Операция на щитовидна жлеза - 19

• 57 450
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
Преди около две седмици отпаднаха всички изисквания, свързани с Ковид.

# 526
Здравейте,
няколко месеца преди да родя (18.7.22 г.), по време на преглед при ендокринолог, се установи наличие на възел в левия лоб, както и че имам Хашимото. Бях насочена за ТАБ, но времето неусетно мина  - родих, кърмене, гледане на бебето и всичко остана на заден план.

Юни месец тази година се подложих на ТАБ и резултатите са следните:

Направила съм консултации с няколко доктори и всички са на едно мнение: премахване на цялата жлеза. 
Аз съм приела диагнозата и съм решила в края на този месец или началото на септември да се оперирам, но близките ми настояват да си направя втора ТАБ. Имат съмнение, че може да са сгрешили пробата и тн.

В тази връзка, имам няколко въпроса:
1. Има ли някой, който си е правил повече от една биопсия? Ако да, то резултатите еднакви ли се оказаха?
2. Провеждането на няколко биопсии по някакъв начин вредно ли е/може ли да навреди още повече на жлезата?

# 527
Здравей T0ysh0p. Аз съм правила 2 биопсии. Първата направих във Варна, след като видях резултата /папиларна неоплазия като теб/, изпратих пробите за второ мнение в София. От там ме посъветваха да направя и втора биопсия. Резултата беше същия, след операцията се потвърдиха. Не мисля, че е някакъв проблем да се направят 2.

# 528
Моята биопсия излезе добра, след операцията се оказа карцином. Много зависи къде ще боднат и от къде пространствено ще извадят клетките.

# 529
Здравейте ! За пръв път пиша тук . Не съм сигурна в това поле ли се пише ,ако сгреша ,извинете ме . Оперирана съм два пъти . Първият път през далечната 1982 година  месец май в Пловдив -воена болница . Втоият път отново в Пловдив пак във воена болница пак месец май 2005 година. За съжеление както при първата ,така и при втората операция са оставили лекарите залепнала малка киста за гласната струна . Още до края на 2005 имах отново малки (милиметрови)зли , но бях  на работа в Италия и там ми казваха че няма опасност и не е наложителна операция . Дълги години бях всеки шест месеца наблюдавана там в Cisanello  Pisa . Кистите растяха прогресивно . Правеха ми няколко биопсии , но хирурзите ме съветваха да не бързам защото имам много сраствания от първите две операции и ТSH  ,T3, T4 бяха в нормата . От 2019 се върнах в БГ . Параметрите на възлите в левият лоб са вече над 8 см , а в десния са малки . Днес бях на контролен преглед и лекарката д-р Елена Виденова ме съветва да ходя за съвет и ако е възможна все още операция тук отново в Пловдив във воена болница при д-р Боев -хирург . Да си призная много  се страхувам  от трета операция  . Има ли някой с подобен проблем ?Ще ми се да потърся професор Пандев  ,но дали с моя случай би се заел ? Кои други лекари- хирурзи  бихте ми препоръчали да потърся ? Вече усещам осезателно как ме притискат тези възли , когато легна да почивам , в дадени моменти изведнъж ми призлява и трябва да полегна ....С една дума лоша работа -голяма буца имам, уж за сега не е раково  изледванията са все още добри .. Дълъг стана поста ми , но съм в момента поразтревожена , а и не съм споделила с близките си все още . Бъдете Здрави . Благодаря предварително на който ми отговори !

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 04:29 от Руска Вълева

# 530
Здравейте Руска! Аз съм оперирана от д-р Видинов в Софиямед, препоръчвам го като хирург, добър професионалист с отношение към пациентите си. Споделете и с близките си, сигурна съм, че те ще успеят да ви помогнат и да ви окажат подкрепата, от която имате нужда!

# 531
Здравейте на всички!
Многократно форумът, или по-скоро тази сила, която пише в него, ми е вдъгвала позитивизъм и надежда! Благодаря ви! Simple Smile

На 30г съм, от 2 год и половина следя възел 6мм, който май месец при последната контрола излезе, че има микрокалцификати в него. Направих ТАБ в Майчин дом при проф. Ковачева (тук няма да коментирам нейното отношение, меко казано - потресаващо).
Излезе папиларен карцином.. и от тук вече започва моето лутане.
Направих консултация с проф. Димов (Каспела) , който е категоричен за изрязване на цялата жлеза. На ехограф той видя и лимфен възел 0.5см като по негови думи това е съмнение, че нещата са излязли извън "капсулата".
Слез това направих консултация с др. Видинов, който доста ми допадна.
Неговият съвет е - премахване само на ляв лоб и засегнати лимфни възли, вече ако при отварянето нещо др се види - действа се на момента.
И тук имам хиляди въпроси, като ще започна с най-абсурдният - има ли/имало ли е случаи на хора, които не са се събудили от пълна упойка? Сигурно за някои изглежда супер несериозно, но това наистина е най-големивт ми панически страх. Какви нежелани реакции мога да получа? Отделно, имам разширена вена на крака (на сгънката) - това притовопоказание ли е? Има ли нещо, за което трябва да уведомя доктора/анестезиолога? Упойки са ми слагали при зъболекар и 2 епидурални при ражданията.......И вече - може ли да има рецидив при отстранен ляв лоб и след години да трябва да се подлагам втори път на операция? За тези, оперирани при др Видинов - как,протича престоя, изследвания, упойка, операция?
Всякаква информацив би ми била полезна.

