Начини на борба с инфлацията?

• 6 121
  • 97
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Няма готово и работещо лекарство. БНБ няма право да извършва една от основните функции на централна банка - да провежда активна монетарна политика,  тоест не може да интервенира на пазара с пари - да пуска или да ограничава пазара. Той се саморегулира до размера на парите в обръщение. БНБ може да се намесва единствено с ОЛП и евентуално увеличаване на резервите на банките. Нашата икономика, ако съществува на самотен остров или е като Северна Корея - без активни външни влияния, може и да не отчете инфлация заради борда. Ефектът му е, че харчиш, колкото имаш и не печаташ.
В условия на глобална икономика, няма как да се избегне вносът на инфлация. Най-яркият пример беше ипотечната криза в САЩ, която по косвен път доведе до криза и в България. Това е причината икономически/здравни или други събития в страни, с които сме пряко или косвено свързани, да влияят и при нас. Тогава правителството може да прилага локални лекарства, но те няма да излекуват околните болни и те ще ни заразяват пак. Това, докато не се стигне до период на всеобщо оздравяване или групов имунитет. Малко метафорично се изказвам, но се опитвам да обясня защо не може сами да се излекуваме. Средният цикъл в икономиката е 11 години. После нещата се повтарят по един или друг начин. Винаги кризата се предшества от кредитна експанзия. Следва криза, фалити, влошаване на банкови портфейли, фалити на банки. В БГ БНБ не може да бъде и кредитор от последна инстанция. Което означава, че е в ръцете на всяка банка как ще си управлява портфейлите и да си мисли за системен и кредитен риск. Заради това се правят периодично и стрес тестове, за да се следи надеждността на банковата система.
От есента ще се увеличат лихвите, което би имало ефекта на намаляване на котлона, когато чайникът ври. Не се прави сега, защото лятото кредитирането намалява.

# 31
Хайде сега не ни харесвало.
Въпросът не е в харесва ли ни или не, а дали е логично, правилно и има ли смисъл в тези действия. Аз виждам съвсем други неща маскирани зад празните приказки които ни заливат от медиите.

# 32
Всеки сам избира какво да гледа, слуша, купува и чете.

Милинка го написа добре, доста подробно, не знам дали има какво да се добави по темата.

# 33
  • СИ
...
Например, не е нормално цената на петрола в световен мащаб да пада, а при нас да си остава на същите нива и да чака ново повишаване.
...

Ние тук си имаме един много добре обгрижван и пазен монополист, а около него гравитира един олигополен кръг на търговци, който КЗК упорито отказва да забележи.
Не знам колко е петрола в момента, но в Кипър преди две седмици дизелът беше 1,30 евро. Нас като по-богати ни обясняват, че 3,20 - 3,30 лева за литър нафта били малко. Още трябвало да поскъпне. После, защо имало инфлация...!

# 34

Ддс-то им е намалено за горивата.

# 35
Именно! Препродаваш, т.е. си търговец спекулант, не производител!
Икономика се прави от производство, не от спекула.
В момента изкупната цена на едро на меда е 4 лева за килограм. А колко е в магазина ?
Но всеки сам да си решава

Разделението на труда е измислено още в родово общинния строй и е дало голяма засилка на цивилизацията. Без търговия (спекула според теб) цивилизацията не може да съществува. Търговията е като кръвообращението, а едно тяло не може да съществува само с храносмилателна система, нали? Ако няма кръв какво ще храни всичкото друго? Впрочем никой не е забранил на производителите да си придават директно, защо не го правят?

Ти не ги мисли големите магазини. Нито страдат от липса на пари, нито ще трябва да ги извадят на момента на приемането на стоката.

Въобще е безумна логиката, че някой вдигнал олиото (примерно), за да събере кинти за новата по-скъпа цена.

На хора като теб, за които е безумно, аз нямам какво да отговоря.

# 36
  • София
Диференцираните ставки и увеличените/намалени ставки на конкретни стоки са палевтивни индивидуални грижи на ниво държава и в общия случай целят подпомагане на индивиди, сектори или противодействие на социално напрежение. Ако в скоро време не се реши проблемът с доставките на горива, прилагането и на нулеви ставки няма да помогне. Цените ще са по-ниски за определен период, но после пак ще се вдигнат заради намалено предлагане на суровината. Крайният ефект ще е лишаване от доход за държавата и краткосрочно подпомагане на търсенето на транспортни услуги, например. Ако въпреки приложената политика цените на горивата продължат да се вдигат, ще доведе до по-малко потребление, респ. и по-малко ДДС/акциз за държавата. Тогава държавата ще вдигне ставките отново, бизнесът ще започне да търси заобиколни начини и ще посивее. Разказвам всичко това, за да обясня защо няма как изначално да се прогнозира ефекта на една мярка, защото опира отново до глобалната икономика, достъпа до ресурси и борбата за тях. Ако към този разказ намесим и мерките за намаляване потреблението на горива и енергия, санкциите срещу замърсяващи отрасли и пр., задачата става съвсем сложна. И дори и да имаме финансов министър - магьосник, на този пост в другото полукълбо може да стои полуидиот и пак да се върнем в изходно положение.

# 37
  • HH
Някой ако има нерви може ли да ми обясни за лихвите.
Ще се вдигнат всички лихви и на настоящите заеми, или само на новите.

И как това, че човека Х утре не си изтегли ипотека, защото вече не може да си го позволи, помага на икономиката. Не е ли по-добре банките да взимат макар и по-ниски лихви, отколкото никакви? Наистина не разбирам принципа.

Относно мерките, мога да дам пример от Германия. От утре намаляват данъка на горивата, с около 30 цента за дизела и 15 за бензина на литър. Аз нямам кола. Дадоха добавки еднократно на хората с деца, не знам колко, аз нямам деца. Ще дадът на социално слабите пари за парното, аз и там не се класирам. Единствената мярка, която ме засяга е отпадането на едната от добавките за ЕКО енергия, в моят случай 3-4 евро на месец. Не се оплаквам, има хора които имат много по-голяма нужда от мен, но така като се замисля наистина върви в посока най-бедните да останат над водата, а тези които имат някакви спестявания да ги похарчат. Богатите и преди Ковид не знаеха колко е дизела на бензиностанцията. Иначе всеки ден гръмко ни се обяснява как някви трицифрени милиарди се отпускат за оръжия, танкове и подобни.

ПП: Инфлацията тук за последният месец е 9%. Което е смешно, месото което купувам преди беше 3,60, сега е 5е.

# 38
Има голяма разлика между търговия и спекула! Всеки човек продаваш труда си на пазара на труда е търговец.
В държавата ни проблема е, че има силна корупция и картелни споразумения. Не че ги няма в световен мащаб, но при нас са много силно изразени.
Също така ние нямаме родно производство или то е силно ограничено за сметка на вноса. Там също са много прекупвачи по веригата и всеки си пази кранчето.
Не знам как ще се оправят нещата ...

# 39
Няма готово и работещо лекарство. БНБ няма право да извършва една от основните функции на централна банка - да провежда активна монетарна политика,  тоест не може да интервенира на пазара с пари - да пуска или да ограничава пазара. Той се саморегулира до размера на парите в обръщение. БНБ може да се намесва единствено с ОЛП и евентуално увеличаване на резервите на банките. Нашата икономика, ако съществува на самотен остров или е като Северна Корея - без активни външни влияния, може и да не отчете инфлация заради борда. Ефектът му е, че харчиш, колкото имаш и не печаташ.
В условия на глобална икономика, няма как да се избегне вносът на инфлация. Най-яркият пример беше ипотечната криза в САЩ, която по косвен път доведе до криза и в България. Това е причината икономически/здравни или други събития в страни, с които сме пряко или косвено свързани, да влияят и при нас. Тогава правителството може да прилага локални лекарства, но те няма да излекуват околните болни и те ще ни заразяват пак. Това, докато не се стигне до период на всеобщо оздравяване или групов имунитет. Малко метафорично се изказвам, но се опитвам да обясня защо не може сами да се излекуваме. Средният цикъл в икономиката е 11 години. После нещата се повтарят по един или друг начин. Винаги кризата се предшества от кредитна експанзия. Следва криза, фалити, влошаване на банкови портфейли, фалити на банки. В БГ БНБ не може да бъде и кредитор от последна инстанция. Което означава, че е в ръцете на всяка банка как ще си управлява портфейлите и да си мисли за системен и кредитен риск. Заради това се правят периодично и стрес тестове, за да се следи надеждността на банковата система.
От есента ще се увеличат лихвите, което би имало ефекта на намаляване на котлона, когато чайникът ври. Не се прави сега, защото лятото кредитирането намалява.
Благодаря на Милинка за подробното обяснение. Все си мислех, че понеже има цяла наука за финанси и икономика, все някой е успял да намери решение на проблема как се бори висока инфлация, но явно такова решение няма. Още повече че инфлациите се повтарят периодично и като се знае какво ги предизвиква, би трябвало да можем да ги предвиждаме и да ги предотвратяваме. Но явно не може. Явно инфлацията е нормален процес и нищо не може да се направи да се избегне или да се пребори с някакви мерки.
Аз останах заблуден, че има начини за борба с инфлацията от многото специалисти които се изреждат всеки ден по телевизиите и обясняват как се бори инфлация и какви мерки трябва да въведе правителството.
Ето пример от тази вечер. Сериозно предаване като "Референдум" по БНТ. Поканили бяха 5 експерта да говорят как да се укротят цените при парното и енергоносителите. И всички дават акъли какво да се прави. Но явно това е само прах в очите на хората. Явно нищо не може да се направи, ще стискаме зъби и ще чакаме нещата да се укротят някога.

# 40
  • София
Не съм икономист, нито инж. Разбрах обаче и благодаря на потребителките, които го обясниха съвсем точно и ясно и ми се струва, че просто се правиш на ударен или си балалайкаш там нещо си, за да има пълнеж темата.

# 41
Цитат

К@тя

Някой ако има нерви може ли да ми обясни за лихвите.
Ще се вдигнат всички лихви и на настоящите заеми, или само на новите.

И как това, че човека Х утре не си изтегли ипотека, защото вече не може да си го позволи, помага на икономиката. Не е ли по-добре банките да взимат макар и по-ниски лихви, отколкото никакви? Наистина не разбирам принципа.
Лихвеният процет на банката се променя динамично в съответствие с ОЛП-то.
Ако си на фиксиран лихвен процент-промяна за теб няма да има до следващия падеж. Падежите са обикновено на пет години и датата е записана в договора ти. На падежа ще се договорите с банката за новия процент и ще ти преизчислят размера на вноските.
Ако си на вариращ лихвен процент-банката веднага ти променя  лихвения  процент и евентуално ти преизчислява размера на вноската. Тук се взимат предвид и други фактори.
Всичко това е много относително, според твоя конкретен случай.

Банката винаги е на далавера, а и винаги  има хора, които  взимат заеми на високи лихви.
Ако намалее кредитният портфейл на банката, то тя намалява лихвения процент и привлича нови клиенти.
Това е най-грубо нахвърляно по отношение на лихвения процент.

# 42
  • HH
Благодаря за пояснението. Аз нямам заем, просто ми стана интересно, защото мислех че лихвите на вече изтеглени заеми са фиксирани за целият период. Така както ти го обясни има логика да ги повишават.

# 43
Още повече че инфлациите се повтарят периодично и като се знае какво ги предизвиква, би трябвало да можем да ги предвиждаме и да ги предотвратяваме.
Ами предотвратяваме ги, защото на банкнотите вече няма по три нули. Какво, как, там за инфлацията може първо поне малко да попрочетеш, пише го и в Уикипедия, сбито и на разбираем език, за да не е нужно да си обясняваме от А и Бъ. Може да започнеш от там, че инфлацията не е заболяване, тя си е част от икономиката и всичките проблеми дето някой ги вижда като породени от инфлацията са просто породени от лошо икономическо управление. Накратко, икономиката е сложна работа и въобще не е задължително всичко да е евтино и достъпно за всички, така че ако разбираш инфлацията само като "нещо поскъпна" то е време да си обновиш разбиранията.

# 44
Инфлацията в малки размери е полезна за икономиката, но хората които не инвестират, а просто спестяват, на практика губят част от парите си, а при хипер инфлация и всичките. За това и инфлация звучи като мръсна дума, с която трябва да се борим, а на практика това не е съвсем възможно. Икономиката е така направена, че да се основава на потреблението, на харченето, а не на спестяването. За това и бизнесмени като Илън Мъск, алармират, че населението ще започне да намалява,товст няма кой да харчи и така свръх богатите ще обеднеят. Разбира се, за сега икономиката е за сметка на екологията. А би трябвало да са в симбиоза.

Общи условия

Активация на акаунт