С какво ви дразнят свекървите? – 137

• 34 542
  • 750
  •   1
Отговори
# 345
По-назад пишеш за манталитета на такива места. Нали сещаш, в него се включва и виждането, че бабата няма кой знае какъв собствен живот (в повечето случаи реално е така, по финансови и други причини) и обгрижването на деца и внуци е единствена радост.
В замяна дъщерята се занимава с проблемите на майка си, особено след като има особени обстоятелства.
Но е нормално майката да предпочита да гледа собственото си внуче, вместо свеки.
Да, Куку, точно от такъв мироглед и манталитет произтичат и драмата на авторката, и неспособността ѝ да схване какви са проблемите и приоритетите ѝ.

# 346
  • София
Да, Куку, точно от такъв мироглед и манталитет произтичат и драмата на авторката, и неспособността ѝ да схване какви са проблемите и приоритетите ѝ.
Революциите в главата са трудни. Точно защото тук сме с претенции за по-отворени умове, трябва да отчитаме културните разлики.
Ако майката има желание и разполагат с достатъчно пространство - да си ходи при дъщерята и зетя, само дано не се изпокарат на втория месец. Обаче дали има волята да остави мъжа си, особено щом е втори...

# 347
Уиш, точно в случая коментирахме защо трябва да ни е жал за майката на авторката. Т.е нагласата е като дъщеря ѝ я задължава е проблем, но мъжа ѝ има право да иска абсолютно същото от нея и тогава изобщо не трябва да ни е жал. Противоречиво е за мен. Съгласна съм и с теб и със Сийка, казах го вече, жената има право на личен живот и не е длъжна на никоя от страните. Но, както винаги има голямо "но". Тя сама е приела грижите за детето, по собствена воля, даже документално е уредено. Не е насила. А мъжа ѝ насила иска да ѝ натресе майка си, при това без да признава здравословни и ментални проблеми. За мен гледането на детето, което го прави по собствено желание и задължаването от страна на мъжа ѝ да гледа майка му, изобщо не могат да се сравняват. Пъровото не ѝ проблем на тази ожалена жена, съответно за това няма нужда да я жалим, доколкото второто ѝ го налагат, без тя да е съгласна. Обаче с/у авторката, която нищо не е наложила на сила на майка си, при това временно се изсипаха сума ти хули, а пастрока не се обвинява
Ирис, авторката сама каза, че изобщо е нямало да е наясно с подробностите, ако самата ѝ майка не ѝ се е оплакала. А от социалните просто са дали информация какво, кога и как се прави при определен казус, нищо нередно. При това авторката иска да улесни майка си, ако така или иначе ще е принудена да приеме свекървата. Именно защото са в малко населено място, хората понякога не са наясно с доста неща. Защо авторката да не се поинтересува, за да я улесни?

Защото така дава козове в ръцете на братята да се конфронтират с нея и да не вземат под внимание аргументите и. Излиза, че тя иска да оттърве майка си от бабата, за да може тя да продължи да и гледа детето. Сигурна съм, че братята така го виждат и дори с пастрокът го е казал  за жена си - дъщеря и я настройва. Тя не помага на майка си по този начин. Онделно, че майка и би трябвало да есъвсем способна да формулира ясно какво и от кого иска. Тя е съпругата в тази къща, би трябвало да може да се наложи на мъжа си дори, ако трябва. Другата снаха как е отказала категорично.
Има го и това, че бабата все пак не може да остане на улицата и без грижи, така че някакъв вариант ще трябва да се намери, но е редно първо да се пита този, който ще се нагърби с реалните грижи.

# 348
Скрит текст:
Уиш, точно в случая коментирахме защо трябва да ни е жал за майката на авторката. Т.е нагласата е като дъщеря ѝ я задължава е проблем, но мъжа ѝ има право да иска абсолютно същото от нея и тогава изобщо не трябва да ни е жал. Противоречиво е за мен. Съгласна съм и с теб и със Сийка, казах го вече, жената има право на личен живот и не е длъжна на никоя от страните. Но, както винаги има голямо "но". Тя сама е приела грижите за детето, по собствена воля, даже документално е уредено. Не е насила. А мъжа ѝ насила иска да ѝ натресе майка си, при това без да признава здравословни и ментални проблеми. За мен гледането на детето, което го прави по собствено желание и задължаването от страна на мъжа ѝ да гледа майка му, изобщо не могат да се сравняват. Пъровото не ѝ проблем на тази ожалена жена, съответно за това няма нужда да я жалим, доколкото второто ѝ го налагат, без тя да е съгласна. Обаче с/у авторката, която нищо не е наложила на сила на майка си, при това временно се изсипаха сума ти хули, а пастрока не се обвинява
Ирис, авторката сама каза, че изобщо е нямало да е наясно с подробностите, ако самата ѝ майка не ѝ се е оплакала. А от социалните просто са дали информация какво, кога и как се прави при определен казус, нищо нередно. При това авторката иска да улесни майка си, ако така или иначе ще е принудена да приеме свекървата. Именно защото са в малко населено място, хората понякога не са наясно с доста неща. Защо авторката да не се поинтересува, за да я улесни?

Защото така дава козове в ръцете на братята да се конфронтират с нея и да не вземат под внимание аргументите и. Излиза, че тя иска да оттърве майка си от бабата, за да може тя да продължи да и гледа детето. Сигурна съм, че братята така го виждат и дори с пастрокът го е казал  за жена си - дъщеря и я настройва. Тя не помага на майка си по този начин. Онделно, че майка и би трябвало да есъвсем способна да формулира ясно какво и от кого иска. Тя е съпругата в тази къща, би трябвало да може да се наложи на мъжа си дори, ако трябва. Другата снаха как е отказала категорично.
Има го и това, че бабата все пак не може да остане на улицата и без грижи, така че някакъв вариант ще трябва да се намери, но е редно първо да се пита този, който ще се нагърби с реалните грижи.
Скрит текст:
писах ви на лично

# 349
Революциите в главата са трудни. Точно защото тук сме с претенции за по-отворени умове, трябва да отчитаме културните разлики.
Ако майката има желание и разполагат с достатъчно пространство - да си ходи при дъщерята и зетя, само дано не се изпокарат на втория месец. Обаче дали има волята да остави мъжа си, особено щом е втори...
Да си ходи. Никой не я спира. Но нека тя да вземе това решение, а не дъщеря ѝ да я притиска.

И пак да попитам, за 2-3 месеца ли е цялата драма?

Тя е съпругата в тази къща, би трябвало да може да се наложи на мъжа си дори, ако трябва.
Е, и ти си съпругата във вашата къща. Време е да се наложиш над мъжа си да започне да се грижи за собствените си деца.

# 350
Приписал е къща на майката, на авторката майка, това по нагласите я задължава да изгледа свекърва си. Нищо ново по темата. И млади и не толкова млади го имат този проблем.
 Няма лошо ,но жената има ангажимент, платен, и какво пречи адекватно лечение ,което може и да помогне. Оставена на съдбата ще си угасне  старицата набързо.
 А болното дете има огромна нужда от училище(образно казано)от място ,където специалисти се занимават и  подобряват живота му.  Ако има  разум в наличие, много може да подобри. не знам случая. Много разходи са, но това правят хората с такива деца, търсят да помогнат да се подобри животът им. В случай че  е зле,  поне движенията, елементарна радост да доставят на това дете.
 Авторката може да подготви прибирането на детето си ,да спаси майка си  от болест , че двете неща  са доста трудни заедно.

# 351
Да си ходи. Никой не я спира. Но нека тя да вземе това решение, а не дъщеря ѝ да я притиска.

И пак да попитам, за 2-3 месеца ли е цялата драма?
Въпроса не е дето, но по принцип да до тогава е с майка или не детето ще е при нас. Въпроса е, че свекървата, ако майка остане там, да остава без заплата и осигуровки и ще не ще, дори и минимални грижи да поема и то по принуда, когато останат сами в къщата, докато мъжа и е на работа, ще полага донякъде тормоз върху майка. И оня като се върне мака му ще му се оплаква и тогава проблемите ще станат огромни възможно е в яда си да посегне на майка, ако нещата излязат от контрол. НИКОГА ЗА НИЩО НЕ СЪМ ПРИТИСКАЛА МАЙКА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 352
Едно не разбра - това не е твоя работа. Майка ти е възрастен, който сам взима решенията за живота си. Не е малко дете и няма нужда да я защитаваш или да търсиш варианти. Ако тя не вземе мерки, ще страда от собствените си решения.

# 353
  • София
Пастрокът се каза, че е прост и с него не може да се комуникира нормално и сигурно е така, но това е между него и жена му.  Майката на авторката е тази, която трябва да води разговорите с него и брат му, военния, а не авторката. Тя за тях е никой и съответно не я вземат сериозно, даже съм сигурна, че помежду си коментират в смисъл, че авторката иска майка и да гледа нейното дете и затова я настройва да не приема свекърва си.
Реално тя няма правомощия дори да говори със социалните и аз се учудвам, че са дали такова становище - майка и да излезе от къщи. Трябвало е самата майка да се свърже с тях като снаха на въпросната жена. Думите на авторката нямат тежест пред двамата братя, но ако майката, като човекът върху когото ще легнат грижите за бабата ясно заяви желанието и условията си те няма да могат да я пренебрегнат и да и затварят телефона. Тя би трябвало сама да говори с военния и мъжа си ида им каже , че не е съгласна да гледа бабата, ако тази баба не получи лечение и социални грижи, каквито и се полагат.

Аз предполагам, че в крайна сметка майката ще отиде у авторката, защото пред дилемата дали да гледа своето си внуче, или дементна и/или зла свекърва изборът май накланя към детето.
В случая има, тъй като майката на майката  е асистент на дете с увреждания и те са хората, които би следвало да дадат становище дали е допустимо детето да се отглежда  в конкретната обстановка с "неадекватен" по думите на самата асистентката възрастен. Така че майката е в правото си да поиска становище от социалните служби, които се явяват работодател./ама че сложно го написах/.

# 354
  • София
Скрит текст:
Аз не останах с убеждението, че е чак нежелана, просто авторката иска бабата да се заведе в необходимите институции, за да се установи реалното ѝ състояние и по този начин, майка ѝ, ако ще я гледа, няма да е изцяло на нейна отговорност. Няколко пъти написа, че няма физическата възможност едновременно да гледа и детето и да тича по улиците след бабата, а тя бяга. Дори се опасява, че нея ще обвинят. Затова не иска и основанията ѝ са много смислени, детето не ѝ създава такива грижи. Да, други специфични има, но не и такива. Тук изцяло са виновни синовете, като не искат лично да полагат грижите и търсят на кого да трапосат майка си, поне да признаят, че има проблем. Тогава вече, дори те няма да могат да представят нещата със закостенялото мислене "ти си снаха, съответно и свекърва гледаш, защото това е женска работа", а за всички ще е ясно, че не са обичайните грижи за възрастен. Забравяте, че авторката ще си вземе детето след 2-3 месеца, ама бабата ще остане на грижите на майка ѝ

Благодаря за стойностното разбиране, абсолютно замисъла на историята е това.
Майка един вид искаше подкрепа от мен и като ми разказа какво прави свекърва и аз казах "мамо тя има деменция" попитах дали пие лекарства, дали има епикризи, диагноза . Отначало майка не ми вярваше за това. Каза,че глупостите ги прави  едва ли не да се карат с мъжа си и майка да се махне от там. Те никога не са се разбирали и майка си мисли че всичко прави лично към нея. В един момент повтаряки многократно, че има деменция , решихме да се обадя в социалните и те ме съветваха да поговоря със синовете деликатно.
Скрит текст:
Проблема е че те двамата някак си се поддържат един друг. Тоя дето е с майка е малко от тея селските манталитети с груб език и никой и нищо не го интересува, а другия е военен по-циливизован и по-заможен. Надявах се военния да ме разбере,но уви само като споменах за ЛА и ми затвори телефона, просто приел думите ми все едно му нареждам какво да прави.
А нашия като се чул с брат си ( щот оня му се обадил ,че му нареждам) и му казал " ами тя майка и и надува главата. И той ме отряза с думите " вие в лудница ли искате да я вкарате". В този случай вчера пак се обадих на соц. гриж. и наистина казаха,че единствения вариант е майка и  детето да излязат от къщата. Няма начин бабата да получи всичко, което и се полага, като болна след като няма нужните документи и така ще си прави глупостите без надзор.
Т.е. единствено според теб свекървата има деменция, така ли?

# 355
  • София
Защото така дава козове в ръцете на братята да се конфронтират с нея и да не вземат под внимание аргументите и. Излиза, че тя иска да оттърве майка си от бабата, за да може тя да продължи да и гледа детето. Сигурна съм, че братята така го виждат и дори с пастрокът го е казал  за жена си - дъщеря и я настройва.
Извинявай, обаче и аз изправена пред такъв избор - ще предпочета собственото си внуче, моя кръв, пред чужда жена. Още повече, че детето си има проблеми, а те отричат бабата да има такива, което пречи да получи поне някаква помощ.

# 356
  • някъде в орбита...
И оня като се върне мака му ще му се оплаква и тогава проблемите ще станат огромни възможно е в яда си да посегне на майка, ако нещата излязат от контрол.
Нещо не разбрах - дала си детето ти да го гледат на място, където се упражнява физически тормоз?!? Зарежи отношенията ти с майка ти, и как тя живее с мъжа си. Но ти, като майка, смяташ че няма проблем детето ти (с проблеми или без) да е в такава среда?

# 357
  • София
Аз също съм с такова усещане – че авторката иска да се отърве от бабата, за да може майка ѝ да им гледа детето както трябва. И вече никак не съм убедена, че бабата наистина е с деменция.

# 358
Скрит текст:
Аз не останах с убеждението, че е чак нежелана, просто авторката иска бабата да се заведе в необходимите институции, за да се установи реалното ѝ състояние и по този начин, майка ѝ, ако ще я гледа, няма да е изцяло на нейна отговорност. Няколко пъти написа, че няма физическата възможност едновременно да гледа и детето и да тича по улиците след бабата, а тя бяга. Дори се опасява, че нея ще обвинят. Затова не иска и основанията ѝ са много смислени, детето не ѝ създава такива грижи. Да, други специфични има, но не и такива. Тук изцяло са виновни синовете, като не искат лично да полагат грижите и търсят на кого да трапосат майка си, поне да признаят, че има проблем. Тогава вече, дори те няма да могат да представят нещата със закостенялото мислене "ти си снаха, съответно и свекърва гледаш, защото това е женска работа", а за всички ще е ясно, че не са обичайните грижи за възрастен. Забравяте, че авторката ще си вземе детето след 2-3 месеца, ама бабата ще остане на грижите на майка ѝ

Благодаря за стойностното разбиране, абсолютно замисъла на историята е това.
Майка един вид искаше подкрепа от мен и като ми разказа какво прави свекърва и аз казах "мамо тя има деменция" попитах дали пие лекарства, дали има епикризи, диагноза . Отначало майка не ми вярваше за това. Каза,че глупостите ги прави  едва ли не да се карат с мъжа си и майка да се махне от там. Те никога не са се разбирали и майка си мисли че всичко прави лично към нея. В един момент повтаряки многократно, че има деменция , решихме да се обадя в социалните и те ме съветваха да поговоря със синовете деликатно.
Скрит текст:
Проблема е че те двамата някак си се поддържат един друг. Тоя дето е с майка е малко от тея селските манталитети с груб език и никой и нищо не го интересува, а другия е военен по-циливизован и по-заможен. Надявах се военния да ме разбере,но уви само като споменах за ЛА и ми затвори телефона, просто приел думите ми все едно му нареждам какво да прави.
А нашия като се чул с брат си ( щот оня му се обадил ,че му нареждам) и му казал " ами тя майка и и надува главата. И той ме отряза с думите " вие в лудница ли искате да я вкарате". В този случай вчера пак се обадих на соц. гриж. и наистина казаха,че единствения вариант е майка и  детето да излязат от къщата. Няма начин бабата да получи всичко, което и се полага, като болна след като няма нужните документи и така ще си прави глупостите без надзор.
Т.е. единствено според теб свекървата има деменция, така ли?
Скрит текст:
абсолютно съм сигурна , даже като разказах всичко на социалните първите думи им бяха "тя е за дом", но тъй като по закон без съгласието на болния и без документи няма как да влезе, другия вариант е да я дадат под запрещение, но това е дълъг процес, чрез дело.

# 359
  • София
Нещо не разбрах - дала си детето ти да го гледат на място, където се упражнява физически тормоз?!? Зарежи отношенията ти с майка ти, и как тя живее с мъжа си. Но ти, като майка, смяташ че няма проблем детето ти (с проблеми или без) да е в такава среда?
Не подскачай, казва, че е възможно свекървата на майка й да я клевети пред сина си и той да посегне. Не че се случва в момента. А че цялата фамилия и от двете страни е със селски манталитет - това е очевадно.
Заради пустата къща свеки и синът  й разчитат тази снаха да я гледа.
ryova, майка ти наистина ли е собственик или само й е обещано?
В крайна сметка, има и друга снаха, която едва ли е с болно дете.
Запрещението е дълъг и сложен процес, а в случая - неприложим, след като самите синове не искат.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 12:02 от Cuckoo

Общи условия

Активация на акаунт