Присъствие на родител в детска градина

• 3 432
  • 10
  •   1
Отговори
Детето ми е на 4г. и получавам непрекъснати коментари, относно поведението му - как пречи на останалите, колко е буен и непослушен. Постоянно говорим вкъщи, посещаваме и детски психолог. Уви, когато се превъзбуди е нетърпим - лигави се и изобщо не ни чува, имаме чести конфликти. Не отричам случващото се в градината и не ми се иска да пречи на децата, например при педагогическите ситуации.
Вече не знам какво да предприема - всеки път отивам в градината със свито сърце - дали ще ми се оплачат, че е нагрубил някого и да чуя - направете нещо вкъщи!
Мисля да говоря с директорката да ми разреши присъствие за някой друг час. Поне да помогна по някакъв начин с дисциплината…
Търся информация и мнение по темата.

# 1
Няма как родител да присъства в градината.
Психологът какво казва?

# 2
Психологът, с когото работим от около 6 месеца, ни съветва да говорим и да поставяме правила. Например правило е - преди да излезем на площадка казваме - ако нагрубиш някого (с удряне или думи), играта приключва, извиняваш се и си тръгваме. И пак говорим ли, говорим..
Но в градината, знаете, е различно…

# 3
  • Велико Търново
А реално предприемате ли действията? Тоест тръгвате ли си ако наруши някое правило на детската площадка?
Адмирации,че вече работите с психолог.  Но е нужно време. Колкото до градината, там и педагозите трябва да си изиграят ролята.  Те са тези,които трябва да поставят граници и където се казва да му вземат страха. А явно той не ги взема несериозно.
Има деца, които имат нужда от различен подход.

# 4
Да, за мен не е проблем да си тръгнем - все още мога да го нося. Simple Smile
Проблемът е точно в това, което казвате - не ги взема насериозно, колкото и да му говорим какво е редно и какво не. Затова мисля да предложа помощта си (напр. да ги посещавам за 20-30 мин), тъй като не виждам какво друго би дало резултат..

# 5
Не можете да ги "посещавате".
Ако детето ви има доказани специални образователни потребности, в някой случаи биха могли.
Но няма как вие да ходите там да "помагате".
Може да си преместите детето в друга група/градина. Да го обучавате сама, но няма как да се намесвате в работният процес на групата и педагогическия персонал.

# 6
Психологът трябва да ви обясни причините за агресията. Явно, че на детето му липсва нещо. Дали внимание, дали имате някакви проблеми в семейството и го компенсира, или ако имате бебе и ревнува, или ... причините могат да са много. Точно там е работата на психолога, да ги открие, да ви ги посочи, вие да промените каквото е нужно и чак после идват правила и тн. отношения пряко с детето. Първата работа е с вас като семейство.

# 7
Не може да присъствате в градината.
Всеки ден ли е това поведение? Щом работите с психолог, значи усещате, че има проблем.

Опитвали ли сте с "моркова"? Примерно кавзате на детето сутрин - ако днес си послушен и не ми се оплачат от теб, ще направим еди-какво-си или ще идем еди-къде-си (каквото/където детето иска).

# 8
Благодаря ви за отговорите.

Не успях да се свържа днес с градината по телефона и по-добре, прави сте - не би трябвало да се намесвам в процеса.
Посещаваме психолог, заради трудностите, които съпътстват възрастта, а и заради това, че може да получим по-подробна обратна връзка от "не слуша". Нямаме "предизвикателства" вкъщи - семейство от 3-ма сме, с таткото сме отбор във възпитанието, без агресивен подход. При работата с психолога се говори за граници и правила, но по това, което чувам от градината, относно поведението му там, сякаш - както се казва - влиза от едното ухо и илиза от другото.

И тъй като повдигнах темата за мое присъствие в групата и виждам, че не е вариант, ще продължаваме с работата вкъщи и освен да благодаря на госпожите за търпението, друго не знам какво да предприема...

# 9
Извинявайте че ще използвам темата, ако не е уместно ще пусна нова. Искам да споделя един казус .
Детето ми е на 6г и е последна група в градината. Едно от децата в групата е с доста проблемно семейство, от там и детето е с проблемно поведение още от първата година. Родителите са разделени, а майката има някакви неврологични и психични проблеми.  Въпреки това, считам че детето не е виновно за това. Не знам как стои въпроса с ресурсни учители и психолози и доколко се работи допълнително с детето в градината.
В същото време има едно дете, което още от първата година не е ходило и един ден. Баба му и майка му са учителки там и съответно гъсти с директорката. Не е известно как му се извиняват вече 4та година отсъствията. Та това дете, тази година решиха да вземе да се вясва в градината, че иде училище скоро. Но т.к е постоянно под протекции пак стои само до обяд, не спи там. Та....въпросното още от ден едно взе да прави драми с въпросното дете и майка му вдигна олелия до Бога, съответно силно преувеличавайки вината на проблемното дете. До степен такава, че сега да се събира подписка да махат проблемното дете........явно че ще се ползват връзките с директорката.
Вярно е, че детето има лоши прояви и други оплаквания от него, но реално то не е единственото с проблемно поведение.
Явно сега са впрегнати всички сили от въпросните роднини за да отстранят детето.  Аз отказах да подпиша подписката, защото ми се струва грозно и неприемливо това жестоко отношение.
Въпроса ми е имат ли правно основание да махнат детето в 4та група, която е задължителна и то в средата на годината. Може ли семейството да си търси правата.
Искам да им помогна и ако трябва да пиша някакъв анонимен сигнал до директорката.

# 10
Това дете, за да се ползва с такива протекции, че да посещава ДГ, когато скимне на родителите, вероятно директорката е наясно. Подайте сигнал в общината според мен.
За жалост има такива родители, чиито деца никога за нищо не са виновни. Особено пък на фона на дете с проблемно семейство, тези са решили, че са вездесъщи.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 13:42 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт