Пубертетът при момчетата - тема 11

• 49 929
  • 726
  •   1
Отговори
# 630
Моят е просто мързелив... Когато играе на компютъра, е тооолкова съсредоточен, помни дума по дума безумните плещения на разните ютубъри, а като го питам какво е относително местоимение ме гледа облещен, сякаш за пръв път го чува.

Всъщност хората със СДВХ имат проблем с концентрацията върху неща, които ТРЯБВА да направят/научат, а имат способност за свръхконцентрация/хиперфокусиране върху неща, които са им интересни и им харесват. Вглъбяват се в своите си интереси до степен непосилна и непонятна за останалите хора.

# 631
Моят син е така.

# 632
Хадв си е диагноза и не  трябва да служи за оправдание за мързел или липса на мотивация и организираност. Аз си имам една с Хадв че и с дислексия. Те са  съвсем друг тип хора, продуктивността им е различна, начина на натрупване на знания също. Моята учеше с три учебника един върху друг, като се прехвърляше от единия на другия като й омръзне. За кратко време могат да вкарат страшно количество в главата си но не като  нас обикновените хора последователно,  с фунията. Всеки с такъв дефицит просто трябва да си изработи стратегия за учене и да не се ориентира към седящи скучни професии.
А родителите не могат да им се сърдя, че не са типичните отличници, съвсем други хора са, но то диагнозата си върви с много други симптоми. Абсолютно не съм съгласна че са агресивни и залитат към наркотици и алкохол. Към това би ги тласнало родителските неразбиране, неоправданите родителски очаквания, неодобрението... Което важи за, всяко дете като цяло. Но да, те са различни деца - творчески, емоционални.

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 16:52 от _re_ge

# 633

Съчувствам! Моят също и ни е трудно-и на него и на мен, но се опитваме да откриваме плюсовете в ситуацията и да я обръщаме в негова полза.

# 634
Днес се връща от второ посещение на курса по БеЛ .Питам как е минало- “Нищо не разбирам!” казва и аз припадам.:”Как така не разбираш?”.”Ми ей така, госпожата там нещо говори и аз нищо не схващам”.
Не знам какъв подход трябва с него, вече се губя.Учителката по МАТ. казва, че
отказва да пише отрицателни числа в края за задачите и си оставя положителни.Обръща дробите, дели ги наобратно…🤷🏻♀

# 635
  • В заешката дупка
Дискалкулия е състояние подобно на дисклексията, но се отнася за проблеми при усвояване на мятематически познания при деца без забавяне в интелектуалното развитие ( т.е.с “нормална” интелигентност). Често върви и с дислексията. Замисляли  ли сте дали може да е нещо подобно?

# 636
Досега не, защото си вървеше добре.Нещо напоследък се случва.Той е много чувствителен, работил е с психолози, защото заеква.До 4-ти клас беше ок, проблемите дойдоха в пети, но да кажем го отдавах на мързел и онлайн.В 6-ти взехме учител по мат., защото изостана и оттогава работят.Онзи ден тя за първи път сподели, че в започнал да го прави, а на курсовете не знам защо казва, че не разбира.Малко взех да се обърквам.
По принцип не желае много-много да учи и да има ангажименти, а обожава да рита топка и ходи на футбол.Там е добър, доколкото разбрах.
Също му е трудно да прави организация на време и ангажименти, да взима бързи к адекватни решения, които целят да изпълни няколко задачи накуп.
Та вече не знам какво е : пубертет, мързел или някакъв вид неврологичен проблем.Или всичко по малко.

# 637
  • В заешката дупка
Аз по принцип имам проблем с “мързела” като обяснение за нежеланието или неможенето на едно дете да се справя с разни неща.  Просто трябва да има някаква причина за този “мързел”. Външни, вътрешни, комбинация от двете. Лошото е, че наистина е много трудно да се разбере понякога какви точно са причините, а и после да се работи върху отстраняването им, доколкото е възможно.

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 00:15 от ЧеКа

# 638
  • София
ДХЗ, понеже и при нас положението е сходно, а в същото време сам се учи от туториали в нета и напредва в области, които не се преподават, някак си мисля, че ( казвам го за нашия частен случай) има огромна дупка между развитието на децата ни и начинът, по който им се преподава. Децата в днешно време ( пак казвам, не обобщавам, само споделям наблюдения) имат нужда от смисъл, в голяма част от преподавания материал, те такъв не намират, на мен също понякога ми е трудно да го мотивирам, защото и според мен образованието ни не се адаптира за времето, в което живеем. Лошото е, че нямаме избор и трябва да ги избутат тези матури, ако имаш възможност опитай с индивидуален учител, не в курс, там се губят, разсейват и скатават тези от "нашата" порода. Много е сложно положението, защото имат безумно много часове в училище, изморени са, след това пък ги влачим на още уроци и в тях се заражда една вътрешна съпротива, която е основният ни враг. Отсега са ми настръхнали косите за догодина.