Хормон не приемам, ТАТ и МАТ са ми завишени, нямам никаква симптоматика.
Благодаря още веднъж на всички изчело. Вие сте глътка свеж въздух.

# 532
Леле, душичка, как си се наплашила... 🤗

На всички тук са ни минавали твоите мисли през главата...
Че и още по-страшни даже... 🙆
Не си вкарвай такива "ужасии" в главицата предварително.
Опитай се да я поуспокоиш малко тази твоя толкова разтревожена душа. 💕

Дано момичетата, оперирани от д-р Видинов, да ти откликнат.
Много обнадеждаващо звучи това, че човекът иска да ти запази другия лоб (ако не вижда проблеми в него)!
Това, че след време може да се появи "нещо" и там - никой не може да го гарантира - изцяло си зависи от организма ти. 🤷
Много хубаво би било, ако ти се запази половината жлеза и никога повече да не се случва нищо "лошо" там!
Но както казват хората: "Божа работа!" 🙏

Всички тук само можем от сърце да ти го пожелаем и да стискаме палци да стане точно така! 💖🍀🌈

Не се плаши за самата операция - аз и преди време бях писала тук - над теб ще бди цял лекарски екип и по минути ще следи състоянието ти.
Преди самата операция - ще те питат имаш ли някакви алергии, пиеш ли в момента някакви хапчета, ще преценят общото ти състояние.
Ще подходят професионално и с рутина. 

Не се плаши за тези неща. 🙂

Дано всичко да мине добре и по възможно най-щадящия и най-правилен начин за теб! 🍀🌺
Ще ти стискаме палци!

# 533
  • Варна
Whisskas,като минала наскоро по твоя път ще ти споделя какво се случи с мен,дано успея да те успокоя.При мен сценария беше същия-възел 5мм,биопсията показа папиларна неоплазия категория 6.Във Варна всички лекари при които ходих бяха категорично за махането на цялата жлеза.Открих д-р Видинов и също като при теб той предложи да премахне само единия лоб.Оперира ме юли месец,приеха ме в четвъртък ,правят кръвни изследвания,снимка на бял дроб и ЕКГ.Операцията беше на следващия ден, миниинвазивна, и всичко мина гладко-никакви проблеми с глас,с ядене и пиене след операцията,никакви странични ефекти след упойката.От упойката излязох много бързо,в 10.30 влязох на операцията,в 12.00 часа бях в съзнание и говорих по телефона.При мен действителността нямаше нищо общо със страшните сценарии в главата ми,възстанових се много бързо и  се радвам,че се доверих на д-р Видинов.Зачаках си резултата от хистологията и за голяма изненада на всички възела се оказа доброкачествен.
Знам от опит колко стряскащо и плашещо изглежда неизвестното,но се опитай да се успокоиш и да вярваш,че всичко ще бъде наред.А то ще бъде,защото си в добри ръце.

# 534
Да, голяма "каша" е с тези изследвания, прогнози, резултати и диагнози... Worried

Различни ситуации при различните хора: 🤷

1. При едни биопсията показва нещо "лошо", а после при хистологията (след операцията) се оказва, че не е било такова.
2. При други - биопсията е "добра", а пък после хистологията не е.
3. При трети - и биопсията, и хистологията са дали еднакъв резултат. Pensive

И ехографското изследване също не е много сигурно, надеждно и точно.
Може да покаже нещо "лошо", а пък после да излезе, че не е имало нищо такова.
Да е било просто силно възпаление, което на екрана да изглежда плашещо и страшно.
И при лимфните възли също екранът показва само догадки и първоначални съмнения.

