавиш мазнина в пюрето на бебе, което от 3 месеца се захранва.
Аз писах относно това, да не ползвате рапично масло.
А не изобщо за "мазнини"- може зехтин, може царевично, може слънчогледово, ако е добре пречистено... . Но зехтинът си остава най-добрият избор.

# 82
Днес за първи път педиатърката дойде вкъщи. Не направи никакъв преглед, просто каза, че жълтеницата е изчезнала, записа час за юни месец в кабинета и и ни говореше още някакви неща за храна, обличане, за излизане и т.н.
Каза бебето да спи с антирефлуксна възглавница под матрака и през нощта, когато се събуди за храна, да даваме вода, за да имал стомаха едни 5-6 часа почивка. Вие на какво мнение сте? Сега е на около 14 дни, пие по 80мл мляко на 3-4 часа, но вечер като се събуди и е гладна винаги я храним. Не мисля да и давам вода и да я залъгвам като е гладна ?? И какво мислите за даването на вода? Тя е само на АМ и педиатърката каза на денонощие да изпива по около 100мл вода. След хранене да даваме да пие.

# 83
  • София
Много ясно, че ще си го храните вечер. Лудост е това почиване на стомаха. Малко е детето, има нужда от храна. Малкият до 8м е ял вечер поне по веднъж. Като новороден през 3 часа.
Вода предлагах от началото. Реално повеюе от 2-3 глътки не е приемал дневно. Повече започна със захранването.

# 84
Днес за първи път педиатърката дойде вкъщи. Не направи никакъв преглед, просто каза, че жълтеницата е изчезнала, записа час за юни месец в кабинета и и ни говореше още някакви неща за храна, обличане, за излизане и т.н.
Каза бебето да спи с антирефлуксна възглавница под матрака и през нощта, когато се събуди за храна, да даваме вода, за да имал стомаха едни 5-6 часа почивка. Вие на какво мнение сте? Сега е на около 14 дни, пие по 80мл мляко на 3-4 часа, но вечер като се събуди и е гладна винаги я храним. Не мисля да и давам вода и да я залъгвам като е гладна ?? И какво мислите за даването на вода? Тя е само на АМ и педиатърката каза на денонощие да изпива по около 100мл вода. След хранене да даваме да пие.
Вечерното хранене е задължително за добро наддаване- важи поне до 6-7-8 м.
Забранено е даването на вода на бебета поне до 6м... а и те не я пият.
Антирефлуксни възглавници не се ползват- "възглавници" при бебета, и по принцип, не се ползват.
Не "залъгваме" детето щом е гладно- храним си го- вкл. и вечерта, през нощта.
За никакви "100 мл дневно вода" и реч не може да става - по ваша преценка, обсъдете моля със съпруга Ви, да си намерите адекватен Педиатър за бебенцето ви. Не въвеждайте вода... ще стане мъчно, трудно и тежко.

# 85
Birdie, правилото за водата важи за изключително кърмените бебета. Ако бебето е на АМ се предлага вода, особено сега в жегите между храненията. Колкото до заместване на храненето - това е голяма глупост, отживелица от едно време и аз не бих я спазвала.

# 86
  • до най-прекрасния мъж
За нощното хранене не съм съгласна. Бебето трябва да се храни винаги, щом е гладно. Обикновено ядат на 2-3 часа в началото. Може на едно хранене да изпие повече, на друго по-малко, гледа се общото количество на денонощие. Когато бебето се насити и коремчето му започне да събира повече мляко, то само ще си разреди храненията и в един момент ще започне да прави по-дълги нощни паузи. Дъщеря ми на 2 месеца започна да яде по 7 пъти, като нощем ядеше на 4 часа, а денем на 3. В един момент започна да прескача едното хранене и правеше по 6-7 часа пауза, но това стана към 2.5 месеца. На 3 м се будеше само 1 път нощем да яде между 1 и 2 ч. Последно я хранех в 18:30 и после в 6 сутринта. А от 3++ спря да се буди нощем за мляко и прави 11 часова пауза, като яде 5 пъти на ден. Бебенцето ви е много мъничко, има нужда да се храни, не го лъжете с вода. Коремчето ще почива, когато бебето е готово. За водата не мога да дам съвет. Предлагам от новородена, но тя я плюеше. Скоро става на 6 м, вода пропи от 1 седмица насам, като стана горещо времето. Захранвам от 1 месец и постоянно предлагам шишето, но я прие чак сега. Сега сама си я иска и си я пие на пак не много, макс 70-80 мл на ден изпива. Водата не се дава след хранене, а между храненията. Но аз мисля, че с млякото си набавя течности достатъчно и вода не е нужна.

# 87
Моите 2 деца са хранени нощем ако искат. Голямата бързо към 6-7ми месец спря да суче нощем, малката е на 11м и още се буди. Вода и двете преди да захраня не са пили.

# 88
Мами, как се казва някаква педиатрия (или спешен кабинет) точно до майчин дом? Искам да си го въведа в гпс, защото днес избеснях по детските кабинети просто...... Благодаря!

# 89
Бърди, много мъчно и тежко ми беше, че дъщеря ми пиеше вода от новородено 🤣🤣🤣 Беше изцяло на АМ. Ама толкова тежко ми беше, че спеше по цяла вечер без да се буди, без да има колики и т.н. И представете си имам едно здраво и прекрасно дете, което е почти на 3г. И слава богу, че има и нормални педиатри!
Аман от глупостите Ви! По-скоро хората, които са избрали Вас за педиатър, трябва да обсъдят смяната с друг…

Общи условия

Активация на акаунт