Въпрос за наследници при съжителство без брак

• 12 140
  • 274
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Нямам представа, честно казано. Предполагам, че питат - жена има ли, какво има, вие какви сте му. Както са разбрали за внуците на бабата и за майката на този с непълнолетните деца - предполагам, пак с питане.

# 91
  • при късмета
ма ко, кой да подведеш под отговорност, като по закон майка ми нито й е наследница, нито може да се разпорежда с медицински решения?
Искаше да ни го спести, но не стана, това е.
Не съм разбрала. От предишните постове останах с убеждението, че след смъртта на баща ти, баба ти е иззела функциите на майка ти. Т.е. отпратили са майка ти и решения за баща ти е взимала тя, както и за погребението. Ако баба ти е починалата, то тогава всичко е наред, поне откъм спазването на правилата от страна на болницата. Сега, вече личните преживявания са нещо друго и при такива положение, никога приятни

От болниците мисля, че не само питат, този който им е под ръка, а за смъртта подават информация където трябва.  Прави се справка мисля в ЕСГРАОН и там полиция уведомява близките, че тялото трябва да се погребе. Съответно, ако някой оцелее, тази процедура не се провежда

# 92
  • Пловдив
За смърт подават съобщения до общината, както и за раждане също. Тук оставам с впечатление, че става дума не за съобщение, а в единия случай за решения за лечението на още жив човек, в другия - за предаване на останките.
Общината и полицията имат данни за роднините и наследниците на починалия, но не ми се вярва да ги предоставят на болницата.

# 93
  • София
И Магденчето май не разбира, че бабка беше във вегетиращо състояние и законът точно определи, че аз и брат ми можем да взимаме решения, никой друг.

# 94
  • Пловдив
Горджъсчето ще може ли да ми цитира съответния точно определил закон?

# 95
  • София
Ти си адвокатче, аз съм просто фея Wink

# 96
  • Пловдив
Е, нали аз нещо не съм разбрала, пък ти знаеш с точност какво определил законът...

# 97
  • София
Знам, че отпратиха майка ми и се обадиха на нас за информирано съгласие и за взимане на решения, документация.
Сигурно са пристъпили ззакона, не знам Laughing

# 98
  • при късмета
При смърт говорех, за взимане на решения не знам как се процедира и кой кого търси, ако няма близки на разположение

# 99
  • Далечният изток
Вие сте били малолетни/непълнолетни тогава?!
И въпреки това сте давали съгласия и сте подписвали документи?!
И как от болницата са ви намерили координатите?

# 100
  • Пловдив
Пълнолетни са били. Давали са съгласие за лечение на бабата.

Ако ми намери действащ закон, където пише, че съгласие за лечение на жив човек, не под запрещение, може да дава някой друг, ще я призная. Ама тя каза, че аз не съм успяла нещо да разбера, и би отбой.

# 101
  • София
Отбой не съм била, но пък за сметка на това ти на всеки тук обясняваш кое и как се случва, а живият живот е съвсем различен от сухарските ти законови познания.

Хората споделиха, не само аз Wink

# 102
Стана ми интересен казуса и като се разтърсих намерих това, чл. 87 от Закона за здравето:
Цитат
(4) Когато пациентът е малолетен или недееспособен, информираното съгласие се изразява от негов родител или настойник, освен в случаите, предвидени със закон.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135489147

Tук какво се има предвид под недееспособен? Не може да значи поставен под запрещение или с псхични отклонения, защото тези условия са споментати в отделни алинеи (2 и 7) в същия член.

# 103
  • София
Сигурно каквото и баба ....

Нищо, де, явно лекарите са по-запознати от Магдена.

# 104
Означава примерно в безсъзнание, в състояние, в което не е способен да взима решения…

Общи условия

Активация на акаунт