Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 14

• 41 221
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • Галифрей
Изгледах Севера и Юга.

Брей не съм ревала отдавна  така на период драма 🥹😭❤❤❤

Харесва ми много и показват,че животът през 19 век не е лесен.Реалистично е. Въпреки фонът мрачен и студен. Хората се борят за парче хляб и страдат от бедност, винаги има светлина.
На Джон не му трябваше сценарии аз разбирах,колко му е тежко,ревност и тази драматична сцена където Маргарет
напуска и той гледа, тъжно каратета през снегът “Обърни се.Погледни ме” 😭😭😭🤧
Когато разбра,че  онзи мъж е бил брат й светлина и щастие нахлуха в него. Усмихна се ❤
Само как двама се намериха  на гарата сякаш са си пратили смс 😂
Много красива финална сцена. Ей това е 😍❤❤ Неворятни са. Всички актьори играят прекрасно. Като една малка капсулка назад във времето. В приказките обикновено се качваха в каретата а те качиха на влакът.
Хареса ми как започна в началото тя гледаше тъжно през прозореца, накрая щастливо.
Малките неща детайлите. Бурните чувства на Джон. От мрачен мъж до слънчев мъж.

# 211
  • София
Елизабет Гаскел май е първата, която пише и за работниците. Доста по-късно е от Джейн Остин, но са по-мрачни романите й в това отношение.
Иначе и аз съм голям фен на филма, ама се хилих на последната сцена.
Ричард Армитидж има доста дълъг нос и доста се въртя, за да целуне девойката.

# 212
  • Галифрей
😂 Изобщо не обърнах внимание
  Той така внимателно и нежно.

❤❤

# 213
  • Бургас
Диана Бишъп, щом ти е харесал препаръчвам ти други филми по книгите на същата писателка:

- Кранфорд (Cranford) в две части с Джуди Денч и други известни. Във филма освен от тази книга има и сюжет от някои нейни разкази. Аз лично много се забавлявах с едни случки с крава (няма да издавам) Книгата също е много хубава за който му се чете, има я в Читанка.

- Съпруги и дъщери (Wives and Daughters).

# 214
Сериалът е страхотен без съмнение.

Но романът има доста по-различно звучене, което не го прави по-малко страхотен. Фокусът е силно върху класовите различия и промените, които протичат в индустриализирана Англия и битката между отмиращата наследствена аристокрация и борбата на сравнително новосъздадената буржоазия за място в обществения ред. Любовната нишка в много по-малко застъпена, за разлика от сериала, в който тя е на фокус.

П.С. Прочетох романа след като гледах сериала и ми хареса не по-малко.

# 215
  • в сърцето на един мъж...
Много е хубаво така да прочете човек за любимия си сериал Simple Smile Радвам се, че няма разочарование

# 216
И аз открих романа след филма и докато го четях си представях точно този мистър Торнтън и точно тази мис Маргарет.  Simple Smile
Затова е жалко за пропуснатата възможност, която имаше новата филмова версия на  Persuasion,  да заинтригува нова читателска аудитория на самата книга и на Джейн Остин.

P.S. Добавям нещо видяно по FB Wink

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 09:38 от Digte

# 217
  • Бургас
Те пак добре, че издадоха книгата. Можеше и да се разминем на българския пазар. Нормално е да сте я чели след сериала, защото тя излезе чак 2015г тука.

# 218
  • Бургас
Те пак добре, че издадоха книгата. Можеше и да се разминем на българския пазар. Нормално е да сте я чели след сериала, защото тя излезе чак 2015г тука.

Ооооо, незаменими спомени имам от "онова време" Wink Нали съм проклет козирог, като си казах че искам пък да прочета книгата и какво, какво - прочетох я първо на руски; после за да съм сигурна, че не пропускам нещо, я намерих на английски и през гугълтранслейт повторих преживяването...

Какво огромно удовлетворение и благодарност изпитах като зрител, когато открих, че Ричард буквално е визуализирал  текста на Гаскел с портретното описание на героя си! - Докато гледах финалната сцена на сериала, всеки път имах усещането, че на екрана изгрява слънце, когато Джон се усмихва (най-после!) на Маргарет. Оказа се, че авторката използва точно същите думи. Казва, че когато сдържаният Торнтън се усмихне, сякаш слънце озарява строгото му лице...  а после се натъкнах на едно негово интервю, в което казва, че зрителят не бива да бъде подценяван. Всеки поглед, мимика или жест на актьора са важни и биват забелязани... Прозорлив и интелигентен артист, и това си личи в ролите му!

А когато по-късно издадоха книгата две издателства, беше голама дилема и колебание, коя да си купя... Различни са преводачите. Така и не намерих мнения относно качеството на превода и заложих на по-красивата корица. Wink

# 219
  • Бургас
Въх, как четете с този Гугъл транслейт. Че то се губи художествената стойност.

Доколкото знам на български са издадени само Кранфорд и Север и юг. Така че ако четат тука от някое издателство да не се помайват ами да издадат и другите. И на други автори от този период също. Абе, ако им липсват идеи какво да издадат имам един дъъъъълъг списък, дето съм си направила да прочета на английски, когато си го импрувна Satisfied Още повече, че ще бъдат в изгодната позиция да не плащат авторски права, поради изтичането на давността.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 12:09 от Irene Adler

# 220
  • Бургас
Въх, как четете с този Гугъл транслейт.  Че то се губи художествената стойност.

Ами тогава нямаше никакви индикации дали в обозримо бъдеще ще има превод...  И между двете злини (да се лиша от художествената стойност или въобще да не се докосна до романа)  избрах по-малката (за мен).
А то , после , след години, книгата излезе на български и бях компенсирана за претърпените загуби !
 Simple Smile

# 221
  • Вестерос
Поръчах си книгата, после ще гледам сериала 😁

# 222
  • в сърцето на един мъж...
Крайно време е да получим процент от продажбите Joy

# 223
  • Вестерос
Крайно време е да получим процент от продажбите Joy
че не беше и евтина 😁😁

# 224