Любители на рози 3

• 58 342
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
  • Los Angeles CA
На мен катерачката ми скъса пухеното яке, бях се навела да погледна нещо и като се изправи я закачих и тя разказа играта на якето, та и аз получих урок.

# 301
И аз съм се бола, драла, и дрехи късала. Уж мнооого внимавам, в началото си ме беше страх от бодлите, и все пак успявам да се закача. Моите нали са по терасата, минавам близо до тях и ме закачат.

# 302
В духа на вчерашният празник, и подарени чудесни рози. Направо ме боли сърцето,че трябва да ги хвърля след няколко дни. Някои има ли опит с вкореняване на рози от букет? Казаха ми , че е мисия невъзможна, но все пак да попитам.

# 303
  • Карлово
A, вкореняват си се. Може накиснати във вода да пуснат корени, а може и в градината под шише.

Аз съм захващала.

# 304
  • Варна
Момичета, розите ми са дългогодишни. Имам вече дебели около 45-50мм в диаметър стъбла. Време ли им е вече да ги премахна, за да се подмладят храстите? Как се реже - до дъно или малко по-нагоре? И изобща сега ли е времето или да изчакам наесен...

# 305
Вещи, може и сега да ги изрежеш, не е късно.
Не знам дали е правилно, но си мисля, че твърде старите вдървени клони няма да се разклонят. Бих ги изрязала съвсем до долу, да си изкара нови клони от земята.

# 306
  • Варна
Phloxx идеята ми е да премахна напълно тези старите, защото отстрани са израстнали самостоятелни нови клони, които се развиват добре. Просто се притеснявам, ако ги изрежа прекалено ниско, да не се увреди растението надолу. Дали трябва да се намаже срезът с нещо.... (покрай тези орхидеи съм се изумила сигурно, ама знам ли Flushed )

# 307
Разбирам те, и аз съм се бъгнала по същия начин Grinning
Отрязаното място е вход за болести, и гниене, така е. Виждала съм го на живо при храсти и дървета. Има една овощарска замазка за запечатване на среза, но съм чела противоречиви мнения и за нея. Някои твърдят, че под замазката се завъждат повече болести, отколкото ако оставиш мястото да диша и съхне свободно.
Изобщо - мразя да режа Grinning

# 308
  • Варна
А дали ще започне да избива от подложката? ... Да не взема да се вкарам в някакъв филмq после да се чудя сладко от шипки ли да бъркам или букети да правя Grinning

# 309
Присадката над земята ли е? Ако да, нищо чудно да избие от подложката. Щом ще режеш толкова много, засади си за всеки случай десетина резника, все един ще се прихване. За резници е по-добре есента, но може и сега.

# 310
Според вас ще виреят ли рози в голяма саксия или от тези кофи, в които се отглеждат боровинки?

# 311
Повечето са ми в саксия 50-70 см. За по-малка саксия можеш да си вземеш някой миниатюрен сорт, те даже са по-непретенциозни.

# 312
Супер значи 😊 ще пробвам. С какво ги подхранваш ?

# 313
Листен тор напролет, компост за допълване на саксиите като слягат, и течен тор някакъв на Байер ползвах последно. Имай предвид, розите бързо изтощават почвата. На 2-3 години е добре да сменяш пръстта в саксията, тогава се изрязват и част от корените, които за това време ще са изпълнили цялата саксия. Гледай саксиите ти да са по-скоро дълбоки отколкото широки, розите са с много дълбоки корени.

# 314
Дълбоките корени бяха причината да се чудя дали ще може да виреят в саксия. Харесах си няколко в Бриколаж и ще опитам.

Общи условия

Активация на акаунт