Страсти – градините в София, кампания 2022/2023 - тема 1

• 40 715
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Ами аз още чакам родителската среща, за да обяснят тия неща. А за изследванията ще се обадя на личната да обясни кое как, защото са много. Принципно мисля във вторник //13ти/ да го заведа за кръв и да занеса акото и урина и там кво беше с тиксо ли не се сещам. И после в петък на 16ти да взема резултати и при личната за тая бележка и някакви приложения за имунизациите. Ама не знам дали ще ми се.получи плана Joy

# 91
  • Sofia
А задължително ли е точно на 15-ти да го пуснеш? Смисъл нали тогава имат тържество. И първи ден да отиде и да попадне в тая лудница ми се вижда много натоварващо и ще остави много лошо първо впечатление. Аз мисля да го пусна от 19ти /понеделник/. Ако се налага и бележка ще взема, но мисля, че за първа група няма нужда от бележки за отсъствия,защото реално от 4-годишна възраст е задължителното обучение.
Ако е за първоначално тръгване (детето сега е записано, а не е връщане след ваканция) - не е задължително да го пускате на 15-ти.
За първа градинска група имате право на отлагане до 30 календарни дни, това е ваше право. Не ви трябва бележка от ЛЛ за тези отсъствия, само трябва да го заявите на директорката. Евентуално да попълните някакво заявление.

ПП: Иначе извън тези 30 дни на отлагане, трябва да представяте бележки за отсъствията, нищо че не е предучилищна. Имате също право и на 30 дни отсъствия по семейни причини.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 16:16 от Brin de muguet

# 92
Здравейте, понеже хич не съм запозната, в момента може ли още да се кандидатства за ясла (набор 2020)
Или чак Май месец

# 93
  • Sofia
Здравейте, понеже хич не съм запозната, в момента може ли още да се кандидатства за ясла (набор 2020)
Или чак Май месец
Да.
От 20-ти август започнаха текущите класирания. Стига да има свободни места, можете да кандидатствате.

# 94
Или чак Май месец
Днес има класиране в 18 часа, така че можете да реагирате и днес. Влезте си в профила в исодз, разгледайте местата и подредете желанията.

# 95
Или чак Май месец

Набор 2020 ще кандидатстват вече за градина през май 2023г

# 96
  • Sofia
Или чак Май месец

Набор 2020 ще кандидатстват вече за градина през май 2023г
Текущите класирания за втора ясла започнаха.

# 97
Здравейте, имаме бебе на 6 месеца. Направихме регистрация в системата, но никъде в сайта нямаме опция да избираме ясли. Знам, че трябва да е на минимум 10 мевеца, за да може да посещава ясла.
Конкретно питането ми е - тази опция в момента не я виждаме защото детето е набор 2022 (февруари) или някъде нещо не сме направили като хората в системата? Никъде не излизат грешки, всичко е попълнено.

# 98
  • Sofia
За набор 2022 ще можете да избирате ясли и съответно да кандидатствате от около март 2023. Класиранията са от май 2023 за тръгване от септември 2023.

# 99
Четох, че може да се кандидататва за държавна детска ясла, но за половин ден. Как точно става това?

# 100
Здравейте, ние се оказахме едни от късметлиите при класиранията през август. Класирани сме, набор 2021, за ясла в Бистрица. Някой има ли случайно впечатления за тази ясла. Супер далеч е от вкъщи, а няма друго място в района ни. В същото време можем да вземем мястото на някое дете от Бистрица. Дилемата е голяма.

# 101
Четох, че може да се кандидататва за държавна детска ясла, но за половин ден. Как точно става това?
кандидатства се за почасова форма - също като при другото кандидатстване, само дето се нареждате на опашката за не целодневно.

# 102
Здравейте, ние се оказахме едни от късметлиите при класиранията през август. Класирани сме, набор 2021, за ясла в Бистрица. Някой има ли случайно впечатления за тази ясла. Супер далеч е от вкъщи, а няма друго място в района ни. В същото време можем да вземем мястото на някое дете от Бистрица. Дилемата е голяма.

Май са гласували помощи за неприетите на ясла деца до края на годината от 300 лв. с/у фактура за частна детска градина. Но незнам дали ако се откажете от приема, ще имате право на тях (трябва да се пита). Бръмченето в час пик из София струва време, нерви и пари. От друга страна това си е вашият късмет и само вие си решавате. Не бих имал угризения, че "вземам нечие място", тъй като знам колко данъци плащаме на държавата. Всъщност ние сме от неприетите и вероятно сме "ощетени" от някой социално слаб или водещ детето си от квартал, където няма детска градина, та не го приемам лично: Редно е държавата ни да се погрижи за всички деца - това е истината. А когато не го прави да и се търси сметка!

Относно тези т.нар. 'помощи' - предпочитам държавата да ми отчислява от данъци пълната сума за частна детска ясла/градина (около 800 лв.), докато не осигури място. Иначе не сме държава, а просто територия, където животните имат повече права от децата ни..

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 16:11 от Нърд

# 103
  • София
Нямам впечатления от конкретната ясла, но бяхме в същата ситуация. Приеха детето в ясла на 20 км от нас в едната посока. Определено не съжалявам, въпреки че пътуването наистина не е най-приятното нещо. В нашия район места нямаше, бяхме все на жребий и в крайна сметка записахме детето в частна ясла, която посещава за кратко и общо взето изсипахме една торба пари, докато се редувахме кой да си стои вкъщи да гледа детето, докато боледува. Приеха ни на междинно класиране на жребий в ясла в съвсем друг район, само там имаше места. Бях много предубедена, но единственият минус на общинската ясла беше, че ни е далече. Персоналът беше супер, самата сграда и двор добре поддържани и чисти, децата се извеждаха редовно, дори и при лошо време, винаги са ми връщали детето чисто, никога не са ни правили проблем, че го взимаме по-късно (почти винаги беше от последните), научи много нови песнички, игри.
Идеята ми е да не се отказвате само заради разстоянието. Аз също не бих имала никакви угризения, че сме заели нечие място - системата е такава, щом сте кандидатствали и са ви приели по правилата не виждам проблем.

# 104
Кога тръгват децата на градина? Не е ли еднаква датата 15ти септември? Класирахме се миналата седмица, казаха, след 10ти да звъннем, за да уточним дата, която обаче нямало да е 15ти...

Общи условия

Активация на акаунт