Обикновено един добър хирург - професионалист, още по време на операцията разбира какъв точно е проблемът и какво е действителното състояние на жлезата.
Не винаги, разбира се, пак си зависи от много неща, но има реален шанс да прецени много добре ситуацията още на място. Hands Pray

И в такъв случай само можем да кажем едно голямо "Браво!" на лекари като д-р Видинов, който се опитва, доколкото може, да пощади пациента и да подходи разбиращо и човешки към него. 🤗

Ще ви стискам палци, момичета!
🍀🌺✨

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 04:35 от Непоправима романтичка

# 535
  • Варна
Whisskas,като минала наскоро по твоя път ще ти споделя какво се случи с мен,дано успея да те успокоя.При мен сценария беше същия-възел 5мм,биопсията показа папиларна неоплазия категория 6.Във Варна всички лекари при които ходих бяха категорично за махането на цялата жлеза.Открих д-р Видинов и също като при теб той предложи да премахне само единия лоб.Оперира ме юли месец,приеха ме в четвъртък ,правят кръвни изследвания,снимка на бял дроб и ЕКГ.Операцията беше на следващия ден, миниинвазивна, и всичко мина гладко-никакви проблеми с глас,с ядене и пиене след операцията,никакви странични ефекти след упойката.От упойката излязох много бързо,в 10.30 влязох на операцията,в 12.00 часа бях в съзнание и говорих по телефона.При мен действителността нямаше нищо общо със страшните сценарии в главата ми,възстанових се много бързо и  се радвам,че се доверих на д-р Видинов.Зачаках си резултата от хистологията и за голяма изненада на всички възела се оказа доброкачествен.
Знам от опит колко стряскащо и плашещо изглежда неизвестното,но се опитай да се успокоиш и да вярваш,че всичко ще бъде наред.А то ще бъде,защото си в добри ръце.
Нямате представа колко успокояващ ми е вашия пост. Абсолютно същите резултати от биопсията имам. на 28 септември влизам в Софиямед при д-р Видинов за операция. Надявам се наистина да се наложи да се премахне само половината жлеза. Благодаря ви!

# 536
Mari6a, 🤗

То даже от разказа на момичето разбирам, че е можело да се изреже само възела, или изобщо да не се стига до операция.
Щом се е оказало, че е било "доброкачествено".
Ама пуста биопсия - уплашила и момичето, и доктора... 😕

Откъде да знае човек какво го чака зад ъгъла?
И как може да бъде сигурен какво ще излезе? 🤷

Тази диагноза: "папиларна неоплазия" напоследък е станала едва ли не като "пандемия".
Изкарва акъла на хората...

И само от организма им зависи какво в действителност е...

🙏🍀🌈

# 537
  • Варна
Mari6a, 🤗

То даже от разказа на момичето разбирам, че е можело да се изреже само възела, или изобщо да не се стига до операция.
Щом се е оказало, че е било "доброкачествено".
Ама пуста биопсия - уплашила и момичето, и доктора... 😕

Откъде да знае човек какво го чака зад ъгъла?
И как може да бъде сигурен какво ще излезе? 🤷

Тази диагноза: "папиларна неоплазия" напоследък е станала едва ли не като "пандемия".
Изкарва акъла на хората...

И само от организма им зависи какво в действителност е...

🙏🍀🌈
Така е. И аз се уплаших. Взех резултатите и реших, че по пътя за детската градина ще чета в нета. Заглавието на първата статия, която излезе в гугъл беше "Рак на щитовидната жлеза ...." и някакво продължение. Разревах се и спрях да чета.
После, с моята ендокриноложка обсъдихме нещата и се оказа не чак толкова страшно, а д-р Видинов съвсем ме успокои. Положителна роля изиграха и моите познати с подобен проблем. Нямах представа, че са толкова много!
Вече съм спокойна и настройката ми е, че отивам за рутинна процедура - нещо като лечение на зъб Smile

# 538
Душичка... 🤗

Дано д-р Видинов да помогне и на Вас - възможно най-щадящо и човечно! 🙏🍀🌺

# 539
Благодаря ви момичета за успокоителните думи! Много съм наплашена, опитвам се да се успокоя, но има дни, в които рухвам.
Ивка, твоята история макар и свързана с това нещо, е супер положителна. Лимфни възли налагало ли се е да изрязва? Мен ЛВ, който излиза, че е възпален ме притеснява също.

Друго, което ми хрумва - може ли пробата да се вземе от Майчин дом и да се пусне на друго място? Ако да, къде? При мен също излиза неоплазия 6та степен.

Чудя се да си запиша ли час за съдов хирург/ангиолог за вената? Следила съм я при др Драмов и др Григоров (Надежда), др Радев, като последно бях при Радев миналата година по това време.

mari6a - съвпадаме, и аз съм се разбрала с др Видинов за 28 септ Simple Smile и се опитвам да се подготвя психически. По думите на всички, виждам, че ще бъда в добри ръце.

Човек не си дава сметка колко нищожно е всичко и как се концентрираш върху единственото нещо - здравето си и как страховете ти многобройно се увеличават, когато имаш деца.

Също, нещо което би ми било интересно да споделите - след операцията спазвате ли някакъв режим на хранене/безглутенов, противовъзпалителен протокол/ или хапвате каквото ви душа иска? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт