Въпрос за наследници при съжителство без брак

• 12 168
  • 274
  •   1
Отговори
# 105
Просто сключете брак, особенно ако планирате и следващите 10 години да сте заедно и следващите и тн. Договори, уговорки и други усложняват нещата още повече.

А затова от къде определени институции знаят или не, че сте омъжени, аз след като сключих брак със съпруга си осъмнах на следващия ден с писмо от агенция митници, че ми е сменена фамилията в тяхната система (без по никакъв начин да ги уведомявам). След това получих и имейл от банката си, да отида и да занеса документ. Управител съм на фирма и това по всяка вероятност има значение, но тази информация е важна и институциите имат достъп до нея, затова ако ще живеете заедно по-добре сключвайте брак и ако няма, по-добре се развеждайте.

# 106
  • при късмета
Ms.Gorgeous, и аз не те разбрах. Обърка ме реплика, че вашите са били женени 30 години, а в случая майка ти все е била никоя. Да, по закон е така. Майка ти наследява правата му в момента на смъртта, а това не засяга бъдещи събития. Никой не е можел да знае какво е щяло да сполети баба ти. И да, вие наследявате нея, без майка ви, защото сте наследници по права линия и като липсва едно звено, баща ти, автоматично само вие без майка ви, наследявате баба ви. Тя е наследник на баща ти по брак, но когато се наследява нещо от негов родител, то тогава закона признава само децата. Всичко си е наред, не знам защо го представяш като нещо нередно, от там дойде лично моето объркване

# 107
  • София
Ма ко, не съм правила въпрос за наследство, а че ние с брат ми осъмнахме неформални попечители на баба ми.
Майка ми искаше да се погрижи в този труден момент за всички ни, но законово яявно нямаше как.

Магдена емна законите и си бра лайката.

# 108
  • при късмета
Ама не сте били попечители, а чисто и просто първите наследници. Такъв е закона и е справедливо. Да, не е приятно от емоционална и практична гледна точка, но е по-добре правно да е наред. В такива случаи, както казах, хубаво няма.
Я си представи, че вашия казус е с жена материалистка, уморила мъжа си примерно (образно казано). Редно ли е тя да има думата и какво ще се случва с майката на покойния си мъж и после да прибере и част от имуществата ѝ? А, ако няма и деца, ще вземе цялото. За мен това би било нередно и затова смятам, че в случая закона е справедлив

# 109
  • София
Аз същото, бе, ма ко, нямам против нищо, което е определено по закон, не знам защо ми обяснаваш тези неща, честно.

# 110
  • при късмета
Защото се оплакваш, че майка ти не е могла да упражни чужди права

# 111
  • София
Ох, четем се, не се разбираме.
Беше в отоговор на друго, ама нейсе.

Едно и също казваме, ма ко..

# 112
  • Пловдив
Горджъс, значи "недееспособен" е като баба ти, дотук добре, а "настойник" какво е - като теб ли?

Недееспособни са малолетните и поставените под пълно запрещение (законът не винаги е съвсем прецизен). Само те са тези, които имат настойници. Настойник не значи близък роднина или каквото там, а означава съвсем конкретно лице, определено от орган на общината да изпълнява ролята на представител на малолетен без родители или на поставен под пълно запрещение. Ал. 2 се отнася за поставените под ограничено запрещение, не под какво да е запрещение. Ал. 7 е за задължителното лечение на психично болни, опасни за себе си или за околните. А баба ти не е имала настойник.

Скрит текст:
В теорията във връзка с валидността и унищожаването на сделките и другите волеизявления се говори и за временна недееспособност - хора, временно неспособни да се грижат за своите работи, но ал. 4 няма нея предвид, а тези временно неспособни да изразяват валидна воля хора, ако не са поставени под запрещение, нямат настойници и формално са дееспособни.

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 19:14 от Магдена

# 113
Брака си има своите предимства,особено като дойде ред за имоти и наследства!

# 114
  • при късмета
Брака си има своите предимства,особено като дойде ред за имоти и наследства!
Но има и минуси. Ако не си попаднал на човек, а не си успял да се разведеш, вместо само децата ти да те наследят, те наследява и някой насилник примерно.
Имотните въпроси винаги могат да се организират приживе. А децата нищо не губят, нито родените в брак, нито тези извън. Според мен това е по-важното. Е, ако се жениш според имуществото на партньора, на по обичайните причини, тогава вече е друго

# 115
  • София
Наясно съм, Магдена, абсолютно.
Казвам ти какви случаи има, ти ми давай пробоно консултации колкото искаш.

# 116
  • Пловдив
Тоест - законът, който точно определял внуците да вземат решение, не съществува. Simple Smile

# 117
  • София
Тоест, Тезария ти пусна линк, чети, попълвай знания, защото аз не съм юрист, но ти си Wink

# 118
  • Пловдив
Ма нали точно тоя пост и линк на Тезария коментирам! Това е основният закон, уреждащ тези въпроси - направо никога нямаше да се сетя да погледна там, дори нещо повече - от вас научих, че тоя закон съществувал. Grinning
Не знам дали си толкова безнадеждна в неразбирането, или се правиш на три и половина.

# 119
  • София
Може би ти не разбра, че говорим за ситуации извън буквализма.
Върти талаш тук колкото искаш, два примера дадох от живият живот и двата истински.
Случили се назависимо от липсата или наличието на закон Wink

Общи условия

Активация на акаунт