За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 261
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
# 436
Масло от млечен каймак при мен издържа не повече от три дни. Почва да мирише и веднага се познава.
Ако не съм го употребила преди да се развали го мятам в хлебопекарната на хляб или в тесто за гофрети и някакви такива.

# 437
Може ли мнения за air fryer, храната вкусна ли става, никаква мазнина ли не се слага? Ние си обичаме готвено, мазничко и се чудя дали ще ни допадне вкуса от такъв уред... Усеща ли се разлика, въобще който ползва, би ли споделил малко повече. Благодаря!

Допълвам: четох, че може да се пече пица и сладки вътре. Получават ли се и всъщност какво може да се готви?

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 15:07 от Yan25

# 438
  • София
Мислех го по едно време и аз. Казвали са ми познати, че нямало разлика и всичко било адкси вкусно. Аз обаче първо бих опитала пържени картофи, приготвени в уреда, тогава бих решила. Всъщност се отказах, защото засега няма нищо, което да ни създава необходимост от замяна на добрия стар тиган, а още един модерен уред само ще ми заема място.

# 439
Моята идея е да намаля мазното защото сме с дете на 1. 6г и вече яде каквото и ние. И ми се ще да е здравословно що годе, понеже не обича супи, а само печено или нещо на тиган.. Затова събирам мнения дали може да се пече в него - пиле, пица, тиквички примерно?

# 440
  • In transit
Yan25, същите неща може да ги печете и във фурна с вентилатор...вкл. и картофи.

# 441
И аз с въпрос - донесоха ми лозови листа, но са пръскани със син камък....
Да ги измия хубаво и да ги подсуша дали ще мога да направя сърми или да ги хвърля?
Зависи кога са пръскани, ако са минали 2седмици от тогава......киснеш листата в оцетена вода, премиваш, киснеш с оцет и вода, премиваш.....така 3-4 пъти. Така се прави и с грозде, ако имаш съмнения, че е пръскано скоро преди бране 👌
Това знам .....ако ти свърши работа.

# 442
  • Sofia
Yan25, същите неща може да ги печете и във фурна с вентилатор...вкл. и картофи.
+1 И незалепващ тиган не иска мазнина, та спокойно се намалява тя. Всичко това ако мястото за еъра ти е дефицитно.

# 443
Мики и Моренка, не е баш така, че фурната и тигана вършат същата работа. За да ти стигне фурната тия градуси ти трябват поне 15 мин време, а в айро фрито циркулацията на горещия  въздух е много по-добра от тази на фурната, когато е с вентилатор. Освен това, докато се пекат, продуктите се и задушават, което ги приближава до пържените.
Друг е въпросът, че събира малко - примерно пица за 1 човек, сладки за двама, пържени филийки за двама,  Кюфтетата ми събира 9бр., но тъй като бързо стават - спокойно може да се зареди втори път. Пържени картофи пак е за двама, но те и в тигана толкова излизат. Ако са бланширани (аз си бланширам) в айро фрито са точно като пържените, с една лъжица мазнина. ) Рибата е точно като пържената, пържила съм там за 2 Никулдена, което във фурна няма как да стане. Моят е зазимен, защото като готвя, отделям и за дъщерята и зетя, за нас също събирам на другия ден и не ми се играе  да вадя и прибирам. Ако имам място да е отвън - бих си го ползвала редовно.

# 444
Имам пресен сафрид, много ще съм благодарна да кажеш дали ще стане във фраера? Предполагам осолявам, леко омазнявам и на колко градуса?

# 445
Може ли мнения за air fryer, храната вкусна ли става, никаква мазнина ли не се слага? Ние си обичаме готвено, мазничко и се чудя дали ще ни допадне вкуса от такъв уред... Усеща ли се разлика, въобще който ползва, би ли споделил малко повече. Благодаря!

Допълвам: четох, че може да се пече пица и сладки вътре. Получават ли се и всъщност какво може да се готви?
Моята идея е да намаля мазното защото сме с дете на 1. 6г и вече яде каквото и ние. И ми се ще да е здравословно що годе, понеже не обича супи, а само печено или нещо на тиган.. Затова събирам мнения дали може да се пече в него - пиле, пица, тиквички примерно?
Не може да замени изцяло тигана и фурната, естествено. Но доста неща стават съвсем добре в него, че и по-бързо. Точно картофки и тиквички май не са еквивалентни на нормално изпържените или поне не си струва занимавката че се слагат по-малко. Но месо, зеленчуци, кюфтета - тези неща си стават много добре според мен. Особено за печено пиле според мен става даже по-добре отколкото на фурна - става по-бързо, а кожичката е като на пиле на грил, поне вкъщи много се харесва. Кюфтета откакто го имам не се сещам да съм правила по друг начин сготвени, бързо стават и ми харесват.
За пица и сладки бих ги метнала във фурната, освен ако не гоня миниатюрни количества дето не си струва фурна за тях. И за други неща ако трябва количество, не могат да се направят наведнъж в еърфраера, та е и въпрос на навици и брой хора за изхранване.
Вече у вас колко ще ви допадне като вкусове, това само вие можете да кажете... Мазнина може и никаква да не се сложи, но на повечето неща се слага колкото да са омаслени че да не са сухи отвън.
Според мен разгледай в youtube, пълно е с клипчета дето готвят нещо в такъв уред. И из ФБ има много групи с рецепти и можеш и там да се ориентираш какви неща приготвят. И тук във форума има тема за рецепти, макар и да не е много активна.

# 446
  • Sofia
Разбирам, че и ейърфраера е поредният съд/уред за няколко неща, като всеки кухненски  съд. Ще се ползва за определни неща, та за мен ако имам излишно (не просто свободно) място може и да си помисля.  А както нямам място, живея си щастливо и без него.  Simple Smile

# 447
То си е мини фурничка с много силна конвекция, ама много. Турбо направо, като за такъв малък обем. Наистина загрява за нула време, времето за готвене е по-кратко и по-бързо хващат коричка  и се "запечатват" нещата в него, което го доближава до запържени неща а не точно опечени. Не е нещо дето да не може човек да готви пълноценно без него, просто си е улеснение и глезотия за някои неща. И да, иска си място...

# 448
Яна, нищо им няма на мазнините, споко, но да са полезни.
Морена, да, и аз така мисля.
Домашното масло е доста нетрайно, може да се извари и става трайно.

# 449
  • Велико Търново
Пилешки бутчетата с ориз н фурна в йенско стъкло дали ще станат? Или в тава да си ги Пека?
Също така, ако не запържа/задуша Лука с ориза и зеленчуците дали ще ми се получи или да не си спестяваме от мързел задушаването Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт