Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 714
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
Charmante, две мисля нови градини. Попадна ми в нюз фийда, че Фандъкова ги открива.
Vilianka, ако съдим по третото класиране още в рамките на час, т. Е. До към 19 часа тази вечер. Въпреки това, аз съветвам всички (и аз ще го направя), да прегледате опашките към 17 часа, за да няма изненади. Аз днес гледайки, установих, че има пренареждания в 3-те градини, които следя. Надявам се, все пак на късмет този път. А и на надеждата, че те не останаха вече не влезли толкова много деца с 13 точки.

# 76
Невлезли деца с 13т. Искрено ме разсмя. Това в Люлин, нали?
В нашия район деца с 13т. за желаната градина не стигат даже до жребии. Аз стискам палци никой да не се пренареди при нас от 14-ките, за да влезнат всички деца, които не изтеглиха на голямото майско класиране. Тогава играхме 10/6. Сега втори тур за 4-те места и неизтеглените тогава четири деца с 14т.
За средностатистически деца с 13т. шансове за прием почти няма дори на голямото майско класиране. Mask

# 77
Hearty, подкрепям. И при нас е такова положението. За три "евентуални" места за деца с 13т. се борят над 100 деца. Това при положение, че останат така до затваряне на системата, защото предполагам, че ще се запълнят бързо от такива с повече точки. За момента останалите свободни места са заети от деца с 15 и 14т. Ако някой с 13 влезе, трябва да почерпи Joy

# 78
Аз затова се учудих на Студентски град, че масово деца с 13т. ще влезнат, че даже и с 12 т. /16 ДГ/. По другите райони не е така…

# 79
Ние сме в Овча купел. Тук е наистина страшно. Моето дете е набор 2019. За него през м. май пуснаха по спомен около 111-114 места, за справка, в съседния Красно село: 300+. Сега за същия набор местата са 14, борим се със Средец за последното място като брой.
Да не говорим, че тези места са за мен "надпланови", защото в градината, в която се опитваме да влезем имаше 2 места за СОП през май, сега са пуснали 4. Групите са 2, едната с 28, другата с 29 деца...
И това е след като имаше прием пролетта за новоокритата 125 Усмивка, цяла нова сграда. Преди това беше още по - трагично положението от гледна точка на прием на деца с 13т.
Тук не те ли приемат в СДЯ, не си ли близнак, породен или в ЧДЯ с точка, просто нямаш шанс, освен сега за 1-2 единични места или не решиш да водиш детето през квартал някъде в по - нежелана градина. Иначе частна.

# 80
Не мога да повярвам приети сме. Вече хотела въздух и отново ще имам време за себе си.
Яслата не е най-доброто на света, помещава се в апартамент, но важното е, че сме вътре.
Благодаря за моралната подкрепа през тези две години. Догодина борбата продължава за ДГ😃

# 81
  • София
Здравейте “ чакащизаместамайки”!😃
След поредното класиране и моя разбойник не е приет. Ако има добра новина е, че поне сме 2 в списъка на чакащите за следващото класиране- ние чакаме за яслена група. Та да питам- какви са шансовете за класирането в края на август, като според мен и ХЗ вече са заети- т.е на свободни места в яслата има- 0.
Дали знаете ли прилична частна ясла в района на Люлин?
И още един въпрос- при записване в частна ясла, как да потърся държавната компенсация?
Благодаря ви предварително, но толкова се обърках вече🥺

# 82
  • София
Здравейте,
До какъв срок трябва да тръгне детето на градина? Нали при първо посещение се спира майчинството?
Има две нови места в яслата, за която имаме интерес, но бебка е на 1г2м, тоест струва ми се още малка да я пускам, но ме е страх, че другата година няма да в приемат и съм в чуденка да трия ли кандидатурите или не. За две места има седем деца…
И друго - ще има ли още пуснати места до няколко месеца или чак май 2023г.?
Благодаря!
60 дни за ясла от датата на записване и 30 дни за градина. Моята мадама е в частна градина, но и аз съм хвърлила око на свободните места сега и ще стискам палци да не "пренареждат" много люлинските мами, че да отърва един разход.
По втория въпрос: Ако предстои откриване на нова ясла/градина във вашия район, ще има и нови места. Това може да го видите в предстоящата ремонтна програма на сайта на исодз, или да кажете за кой район. Със сигурност м. май 2023 ще има нови места (повече на брой).
Район Слатина сме.

Благодаря за отговорите, махнах кандидатурата, нека влезе друго дете. Аз ще дебна след Коледа места и ще се моля догодина Simple Smile

# 83
Здравейте, налага ми се да отложа тръгването на детска градина на дъщеря ми с 7дни, но пак живот и здраве ще тръгне преди 15ти септември. Трябва ли да подавам някакви специални документи или просто да ги уведомя по телефона?

# 84
Здравейте, налага ми се да отложа тръгването на детска градина на дъщеря ми с 7дни, но пак живот и здраве ще тръгне преди 15ти септември. Трябва ли да подавам някакви специални документи или просто да ги уведомя по телефона?
Отлагането е след началото на учебната година, т.е. след 15 септември. Обадете им се.

# 85
  • Sofia
Ако детето ще тръгва за пръв път на градина, няма вариант за тръгване преди 15-ти септември. Това се отнася за първоначалното тръгване - детето е записано и предстои тръгване в новото ДЗ.  Ако става въпрос за прекъсване след ваканция, посещението преди 15-ти септември не е задължително, трябва само да ги уведомите.

# 86
За първи път, казаха ми от 1ви и, че първата седмица ще бъде до обяд. Разбира се ще проверя в самата градина, но питам за да не изпусна някой документ и да вземат да ни отпишат толкова мн чакахме, че вече ще психясам.

# 87
  • Sofia
За първи път, казаха ми от 1ви и, че първата седмица ще бъде до обяд.
Хм, значи това е правило във вашата градина.
Децата ми са били в 4 различни ДЗ и всеки път тръгването е било от 15-ти септември със започването на учебната година.
Но дори и във вашата градина тръгването да е от 1-ви, присъствието до 15-ти не е задължително. Трябва само да ги уведомите с бележка от коя до коя дата ще отсъства детето. Преди 15-ти септември не можем да говорим за отлагане по смисъла на наредбата за прием в ДГ.

# 88
А задължително ли е точно на 15-ти да го пуснеш? Смисъл нали тогава имат тържество. И първи ден да отиде и да попадне в тая лудница ми се вижда много натоварващо и ще остави много лошо първо впечатление. Аз мисля да го пусна от 19ти /понеделник/. Ако се налага и бележка ще взема, но мисля, че за първа група няма нужда от бележки за отсъствия,защото реално от 4-годишна възраст е задължителното обучение.

# 89
А задължително ли е точно на 15-ти да го пуснеш? Смисъл нали тогава имат тържество. И първи ден да отиде и да попадне в тая лудница ми се вижда много натоварващо и ще остави много лошо първо впечатление. Аз мисля да го пусна от 19ти /понеделник/. Ако се налага и бележка ще взема, но мисля, че за първа група няма нужда от бележки за отсъствия,защото реално от 4-годишна възраст е задължителното обучение.
Аз моята госпожица на 15-ти ще я заведа за час/два да види градината (така ми каза директорката) и на 16-ти ще си отиде на градина. Разбира се, това ако е здрава. Но тя досега е била в три частни ясли и реално я спирам от третата на 14-ти и ще я гледа някой вкъщи за 15-ти. Иначе изследванията и бележката трябва да си я предвидиш от датата, на която ще започне. Т.е. ако ще го пуснеш на 19-ти, бележката за липса на контакт с болни, трябва да ти е не по-рано от петък 16-ти, а ако сега започвате градина и не сте с прехвърляне да предвидиш и останалите изследвания като дата (знам, че едните важаха седмица).

Общи условия

Активация на акаунт