Лято горещо се задава, ДЕКЕМВРИйче на половин годинка скоро става! (Тема 4)

• 16 742
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Ех, за умората ще се учудя, ако някой каже, че не е изморен. Аз съм изморена по-скоро психически, отколкото физически. Някак свилнах с малкото количество сън и през деня не ми се спи. Бебка спи по 10-11 часа нощем но с доста събуждания, особено в ранните сутрешни часове. Вечер ляга към 8,но докато се оправим, вечеряме и пооправя вкъщи си лягам към 11 в най-добрия случай. Тъкмо се унеса дълбоко и тя се събужда за хранене. После ако имам късмет има едни 4 часа непрекъснат сън, но откакто се е родила аз спя като заек и всяко нейно помръдване ме буди. Като сложа и ставанията след това, за да подам биба и да погаля и то съня става много накъсан.

През деня е абсурд да легна с нея заради кратките дремки и това, че постоянно я дебна да ги удължавам. И сякаш ежедневието - дремки, сметки, хранене, памперси ме изтощава повече, отколкото недоспиването. Опитвам се постоянно да си повтарям, че всичко е период, ще порасне и ще мине, но и вече 6 месеца 24/7 с нея се чувствам като в някаква въртележка.

Старая се да е подредено и чисто. Пускам прахосмукачката почти всеки ден. Понякога пускам робота да чисти, но само с него не става. Голямата прахосмукачка е с воден филтър и дори и по два пъти на ден да пускам няма да ви обяснавам каква става водата. Ама то няма как като са отворени постоянно прозорците и като живеем в този дом.

Някой беше писал дали захранването се разминава с очакванията ни. При нас аз очаквах бебка да е злояда, но тя хапва добре. Единствено понякога много се върти и разсейва и обяда примерно отнема половин час. Още караме на готови пюрета и чат-пат аз правя нещо, но откровено казано ми е досадно.

# 616
Напоследък и на мен умората почна да ми идва в повече и май се дължи на факта, че след първото събуждане и хранене сутрин, после не иска веднага да спи пак, че да си доспим и двете, както беше дълго време. Поне час, час и половина минава, а аз дотогава съм изпила 2-3 кафета и съм се разсънила. И аз не мога да си легна рано с кокошките, общо взето спя по 6 часа нощем и сигурно някои биха се радвали на толкова, но то си се натрупва. През деня няма смисъл да лягам с нея, защото докато се унеса, тя отворила очи и е по-тегаво. Ами така ще е, майки сме. Макар че, честно казано като ходех на работа, повече се изморявах от алармите сутрин и компютъра по цял ден. Може би мотивацията тук е друга и дава сили.

# 617
Минавам да пусна нещо евентуално полезно. Едни консултанти по сън, които следвам, са пакетирали ръководства за режим, ако някой нещо си хареса (платени са) -

Скрит текст:

# 618
Стана ми интересно за тези микродози. И Мария все посяга. Давала съм й да близне кисело мляко, сладолед, да осмуче банан, да близне бисквита. Но наистина микро. Не съм знаела, че има такъв вариант на захранване. То наистина, сигурно няма и грам това, което опитва.
Ето линк, където са описани видовете захранване.
https://lllbg.org/2013/07/zahranvane-vidove/
 Педагогическото не е толкова популярно като ЗВБ, но като сме информирани може спокойно да дадем нещо извън схемата, без да се притесняваме.

Копирам за микродозите:
Характерно за педагогическото захранване е започването на захранването с т.нар. „микродози” – малки количества храна с размер на оризово зърно или глава на кибритена клечка, хванати между показалеца и палеца на родителя, които се дават на детето. Предлагат се микродози директно от храната на възрастните, без значение какво ядат те. Тоест, ако в момента ядете палачинка – ще предложите на бебето микродоза палачинка; ако ядете яхния, ще му предложите микродоза картоф и малко сос и т.н. В началото през първите 2 седмици от всяка една храна се предлагат до 3 микродози на едно хранене. След това количеството храна, което се предлага на бебето, плавно се увеличава съобразно неговите нужди – вече познатата храна се предлага в 6-7-8 и т.н. микродози, а новата за начало – до 3 микродози на едно хранене.

# 619
Благодаря, Амандин!

Бих искала да пробвам и още ЗВБ, но въпреки че едва около месец хапва кашава консистенция, различна от мляко, не се справя с парчета (отвъд някои нарочно оставени меки бучици). Не ги преглъща добре и все ме плаши. Мръщи се на преди харесвани неща също. Имам чувството, че си напира за лесното наяждане на шише, то несъмнено напълва търбуха къде по-бързо. В статията си пише, че трябва постоянство, де. Като отказва, отказва.

Иначе спрях с 'кърменето' от няколко дни учудващо лесно за гърдите. Една идея ми е тъжно, но главно чувствам облекчение и постепенно леко нормализиране физически като се понаместват 'чарковете'. 😀

# 620
  • до най-прекрасния мъж
Днес, изненадващо за мен, заместих обяд и СЗ едновременно. На обяд яде заек с картоф, тиквичка и морков, пи водичка и заспа. Изяде към 170 гр. Следобед дадох каша елда, приготвена с АМ и ябълково пюре. Даже не я дояде цялата и отказа АМ. Бях направила около 130-140 гр. Идеално е това за мен, няма да бъркам по 30 мл мляко и да хвърлям през ден.

# 621
  • София
Dee, нашата бебка ако има нещо по-едро в пюрето прави едни муцуни, отваря устата и чак ѝ се повдига, особено като се лепне на небцето. 😆 Всичко давам гладко пасирано, а ми се иска да свикне и да е по-намачкано с малко парченца вътре. Ама то май не е каквото аз искам. 😀

ЗВБ ми харесва като идея за допълнение към пюретата, но още не съм събрала смелост. Не знам дали ще имам нерви и за мацаницата. Вероятно по-нататък ще опитам да дам нещо за гризкане с ръце между храненията.

За кърменето е нормално да ти е гадно, макар и да го слагаш в кавички. Освен бременни си има и кърмачески хормони. Аз колко рев изревах, че не се получават нещата..сега,обръщайки се назад си давам сметка, че спокойствието (както мойто, така и на детето) е по-важно. Simple Smile

# 622
Тези микродози ми допадат много, мерси че споделихте! Моят син днес отказа всякакво пюре, вероятно защото бях взела друга марка, а и слагахме ваксина, така че реших изобщо да не настоявам и да не го мъча. Иначе кихане с пълна уста и да прави бръм бръм докато яде, почва да му става навик, което е ужас, когато се храни навън 😂
 Някой има ли столче за кола Britax с опция за сън?

# 623
Али, ние имаме britax dualfix 2r и сме доволни. Мисля, че най-легналата поза се води за сън. Какво те интересува?

Аз не съм изморена, но ние сме двама, а и те спят и през деня и през нощта. Мога много неща да свърша когато са будни, а и когато спят. Ако трябва да съм честна не си давам много зор. Физически не съм изморена, но психически и емоционално съм смазана от последните месеци, липсата на свобода и еднообразието.

# 624
Най-вероятно ни предстои пътуване до Турция с кола и ми препоръчаха такова столче, за да спи по-удобно детето през дългия път. Щях да питам за препоръка кой точно модел да вземем ако някой има и го е ползвал за по-дълъг път

# 625
Али, ние имахме Бритакс, но без опция за сън.
Е, спеше си идеално нашият батко.
Сега сме с Макси кози и Сайбекс, но още не сме ги тествали на дълъг път.
Прибрах се аз от Малта, заредих батериите, хапнах, пийнах, возих се на моторница за адреналинче малко и съм доволна.
Догодина пак Stuck Out Tongue Winking Eye

# 626
Най-вероятно ни предстои пътуване до Турция с кола и ми препоръчаха такова столче, за да спи по-удобно детето през дългия път. Щях да питам за препоръка кой точно модел да вземем ако някой има и го е ползвал за по-дълъг път
Ние ходихме на около 3 часа път и нямахме проблеми.
Каквото и да избереш ти препоръчвам да си го купиш или от Германия или от Турция. Тук във Вис Виталис столчетата, които имаме струват по 1100, ние за 550 евро взехме две от Германия. Чувала съм, че в Турция също са значително по-евтини, но аз не съм проверявала. Тук е нещо абсурдно. Нашето столче тук го намерих и за 900лв, представи си във Вис Виталис каква е надценката Rolling Eyes
Моят съвет е да отидете е някой добре зареден магазин и да видите кое столче пасва на колата ви и на детето му е удобно. Нашите не са кой знае колко претенциозни, но като чета за на Блу детето косата ми се изправя. Освен това наистина не всяко столче е за всяка кола. Другото много важно е да е обратно на посоката на движение, защото е значително по-безопасно. Има една тема за столчета тук във форума, на мен ми беше полезна, въпреки че не се съобразих с всичко.

# 627
За микродозите съм чувала в този клип: https://youtu.be/14a0S4q083A , но като знам какво ядем, никакъв шанс да го прилагаме скоро.

Ние успяхме да намерим столче на Лорели I-size (по-новият стандарт за безопасност) в сайта на Хиполенд и дори въртене на 360 градуса за под 300 лв, доволни сме.

# 628
  • до най-прекрасния мъж
Ние сме с Чиполино Техно 360. Но сме го ползвали единици пъти. Първо, защото, въпреки че пише 0-36, това столче НЕ става за новородено. То трябва да спи седнало вътре, дори монтирано обратно на движението, където наклона в позиция сън е най-голям, не е достатъчен и дори не се доближава до позицията на детето в кошницата. Има разни подложки, но определено не е ОК. Ние започнахме да пробваме да я слагаме вътре на около 4 м, но виждахме, че не става и не сме я мъчили. Возихме я на 17.05 за проба, но беше и след ваксина и омрънка света и си я върнахме в кошницата. Вече миналата седмица я пробвахме пак и седи добре вътре, даже спа 30 мин, колкото обикновено си спи в колата. Оттук нататък ще се вози в него, за да свиква. Кошницата, въпреки че я дават до 13 кг, вече й е малко тясна. Ще я возя в нея още макс 1-2 месеца, когато съм сама и трябва да я закарам на консултация, защото я слагам отпред до мен. А столът да го местим само не е ОК. Също съм на мнение да се пробва с колата. Ние го купихме набързо, точно затвориха всичко октомври ли беше, ноември ли. Използвахме уикенда преди локдауна да накупим едрите неща и нямахме много възможност да обикаляме. А и аз нали лежах за задържане вкъщи и не смеех да ходя много. Та, не сме пробвали с колата, а е трябвало. В едната ни кола седалката има наклон назад към облегалката и то не малък и като се монтира столчето, седи по-изправено, когато е обратно на посоката на движение. А именно с нея пътуваме на дълъг път, защото е по-удобна. В другата ни кола няма такъв наклон и стойката е по-полегнала. Но пък тя е по-малка градска кола и ММ я ползва да ходи на работа. Оставя ми я, когато ще ходя на консултация, също и за кратки дестинации около града.
Така че пробвайте и преценете. Аз малко съжалявам, че избързахме със стола, можеше да го купим сега и да го пробваме с детето. Иначе, столчето е хубаво, спор няма. Широко е, удобно е, горната част на облегалката се разширява с вдигането на подглавника нагоре. Тоест, за по-голямо дете ще има допълнителна ширина в раменете. Стабилно е и опцията за въртене е много удобна при слагане и сваляне на детето. Високо е и вече може да гледа навън.

# 629
Мерси, момичета. Нашето е Cybex Aton Q Comfort , много сме доволни, но му умалява вече и за път 2-3 часа няма проблем, но за по-дълъг не искам да му го причинявам. Следващото ни със сигурност ще е Britax и не от България, както Fairy каза, само се чудя още за модела

Общи условия

Активация на акаунт