Пубертетът при момчетата - тема 11

• 50 779
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
За мен проблемът с договора е, че 16-годишно (дъщеря ми е на толкова) няма капацитетът да прецени дали всичко е ОК. Мъжът ми е юрист и щеше да прегледа договора, преди тя да го подпише. Но и да не беше, не бих оставила 16-годишно да подписва договор, без да е погледнат от юрист. Това беше основната причина, заедно с обидно жалкото заплащане, дъщеря ми да се откаже и да се насочи да дава уроци по английски на по-малки.

# 151
  • София
Ако е 3,50 на час, бруто, това означава че е по ниско от минималната работна заплата, която в момента е 710 лв
Ако разделим на 20 раб дни, 8 часа, се получава 4,44 лв/бруто на час.

Но наистина идеята да дават уроци по езици/математика на по-малки деца е много идейна.

Аз много се радвам, че ученици от СМГ от 10-12 клас са се организирали и си имат платформа за он-лайн обучение за състезателна математика за малките - 1-4 клас. Ей това се казва от малък да правиш бизнес и да работиш за себе си.

Иначе е яко децата да могат да изкарват пари през лятото - хем се учат на трудови навици, хем могат да оценят парите, хем могат да почувстват независимост.  Ако можеха да ходят да поработват и в чужбина за месец два, да упражняват и езика - дори и без да получават заплащане - щеше да е супер.

# 152
  • София
У моят, 13-годишен има желание за работа, лесна естествено. Иска да раздава брошури на веригите. Но...ще трябва да почака, никой не взима на работа малчовци.

# 153
Макдоналдс и KFC не си струва, ако наистина не сте опрели до тези пари. Голям гърч за без пари (под МРЗ - 3,50*8*20=560 лв., че при това и бруто). По-добре да продава в някой магазин или да стане барман (на 16 вероятно ще го вземат).
Имам близки, чието дете поработи година-две там, докато беше студент. Вземаше само нощни смени и му беше ок да си докарва някой лев над джобните, обаче си е точно експлоатация на младежи.

# 154
  • София
Работила съм в Макдоналдс в чужбина като студентка и беше супер яко, въпреки многото работа.
Тук няма да е същото, наясно съм (най-вече финансово, но не става дума за 3,50 на час), но не мисля, че ще е чак толкова лошо. Сервитьор в оборотно заведение например е много по-зле за мен по отношение на натоварване.
Детето иска да пробва, подкрепяме го, сам намери позицията, сам си изкара документите за половин ден.
Освен това, ще имаме шанс да видим договора, преди той да подпише.

# 155
То не пречи да пробва, винаги може да се откаже, ако му дойде нанагорно.
Обаче заплащането не е ок. А и зависи къде ще е като месторабота. Ако ви е близо до вкъщи, става. Поне няма да губи време и пари в пътуване. Иначе знам, че в края на смяната и дават да се хранят с каквото е останало от приготвеното за деня - сандвичи, картофи, а всичко, което не изядат, се хвърля, но не им дават да си носят вкъщи.

# 156
В бг всички е побългарено. Дъщеря ми е студентка в чужбина, работи почасово във веригата на МкД в маккафе. Почто 80% от служителите са студенти като работят на 10, 20, 25 и 40 часа по избор. Ставката на час е различна, за 40 часа е най-висока. Иначе варира между 8 и 10 Евро на час грубо. Тя работи 25 часа. Смените й позволяват да учи и работи. Имат договори, осигуровки, празниците им се плащат двойно. Наистина се работи страшно много, никога не съм очаквала че е толкова ползвана тази верига. Но те работят сб, нед, празниците, когато повечето други вериги са затворени. Затова и на студентите име ок да работят почивните или в дните, когато нямат уни. За храна ползват някаква сума, но примерно ако вземете едно меню безплатно им е само наполовина. Щерката каза че ако е скъп сандвича който иска да яде ( да кажем иска само сандвич) й се налага да си ги доплаща.ксза че нямат служители под 18. Веригите на МкД там са франчайз и техният собственик взема само пълнолетни.

# 157
Синковецът е на 15 (скоро ще прави 16). Ако сме в София, което се случва рядко, може да стои пред блока до 22.00. Ако сме на къщата, която реално пак е в София, но на 20 км от центъра, може да стои колкото иска, но той пък там не познава никого и се прибира доста рано. Идват му приятелите от центъра, но си тръгват рано и той се прибира рано

Имаше един период, в който ми се прибираше от другия край на София в 22.30 ч, търпях го известно време, само дундосвах, но като видях, че не вдява му свих перките и нещата си дойдоха на мястото. Няма как да стои по цял ден на 20 км от вкъщи и да ми се прибира в 22.30 ч. Абсурд!

За пъпките - мисля, че около 2 седмици, след като стана на 15 г. се появиха. Вече няма нито една. Лицето си му е гладко и чисто. Но и аз много бързо ги погнах с лосиона и те нямаха време да се покажат, както си трябва хахаха

Относно джобните - през седмицата, тъй като основните хранения са вкъщи, давам по 5 - 6 - 7 лв. Събота и неделя - 20 - 30 за двата дни. Зависи къде ще ходи. Ако няма уговорки - 20, ако са се разбрали да ходят на кино или на басейн - 30 лв.
Би ли казала какъв е лосионът?

# 158
Момичета, ако някоя от вас е чела Шерлок Холмс, може ли да ми каже дали е подходяща за тийн на 15 - 16 г.?
Търся книги на АЕ за синковеца сега през лятото, препоръчаха ми тази, но не съм сигурна дали става за тази възраст.
Интересува ме също и Том Сойер.

За лосиона - Серум за проблемна кожа на Wooden spoon

# 159
  • Пловдив
Аз не мога на бг да го накарам да чете, камоли на английски...Thinking

# 160
Аз не мога на бг да го накарам да чете, камоли на английски...Thinking

Ние си стистнахме ръцете за 2 часа четене на ден, от понеделник до петък. Събота и неделя започна работа в ресторанта на дядо си Simple Smile
Сега чете "Моите пари"  но ми се ще и на АЕ да прочете нещо

# 161
  • Пловдив
Браво на теб...а и на него, де Simple Smile Моя иска по лев на ден да си измивал чиниите Smile
Тая седм.племенника ни е на гости, че има практика и да се разнообрази малко, че не живят в града.

# 162
Лейди, откъде поръчаш серума? На мен ми излиза 33 евро+още доставка Smiling Imp.

# 163
Лейди, откъде поръчаш серума? На мен ми излиза 33 евро+още доставка Smiling Imp.
https://makasa.org/product/serum-za-lice-problemna-koja-tamanu-i … 0-ml-wooden-spoon

# 164

Общи условия

Активация на акаунт