За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 137
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Моят номер за картофените кюфтета - добре изстудена смес, в която има достатъчно яйца. Иначе и аз доста пихтии съм пържила... Simple Smile

# 601
Някоя хитринка при приготвянето на картофени кюфтета, че да не лепнат и да не се разпадат? Става една пихтия, която просто изпържвам ...
Овалват се в брашно и се работи внимателно, може с шпатулка. Изисква малко практика да се свикне с боравенето 😁

# 602
  • Точно където трябва
Намачквам ги с вилица, но бяха топли. Сложих яйце, сирене, подправки. Мушнах ги за малко във фризера. Дано станат.

# 603
  • в сърцата на децата <3
Моята "хитринка" - гребвам от сместа с лъжица и с помощта на втора го избутвам в чинийка с брашно/галета/с каквото там ще овалваш. С ръце леко бутам да се набрашни и тогава оформям кюфтето.
Нещо важно - понякога в желанието си да не разводним сместа, не слагаме достатъчно яйца. Това е грешка! Яйцата стягат при пържене и дори да е по-течна консистенцията сурова, после е идеално.
Обръщат се с шпатула - силиконова с тънък плосък връх или метална. Дървените на мен ми мачкат кюфтето и не успявам да го обърна хубаво.
Изваждам за минутка (докато заредя следващите) върху решетка, застлана с хартия, защото иначе се сплескват и стават пихтиести.

# 604
  • In transit
Някоя хитринка при приготвянето на картофени кюфтета, че да не лепнат и да не се разпадат? Става една пихтия, която просто изпържвам ...
Ето как ги приготвям на тиган: https://www.mycookingcreations.com/2009/04/blog-post_28.html
и на фурна: https://www.mycookingcreations.com/2022/01/polpette-di-patate-al-forno.html
и никога не ми се разпадат.

# 605
  • София
Откакто съм се върнала, все си мечтая за тези пикантни картофки.Не са люти, само са червени, отвън с хрупкава коричка, а вътре мекички. Някой има ли представа в какво ги овалват?Нямат вкус на изгорял червен пипер.Намерих в ютуб печени, но тези бяха пържени.

Скрит текст:

# 606
Тайне, на мен ми приличат на полуфабрикатните картофи по селски, подобни на тези

Инак можеш да си ги направиш соте, с лют червен пипер (на котлон или на фурна)
Скрит текст:
много заведения при нас работят с тези, мисля

Последна редакция: пн, 18 юли 2022, 12:00 от polly

# 607
  • София
Тайне, на мен ми приличат на полуфабрикатните картофи по селски, подобни на тези

Инак можеш да си ги направиш соте, с лют червен пипер (на котлон или на фурна)
Много благодаря, на тях приличат.

# 608
Само веднъж намерих абсолютно перфектни уеджис, бяха от някаква седмица в Лидл. От тогава всичките са ми безвкусни Grinning Та, Тайна, ако попаднеш на някои мега добри свиркай Simple Smile

# 609
  • София
Само веднъж намерих абсолютно перфектни уеджис, бяха от някаква седмица в Лидл. От тогава всичките са ми безвкусни Grinning Та, Тайна, ако попаднеш на някои мега добри свиркай Simple Smile
Предполагам, че ще търся рецепта в ютуб, но не на български.Благодаря,че ми дадохте идеи къде да търся и кои може да са.

# 610
  • Русе
Скрит текст:
Откакто съм се върнала, все си мечтая за тези пикантни картофки.Не са люти, само са червени, отвън с хрупкава коричка, а вътре мекички. Някой има ли представа в какво ги овалват?Нямат вкус на изгорял червен пипер.Намерих в ютуб печени, но тези бяха пържени.

Скрит текст:

# 611
  • София

а тези не се ли доближават, или са друг вид
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_68.html

# 612
  • в сърцата на децата <3
Дайте идея какво да приготвя за почерпка в офиса на съпружието утре (има ИД)? Става и сладко, и солено. Проблемът е, че работи там от доста време и вече съм правила какво ли не - от пити, погачи, пици, питки с пълнеж и соленки, през кексове, торти, чийз кейкове, мъфини и всякакви сладкиши... Нямам време (и нерви) да правя мини нещо-си, така че ще нарежа каквото ще бъде почерпката. Около 10-12 човека са, "свои хора" (т.е. не е нужно да бъде нещо супер изкилифирчено) 🤔

# 613
Като са "свои хора", бих заложила на нещо дето съм им правила и преди, лесно ми е за правене и е било прието много добре предния път. Поне на мен не ми звучи като нещо лошо да се повториш, то пък щом са дълги години няма как все по нещо ново да измисляш. Спомням си не един случай когато колежки директно са си правили устата за някакъв повод да ги почерпя (т.е. да направя) пак с еди какво си, че много им харесало. Включително за един мой рожден ден си пожелаха настоятелно войнишки курабии, смятай Grinning И с други колежки така сме си правили устата за нещо дето е било много хубаво. Аз също бих се зарадвала да ме почерпят отново с нещо дето много ми е харесало предишния път, особено ако намекнат че заради това е пак същото нещо.

# 614
  • Русе
Скрит текст:
Дайте идея какво да приготвя за почерпка в офиса на съпружието утре (има ИД)? Става и сладко, и солено. Проблемът е, че работи там от доста време и вече съм правила какво ли не - от пити, погачи, пици, питки с пълнеж и соленки, през кексове, торти, чийз кейкове, мъфини и всякакви сладкиши... Нямам време (и нерви) да правя мини нещо-си, така че ще нарежа каквото ще бъде почерпката. Около 10-12 човека са, "свои хора" (т.е. не е нужно да бъде нещо супер изкилифирчено) 🤔

Може да си изтеглиш тази книга. На руски е. Има доста интересни идеи за парти.
https://disk.yandex.ru/i/ZPp2VxJuAvuKkQ

Общи условия

Активация на акаунт