Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 14

• 40 316
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
"Парфюмът" е прекрасна книга Simple Smile Като филм не ми хареса чак толкова, не му достигаше нещо. Може би просто липсваше вълшебният език на оригинала.

# 646
Сериалът "Малката Дорит" ми хареса. Книгата не съм чела, и аз не обичам да чета Дикенс.

Попадна ми един филм- "Корсаж"- https://www.imdb.com/title/tt11992694/
Нов е, от 2022, за Елизабет Австрийска на 40 години.Blush Някой има ли впечатления?

Чак сега видях "Офелия", макар че е от 2018. Вероятно сте го коментирали, не помня. Мисля да го гледам.

# 647
  • Галифрей
Накрадко ще разкажа. Клетниците е  доста драматично ( според мен) историята на Жан Валжан бивш картожник. Осбождат го от там и става богат. Забравих как. 😄 После се крие под името Мадлен. Жабер е инспектор и той е вманияничен по Жан Валжан и се опитва да го намери.
После се поява Фантин бедна работичка в фабрика и продава тялото си за да издържа малката си дъщеря Козет.
Много драматично и бла бла тя умира и Жан взима под закрила Козет. В книгата той дава много пари да се грижат за нея и образование в манастир. Иначе в филмът и купава кукла и я прави своя дъщеря.
Минават години Козет става хубава девойка и се влюбва в младият революционер Мариус.
Двамата много се обичат. Жабер не се предава и ходи след тях. Драматични събития и глупости, Жан спасява Мариус, защото го раняват. Влюбените се събират.
После драматична среща срещу Жабер и Жан. Оная лудият умира и пада в Сена. И филмът свърша как той крачи най-сетне шастлив.
Та това е не е кой знае какво според мен, Виктор Юго беше прекалил с тези драми всички страдат. Добре,че краят е добре.

# 648
  • Бургас
Много се чудя на "Малката Дорит". Книгата ли да чета, сериала ли да гледам...

Аз бях гледала първо сериала, но там някои неща не ги разбрах, за това после прочетох книгата и пак го гледах Grinning. Иначе сериала е много добре направен, но не може да обхване всичко, защото книгата е доста обемиста и някои неща ги няма в сериала. Дикенс много го харесвам. Дейвид Копърфийлд ми е любима. Иначе така много преекспонираната Коледна песен не ми хареса особено.

А от филма Парфюм бях останала потресена. Буквално. Страх ме е да го прочета.

# 649
  • София
Юго е труден за четене, заради многото описания. Така и два или три пъти не успях да мина след описанието на левия прозорец от дясната страна на "Парижката Света Богоридица", а знам че историята ще ми хареса. Така и "Клетниците", историята много ми хареса, но революционните сцени едвам ги прочетох, но се преборих - някъде 5-6 клас. Не знам дали бих гледала филм.
Обаче този за Зоро ме заинтригува - може ли линк?

# 650
  • София
Много драматично и бла бла тя умира и Жан взима под закрила Козет.

Юго и "бла бла" страхотен анализ. Laughing

# 651
  • Галифрей
Така де 😂 Все пак Юго е бил политик  е писал за събития които са го обхващали и вълнували и явно  е вложил част от себе си в персонажите си. Бил е в изгнание. За нас изглежда старомодно,защото е писано  преди 200 години. Не ми е любим автор.
Жур Верн е доста по-добър.
 За Зоро ето тук са всичките сезони https://fmovies.to/series/zorro-9o3vm/1-1
Те говорят хубав ае. ❤

# 652
  • Бургас
В Парижката света Богородица има много разсъждения относно архитектурата и епохата. Тя изобщо не е юношеска книга.
Аз винаги съм предпочитала да чета книги, които са писани от съвременници на съответните епохи. Някак по-автентични са ми.

# 653
  • София
В Парижката света Богородица има много разсъждения относно архитектурата и епохата. Тя изобщо не е юношеска книга.
Аз винаги съм предпочитала да чета книги, които са писани от съвременници на съответните епохи. Някак по-автентични са ми.
Странното е, че харесвам подобни неща. Но с тази не ми провървя. Все се каня да пробвам пак. Иначе според мен и Клетниците не са юношеска книга, нищо че я учихме по това време. Сега изобщо учи ли се?

