Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 6

• 65 259
  • 891
  •   2
Отговори
# 495
На предната страница съм споделила неговите, според мен той няма анемия.
Преди време като бях посетила хематолог, всъщност тогава направих изследване за установяване на таласемията и той ме предупреди за точно това ( майка+ баща с анемия и дете с животозастрашаваща форма) ...
Не съм приемала желязо, може би един единствен път на собствена глава пих сироп Билкова кръв. Но като казах на док и той каза да спра.

Също и фолиева киселина не съм досега, но реших да видя дали имам нужда да започна да си я набавям.
Как мислите според изследването ѝ?Maikon, ако е удобно (може и на лично) ще споделите ли за по-детайлните изследвания, които да направя?

# 496
Според мен фолиевата има нужда да се вдигне още малко, но ако ще вземаш нека е фолат, активната форма. Приема на фолиева повишава желязото обикновено.

# 497
  • София
Здравейте! Дали имам нужда от допълнителни изследвания при TSH 3.30 uIU/ml, РС 0,34-5.6 и

Желязото ми е ниско, фолиева и вит Д малко под долна граница, вит В12 е на долна граница (АГ-то каза, че за моята възраст е ниско, на 48 съм)

# 498
@althea

Вродената анемия, която имате не изключва присъствието на придобита такава, но е рядко. 
В същото време е доста видно че имате нужда от метилирани Б12, Б9(фолат) в комплект с други Б комплекс витамини.  Таласамия минор имат постоянна нужда от тях.  Това би трябвало да подобри хемоглобина, стига да няма други фактори от ежедневието, които вредят.

Може да пуснете: 
-Фолат в еритроцити (показва приема на фолат дали е приемлив)
-хомоцистин
-инсулин
-hsCRP
- феритин
-HB1AC - това ще е изкуствено завишено поради таласемията, така че може да извадите 0.3 - 0.5 от резултата

Проверете щитовидната на ехограф, поради завишен МАТ и P(phosporous - което също може да е сигнал за проблем с щитовидни хормони)

Обърнете внимание че повишените тромбоцити е независима находка от таласемията, която е хубаво да обсъдите с вашия лекуващ лекар, да изясните причината и следите.  Далака е хубаво да се гледа на ехограф профилактично веднъж на година-две при таласемия.

Ето една ориентировъчна таблица за желязо изследвания

Погледнах изследванията на мъжа Ви.  Няма таласемия, няма нужда да го махате Simple Smile, но най-вероятно има инсулинова ресистентност и омазнен черен дроб.  Обременяване с глукоза и трикратен инсулин изследване.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 15:06 от maikon

# 499
Много, мноого благодаря.
Ще запиша час за ендокринолог задължително за мен и него.
Ще прочета и за тези изследвания.

# 500
Здравейте! Правих си изследвания за непоносимост към глутен, причината е хроничен запек, който случайно открих, че не става по-тежък от хляб, който е безглутенов.

Незнайно защо, преди да е готов резултата, имаше " borderline 4 - 9 ", а след като излезе и реф. стойности се промениха. Някой с идея какво означават тези антитела?

# 501
Искам да питам, съотношението на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ следва ли да се гледа ако те са в референтните стойности?

# 502
Здравейте , може ли мнение за тези резултати?

# 503
Здравейте,и аз да помоля за разчитане на резултатите при дъщеря ми.Лятото изкара инфекциозна моненуклеоза,сега от близо месец все е с неизяснена кашлица...

# 504
Здравейте!
Моля за помощ за разчитане на резултати от ОГТТ и хормони.
Благодаря предварително!

# 505
Аз което виждам - ИР и хипофункция на щитовидната. От половите не разбирам особено.

# 506
Има ИР. LH и FSH трябва да са в пропорция 2:1, имаш и там някакво отклонение. Със сигурност консултация с ендокринолог.

# 507
Изследванията са направени в 5 ден от МЦ.
Благодаря за отговорите!

# 508
Tanq25, тези референтни за LH и FSH са за овулаторна фаза, не за фоликулярна. И трябва да са в пропорция около 1:1, а не 2:1. При всички положения  естрадиола е нисък и FSH не е високо... Имало ли е промяна в начина на живот в последните месеци?

# 509
Точно този месец изследвах и гинеколожката гледаше това съотношение 2:1. За фоликулярна фаза също.

Общи условия

Активация на акаунт