За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 248
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
нищо им няма на мазнините, споко, но да са полезни.
Е ако хората имат проблем с теглото или здравето по принцип количеството мазнини в храната е от огромно значение.

Мисля да правя пилешки бутчета тип KFC във фраера, трябва ли да ги посваря предварително или да ги слагам направо във фраера на по-ниска температура за повече време.Да не останат сурови вътре и да ги дърпаме.Simple SmileКожата да я махам ли?
Стават нормално, не е нужно предварително нищо, вътре се получава и ефект задушаване. И цяло пиле става. Просто нагласяш точното време и температура за да станат най-добре.

# 466
Здравейте, може ли рецепта за тесто за пица, но при печенето да става на шупли в повдигнатия борд?

# 467
  • София
Във всеки магазин за сладкарски консумативи се продават добри книжни капсули. Специално аз пазарувам от Арома Хаус на "Неофит Рилски". Преди време съм накупила доста и си имам, затова не мога да кажа, каква е сега цената им, но преди беше около 4 лева за много бройки.  Ето тези ,примерно, са много приятни и децата се радват, като калинки са -
Скрит текст:

# 468
  • Sofia
Здравейте, може ли рецепта за тесто за пица, но при печенето да става на шупли в повдигнатия борд?
Ето тесто - https://morrennaa.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html , но шуплите зависят не от рецептата, а от измесването на тестото/активирането на глутена, който образува мехурите.
Това е  пък класическото италианско тесто - за дълго втасване. Може да се види, че мехурите са навсякъде, не само в борда.  Снимката е линк към рецептата.

# 469
Може ли линк за класическото италианско тесто? Благодаря!

# 470
  • Sofia
Кликни на снимката.

# 471
Ефибуш, аз пък не мисля така, както и практиката не го доказва. Само намаляването на мазнините не върши нищо.  Ти тъпчи картофи, пък се радвай, че не ядеш масло/зехтин. Или се тъпчи с нискомаслени боклуци, после се чуди що захарта ти е висока.
Което не е тема на темата.
За тестото за пица - присъединявам се към Морена. Тестото с дълго втасване е несравнимо, наистина е чудесно.

# 472
Благодаря на Морена за съветите. Мисля,   че се получи много добре.

# 473
Тестото за пица, дори да е перфектно и шуплесто, не се ли изпече, както трябва е все тая.
Ние печем на камък, който, ако не се нагрее един час на макс във фурната не става. ММ се беше объркал преди няколко дни и започна да пече след половин, а не след един час. Е чак последните пици станаха, както си трябва неаполитански стил, до преди това бяха плоски и жилави в края.

Разточването също играе голяма роля или по-точно минимално разточване и после избутване с пръсти навън до необходимия размер.

# 474
Имам камък, точно за това търся хубаво тесто. Благодаря за съвета!

# 475
Мда, разликата в пицата я прави основно печенето, от едно и също тесто може доста различна да стане. То и затова вкъщи трудно стават като от пещ, не че рецептата за тестото е някаква толкова специална, то си е хлебно тесто. Е, по-хубаво става с по-малко мая и с дълга ферментация но няма някакви тайни и специални съставки, печенето го прави накрая. С тези плочи е най-близкото в нормална фурна в кухнята.

# 476
  • Sofia
Момичето иска шупли, та без добро измесвне на което и да е тесто и каквото и да е печене няма са ги осигури.
Пицата на снимката ми е свободно стояща  в тавата от фурната, печена на вентилатор.
Та както и да пека пица, има си шупли.

Милиан, приятно ми е да съм ти била полезна. Simple Smile

# 477
  • In transit

Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2022/05/pizza-napoletana-di-m … rco-quintili.html

# 478
Абе и тестото има значение, не е баш хлебно тесто. Брашно, вода, мая, време -всичко е реално важно. Разликата е огромна, вкл. за храносмилането.

# 479
Тестото ми за пица, което винаги се получава, отделно правя и хляб с него:

600 грама брашно (за пица го пресявам)
365 мл. вода
2-3 супени лъжици зехтин/олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
7 грама суха мая

Меся в автомат, после оставям да втаса. Най-добре е след омесването да се сложи в купа, отгоре да се покрие със стреч фолио и в хладилника. Тестото за пица “обича” да престои поне 24 часа там, но може и след като удвои обема си след омесването да се ползва веднага. Може и да го замразите, като размразяването се случва в хладилник, не на стайна температура.
Рецептата е за оригинална италианска пица, от моята кръстница, която беше италианка, светъл й път ❤.

Общи условия

Активация на акаунт