П.с. Не съм от майките тип - моето гардже е най-хубаво, мързелив и скатавка е до болка, обаче и в мен се заражда агресия към образователната ни система, като виждам какво се случва поне в нашето училище. Давам много прост пример - учи език от 1 клас, до миналата година беше гОла вода, нищо не разбираше, не се и напъваше. Миналата година смениха учителката - коренна промяна, започнаха да се пишат дълги домашни, да се учи, да се старае, айде кажете ми вие. И такива учители ако имаше по БГ и МАТ нямаше да го мисля ич, ама за съжаление нямаме късмет.

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 20:34 от Illit

# 639
Здравейте! Моят син е на 15. С ученето съм нямала проблеми - съвестен е и без мой контрол сам си учи, сам се оправя... Влезе в елитна гимназия с доста високи оценки. Всяка година се завършва с пълно отличие.
Но ... Откакто навърши 15, от лъчезарно, закачливо и отзивчиво дете се превърна в пълен борсук. Спря да говори. Когато е вкъщи си седи в стаята и там си примъква храна. Пред учебник, телефон или компютър все го заварвам. Навън излиза с приятели, без да закъснява. Абсолютно нищо не споделя. Трябва с ченгел да му вадя думите от устата. Скучно му е с нас и не се свени да го демонстрира. Понякога ми се репчи ... Абе, с две думи - изведнъж се превърна в непознат Sad Аз не съм някакъв мухъл, не му и досаждам, но понякога ме изкарва извън нерви.
Очаквах промени в характера и поведението му, но толкова рязко не съм си представяла, че ще станат нещата. И, въобще, така ли ще е до 20-тата му година? Или, недай си боже - завинаги?
От мамите с по-големи синове, някоя може ли да сподели дали след пубертета момчето ви си остана същия борсук или нещата претърпяха положителна промяна със зрелостта.

# 640
Не зная дали ще те успокоя, но при сина ми пубертетът приключи към 25-та му година. Явно мъжете са по-бавно развиващи се. Simple Smile Сега е на 29 и имаме съвсем ОК отношения. Даже комуникира добре и взема с компанията си 16-годишната си сестра. Но може би има значение и фактът, че живее отделно. Така сме си мили. Ако живеехме заедно, със сигурност нямаше да е така - различни поколения, с различни интереси и потребности...

# 641
Здравейте! Моят син е на 15. С ученето съм нямала проблеми - съвестен е и без мой контрол сам си учи, сам се оправя... Влезе в елитна гимназия с доста високи оценки. Всяка година се завършва с пълно отличие.
Но ... Откакто навърши 15, от лъчезарно, закачливо и отзивчиво дете се превърна в пълен борсук. Спря да говори. Когато е вкъщи си седи в стаята и там си примъква храна. Пред учебник, телефон или компютър все го заварвам. Навън излиза с приятели, без да закъснява. Абсолютно нищо не споделя. Трябва с ченгел да му вадя думите от устата. Скучно му е с нас и не се свени да го демонстрира. Понякога ми се репчи ... Абе, с две думи - изведнъж се превърна в непознат Sad Аз не съм някакъв мухъл, не му и досаждам, но понякога ме изкарва извън нерви.
Очаквах промени в характера и поведението му, но толкова рязко не съм си представяла, че ще станат нещата. И, въобще, така ли ще е до 20-тата му година? Или, недай си боже - завинаги?
От мамите с по-големи синове, някоя може ли да сподели дали след пубертета момчето ви си остана същия борсук или нещата претърпяха положителна промяна със зрелостта.

Класически тийнейджър😊. Няма да е завинаги, само здрави нерви трябват и повече търпение в този период💐.

# 642
  • Русе
На 19 и малко все още е същият бурсук. Чакам и дишам дълбоко.

# 643
Michone, това все едно аз съм го писала преди две години.
Ако кажеш и че учи в НЕГ, направо братя близнаци от две различни майки.
Буквално някой смени доброто ми, лъчезарно и ученолюбиво дете с кисел темерут, който няма мотивация за нищо.
Едва сега имаме светлина в тунела.... Какво ли не правихме, включително психолог. Не вярвах като ми казваха да стискам зъби, че ще мине, но наистина има такава тенденция...

# 644
Аз съм помилвана - на мен не ми се бурсучи, но на всички останали - да Joy
Напоследък спря да мучи и започна да говори разбираемо и с околните, макар и с кратки думи, по възможност едносрични Joy
Забавлявам се и му се радвам, гледам да не досаждам и да не го закачам излишно. Затова се разбираме Laughing
(На 17 г)

Общи условия

Активация на акаунт