За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 267
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Домашно краве мляко колко време може да се съхранява в хладилник - сурово и варено?
Суровото гледам бързо да сваря, часове е трайно според мен (нали няма пастьоризация...), а вареното. - 2-3 дни е добро.

# 391
  • Велико Търново
Точно така, както морена е писала! На третия ден вече не става!

# 392
Моренка, ядем без никаква захар 😂 вярно, но сме свикнали така от години, че и детето ( то вече възрастен стана де, не е дете) и то се научи така да яде и никой даже и не мрънка. Един козунак дето само ядем със захар. Но там съм казала компромиси с рецептата няма да правя. По Великден, те ядат по едно парче и това им е. Аз обаче нали съм се трепала да го правя си хапвам повечко, но пак ми остава. Даже в камерата на хладилника имам още. Абе нали знаеш, всеки слугува на уж нещо здравословно, а то май всичко е божа работа. Не сме спечелили нищо в здравословен аспект.

# 393
  • Sofia
Моренка, ядем без никаква захар 😂 вярно, но сме свикнали така от години, ... Абе нали знаеш, всеки слугува на уж нещо здравословно, а то май всичко е божа работа. Не сме спечелили нищо в здравословен аспект.
Ясно...  хубаво че сте свикнали и не ви липсва.  Захарта не носи нещо за здравето, така че... браво! Simple Smile
Спечеленото и да не го виждате сега си го има и ще го оцените някой ден, живот и здраве. Simple Smile

# 394
Знам, че не е тема за показване на кой какво е сготвил, но понеже скоро обсъждахме миш-маш-опции без една или друга съставка Simple Smile
Скрит текст:
Прибрахме се от приключение и нападнахме, каквото има в хладилника, което не беше много. Бяхме купили прясно мляко, но се оказа... не особено прясно. Направихме си рикота. Та представям ви по-италианската версия на миш-маш с рикота, вместо саламурено сирене Grinning Един презрял домат, малко доматен сос, лукче, чесънче, основно тиквички + сушен домат. Вътре риган и мащерка, отгоре - босилек и магданоз + малко кашкавалче. Най-миш-машестия миш-маш, който сме правили скоро Simple Smile Вярно - липсват яйца Grinning Но смятам се брои Simple Smile

# 395
  • Велико Търново
Тоооолко вкусно звучи и апетитно изглежда, чееее царят на миш маша е Simple Smile

# 396
Как си направихте рикота? Че на мен все извара ми се получава.

# 397
Реално разликата между рикота и cottage cheese, това което май се води извара при нас, не е много голяма. Основната разлика е, че до колкото знам изварата се кипва преди да се пресече, докато за рикота съм чела, че е изключително важно да не ври, само са "чуеш, че тръгват балончета" отдолу. Спираш, изсипваш киселкото, ние ползваме лимон и малко оризов оцет, и чакаш да изстине. Дебна една италианска влогърка да пусне рецепта, защото "това в интернет с лимона не било рикота" Grinning но за сега се помотва Simple Smile
Иначе нашето беше почти готово, така и така се беше разделило Simple Smile Стана си много леко зърнисто, почти кремообразно, нямаше бучки Simple Smile
За истинска-истинска рикота трябва специално съсирващо нещо, което сега забравих като име, но е в списъка на следващата покупка от Амазон Grinning

# 398
  • Sofia
За мен рикота, извара и котидж сирене са три различни консистенции/ продукта.
Склонна съм да вярвам, че за рикота (кремообразна) трябва нещо повече от малката разлика в кипенето на млякото при добавянето на киселината при нея и изварата (зърнеста).
Котидж сиренето ми е съвсем различно нещо - то е най-едрозърнесто в отчетливо течна среда.

# 399
Пардон! Rennet се използва за моцарела, не за рикота. Да, рикота си се брави баш като извара и cottage cheese, просто с маааалко по-различна тактика на греене и добавяне на киселина. Ей тук мацката е обяснила на дълго и широко различните опити, които е правила откъм температура, дали оставя малко преди да разбърка и т.н. (като минете през дългите обстоятелствени обяснения на деня ѝ)
https://www.seriouseats.com/to-make-ricotta-cheese-at-home-you-h … w-when-to-hold-em
Не знам неуспешните ѝ опити какво се водят, но поне на снимка рикотата го докарва.

# 400
Да, рикота си се брави баш като извара и cottage cheese, просто с маааалко по-различна тактика на греене и добавяне на киселина.
Не, това са измишльотини в интернетски блогове. "Рикота" значи "готвено два пъти", прави се от суроватката дето остава след като се направи стандартното сирене/кашкавал, суроватката после се загрява втори път и там вече се получава тази зърнестата маса за рикота.
Онова "специално съсирващо нещо" се казва сирище на български.

# 401
  • In transit
zenata, преди време тук бях пускала рецепта за рикота. Иначе е важно млякото да е загрято минимум на 72С за да се предизвика утаяване в серума на лакталбумина. За да се благоприятства този процес трябва да се избягват твърде високите температури, които придават на продукта вкус на готвено. Накрая се добавя малко количество киселина към суроватката (1-2% лимонена или винена киселина на 1 литър мляко). Загрява се пак леко, без да завира и се сипва в кърпа или в съд с дупки рикотата да се отцеди.

# 402
Разбира се, че не е съвсем рикота, никой не се заблуждава, говорим за домашни условия в случая, с "подръчни материали", да се спаси едно мляко и т.н. Simple Smile Аз поне нямам суроватка под ръка от години, защото не си правим сирене и кашкавал.
Уви, да, повечето ми източници за на английски, та за това - rennet Grinning

# 403
Здравейте, момичета!
Бихте ли ме ориентирали колко грама (приблизително) са 2 белтъка от XL яйца?

Искам да правя грозните италиански ореховки, но в хладилника имам белтъци поне от 4-5 яйца и не мога да се ориентирам колко да сложа.
Също така, да попитам и Марчева , понеже ще ползвам нейната рецепта, колко захар ползва? 170 гр. и на мен ми е много, може би 130-40?

Ще съм благодарна и на други рецепти за сладки, бисквитки или нещо дребно с белтъци. Без целувки 😄 Благодаря ❤️

# 404
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, момичета!
Бихте ли ме ориентирали колко грама (приблизително) са 2 белтъка от XL яйца?

Искам да правя грозните италиански ореховки, но в хладилника имам белтъци поне от 4-5 яйца и не мога да се ориентирам колко да сложа.
Също така, да попитам и Марчева , понеже ще ползвам нейната рецепта, колко захар ползва? 170 гр. и на мен ми е много, може би 130-40?

Ще съм благодарна и на други рецепти за сладки, бисквитки или нещо дребно с белтъци. Без целувки 😄 Благодаря ❤️

Размер: тегло яйце-белтък-яйчен жълтък
много големи - XL: 70-42-28
голям - L: 60-36-24
среден - М: 50-30-20
малък S: 40-24-16

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_10.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/12/blog-post_25.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_23.html

Последна редакция: вт, 05 юли 2022, 14:06 от peych

Общи условия

Активация на акаунт