Благодаря за Зоро!

# 654
  • Бургас
До седми клас със сигурност не, по-нататък не зная.

# 655
Гледам Марко Поло в момента, от 2016г https://www.imdb.com/title/tt2189461/   Разочарова ме, че не е за пътешествията, а е повече като Игра на Тронове, вътрешни интриги разни, макар и не чак толкова драматични. Но скоро не ми беше попадал такъв далекоизточен епос и екзотиката задържа вниманието. Мисля да си намеря книгата която е писал за пътешествията си и да се зачета, интересно ми е как един европеец се е срещнал за пръв път с толкова различен свят, нещо като Шогун. За съжаление сериалът не засяга този аспект от историята му. Гледа ми се и сериалът за Отоманите https://www.imdb.com/title/tt9244578/ може би след този ще продължа историческата серия. Имам да довършвам и последния сезон на Викингите, ама предния беше малко комедия и се опасявам, че ще става още по-смешно.
Новите Опасни връзки между другото са пълна боза, швепс направо, особено след стария филм, който много вдигна летвата и то нямаше и как да бъде нещо по-добро, но това направо ме отказа от филми за европейската история за известно време Satisfied

# 656
  • Галифрей
Пак заповядай. Дано ти хареса 😘
Незнам дали сега се учи. Помня,че в седми клас ни мъчеха с Крадецът на праскови. Прожектира ни филмът, на мен ми хареса много, дори  да не схващах някой неща 😂 Все пак не мисля, че беше “ подхощях” за такава възраст ако бяхме по 17-18 години по щяхме  да разберем. Гледах го и вече като възрастна и забелязох някой неща които преди не бях и схванала също. Веколепната Невена. ❤ Уникална химия в реалният живот са се влюбили, имали са  те и невъзможна любов.

# 657
Невена вдъхна живот на тази история. Филмът е по-силен от книгата!

# 658
  • София
Аз не помня да сме учили Клетниците в училище, може и да съм забравила. Според мен е книга за около 10 клас и определено бих искала децата да я изучават, много повече от Антигона, Илиада и Прометей ли бяха, които мисля още си стоят в учебната програма. Историята за мен е гениална, да, мрачна е в основата си, но отразява тогавашните времена. Не искам да звуча като учителка Joy, но авторът явно е искал да покаже несъгласието си със социалната система и всички произтичащи несправедливости, какво е мъжка чест и достойнство, също и типичната за младежите дързост и желание да променят света, оставя стръкче надежда в края, че все пак съдбата си знае работата... , донякъде. Филмът е направен отлично, има и любовна история, главният герой е красив, а на момента ми идваше да вляза в екрана и да извия врата на някои от персонажите, а други пък моменти леко превъртах, защото просто не исках да си ги причинявам. Колкото и да обичам любимата Джейн Остин, няма място за сравнение като дълбочина и социална значимост, това си помислих към края. Остин все пак пише по-скоро любовни романи за времето си. Веднага след като го свърших търсих онлайн книгата да я чета, но в читанка излиза съобщение, че "Произведението е забранено за четене по молба на наследник на преводача". Търсих други екранизации, но има тип мюзикъл и един доста по-стар.
И на мен ми се гледат рокли и красиви любови между скромни момичета и богати джентълмени, ама като няма примерно в момента, филмът си заслужава отделеното време и някоя и друга сълза.

# 659
И при мен има глави в Клетниците, които ми идват в повече като описание и все пак, мисля че това е и първата сериозна книга, в която се влюбих като ученичка. И то заради момента с куклата и малката Козет. Според мен книгата е за това, че хората не са такива каквито мислим и нещата не са такива каквито изглеждат, хората са сиви, а не черно бели както, на някой им се иска. Това в коя епоха се развива си е отделно нещо. Затова и смятам, че има по-интересни глави за изучаване в училище от тази на Гаврош.

6ти клас със сигурност е рано.

Общи условия

Активация на акаунт