За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 123
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • под тепетата
Съпругът ми се оплака от настаналия тиквовалеж Satisfied на вилата. Подмамена от пестото от тиквички на Mikkey , стигнах до следния въпрос. Мога ли да съхраня изпечените на грил тиквички в буркани? Да ги заварявам ли, за да се вакуумират? Не ми се ще да замразявам.

# 631
  • София
Аз пък гледайки едни клипчета за сарми с попарено прясно зеле, се зачудих как мога да си затворя в буркани зимните сарми с кисело зеле (ей сега ако ми паднат едни...)?
Баба ми едно време затваряше сармички в буркани, но я няма вече да я питам. Ще трябва да ги стерилизирам, нали? За колко време, има ли значение?

# 632
  • Русе
Скрит текст:
Аз пък гледайки едни клипчета за сарми с попарено прясно зеле, се зачудих как мога да си затворя в буркани зимните сарми с кисело зеле (ей сега ако ми паднат едни...)?
Баба ми едно време затваряше сармички в буркани, но я няма вече да я питам. Ще трябва да ги стерилизирам, нали? За колко време, има ли значение?

Няма проблем да затвориш в буркани листа /здрави/кисело зеле за сарми. Стерилизация 10-15 мин. след завиране на водата.
Ще е по-лесно да навиеш всяко от листата на руло и да запълниш с тях стъклените буркани. Задължително ги залей с леко подсолена вода и после ги затвори с капачки.

Ето една рецепта за сарми с прясно зеле.
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post.html

# 633
  • София
Да, това с листата ми е вариант в случай, че няма как да затворя направо готови сарми (нейните бяха буквално една сармичка-една хапка, та се събираха в буркан).
Интересна рецепта за тези с прясно зеле, ще си я запазя; но май ще ги запека на фурна, ако наистина се реша да пробвам тези дни Simple Smile

# 634
  • Русе
Скрит текст:
Да, това с листата ми е вариант в случай, че няма как да затворя направо готови сарми (нейните бяха буквално една сармичка-една хапка, та се събираха в буркан).
Интересна рецепта за тези с прясно зеле, ще си я запазя; но май ще ги запека на фурна, ако наистина се реша да пробвам тези дни Simple Smile

Ако ще се пече във фурна, трябва да е на слаба. Да не кипи сметаната и да се пресича.

# 635
Затваряла съм в буркани, мънички, да се вадят лесно и нареждат плътно. Сварени  до готовност, в бурканите, стерилизирах 30 мин и после държа на студено място.  Сега не е време за тях да се правят,  зимата

# 636
  • София
Да, да, за зимата се готвя аз Grinning

# 637
От скоро имаме еърфрайер. Правих картофи, омазнени, но въпреки това залепнаха. Ако сложа хартия за печене на дъното на кошницата дали ще се изпекат добре, понеже ще "спра" топлия въздух отдолу?

# 638
  • In transit
Съпругът ми се оплака от настаналия тиквовалеж Satisfied на вилата. Подмамена от пестото от тиквички на Mikkey , стигнах до следния въпрос. Мога ли да съхраня изпечените на грил тиквички в буркани? Да ги заварявам ли, за да се вакуумират? Не ми се ще да замразявам.
За моженето, можеш, но си е хамалогия за мен. Ето ти рецепта как може да го направиш:
Когато тиквичките са готови гриловани ги посоляваш и оставяш да изстинат. Напълваш ги в предварително стерилизираните буркани. Редуваш на пластове тиквичките,  скилидка чесън, стрък прясна подправка (риган, мащерка, магданоз, които си измила и подсушила добре предварително). Напълваш бурканите догоре, като оставиш 1 см празно място до капачката.

Заливаш бурканите със зехтин догоре, може и с олио, но не съм пробвала. Когато тиквичките са напълно покрити с мазнината ги затваряш, почистваш, ако има капнала мазнина отвън. Стерилизираш ги в тенджера, след като заври водата ги вариш 20 минути. След това ги обръщаш надолу и ги прибираш на тъмно.
По същия начин може да си направиш всякакви гриловани зеленчуци и зимата да ги ползваш за песто, пици или директно гарнитура.

# 639
От скоро имаме еърфрайер. Правих картофи, омазнени, но въпреки това залепнаха. Ако сложа хартия за печене на дъното на кошницата дали ще се изпекат добре, понеже ще "спра" топлия въздух отдолу?
Може хартия или алуминиево фолио, просто разбъркваш по средата на печенето за да се зачервят и от двете страни. Странно е, че залепват обаче.

# 640
  • в сърцата на децата <3
Опитай да намазниш кошницата Simple Smile Най-лесно е с твърдо парче краве масло, защото течната мазнина ще се стече.

# 641
От скоро имаме еърфрайер. Правих картофи, омазнени, но въпреки това залепнаха. Ако сложа хартия за печене на дъното на кошницата дали ще се изпекат добре, понеже ще &quot;спра&quot; топлия въздух отдолу?
Странна работа наистина. Хрумва ми че може да не са измити добре от нишестето и да залепва то, знам ли.
Между другото, има едни мрежи за барбекю които са незалепващи и могат да се изрязват както си искаш, няколко лева струва такава, не е някаква съществена сума, може да пробваш да слагаш такава на дъното на кошницата. Хем незалепващо, хем не ти блокира циркулацията на въздуха. Виждала съм и някакви силиконови подложки перфорирани, пак за дъното на кошницата, ама такова не съм пробвала.

# 642
natka, къде ги има тези мрежи, да поръчам да ми пратят от БГ? При мен проблема е, че кошничката ми не е равна отдолу и като сложа мъфини и ми се капичват при печене. Явно горещия въздух ги избутва и ми се килват кошничите в неравностите и стават едни криви смотани мъфини. Чудих се какво да подлагам, но то хем трябва да става за храна, хем да не залепва, хем да не изгори вътре. Имах една стара решетка от парти грил. Сложих кюфтета на нея, те пък залепнаха, едва ги изстъргах. Купих друго нещо от амазона, то пък не се събра вътре, че го връщах.

# 643
В Бриколаж съм виждала, в Кауфланд също имаше по едно време, от някакъв сайт поръчвах моята май, BBQ Masters ли да беше... абе не може да няма из амазон такова нещо, чак от тук да ти носят не виждам смисъл. Не е някаква екзотика. Търси там нещо от сорта на BBQ Grill Mesh Mat или някакво подобно име, все ще се намери и край теб. Мразя да го мия това нещо обаче, ако ползваш миялна сигурно няма да е проблем.

# 644
Оооо много благодаря. Намерих го в Амазона. Аз всъщност не знаех как се казва. Какви ли не имена му сложих, ами други неща ми дава, но не и това. ПОръчах си го вече - 15$. Да, имам съдомиялня. Много благодаря още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт