Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 637
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, моята дъщеря тази година кандидатства в Германия . Освен дипломата за средно образование искат и удостоверението за завършен първи гимназиален етап.
На нас ни казаха, да го изпратим и него, но не толкова заради оценките, а по скоро заради хорариума за някои специалности.

# 271
Хаха, да. За да се застраховам питам по няколко пъти. Е, нищо, може и тук да сме били полезни на някого. Благодаря още веднъж!

# 272
  • Русе
Вероятно има значение в кой университет и каква специалност, а не само че е в Германия.  Simple Smile

Независимо от специалността и университета - искат и дипломата и удостоверението.
А моята дъщеря ще кандидатства "Биомедицински технологии", като тази специалност се изучава едновременно в Тюбинген (медицинската част) и в Щутгарт (инженерна част)

# 273
  • София
E, определено не искат навсякъде.  Wink Преди две седмици някъде дадох за превод уверенията на децата си за НАП. Пред мен бяха майка и дете, които оставиха документи за превод. Не знам къде и каква специалност в Германия  е кандидатствало детето, но даде само дипломата  си от втори гимназиален етап за превод и легализация и обясни на жената в офиса, че изрично е питало дали искат и тази от първи, отговорът на което е бил НЕ. Simple Smile Майката, нали сме си такива, каза: Дай бе, маме, и нея да направим, за да ни е по-спокойно. Отговорът: Мамо, престани вече, имам си мейл,  в който пише, че не я искат.

Сигурно има значение дали става дума за уни или за хохшуле, дали специалността е с ограничен прием с квоти или без NC, дали се изисква за приема някакъв хорариум по определен предмет, който ако не е застъпен в тази от втори етап, може да се  запълни с такъв от първи и т.н.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 10:23 от пенсионирана русалка

# 274
E, определено не искат навсякъде.  Wink Преди две седмици някъде дадох за превод уверенията на децата си за НАП. Пред мен бяха майка и дете, които оставиха документи за превод. Не знам къде и каква специалност в Германия  е кандидатствало детето, но даде само дипломата  си от втори гимназиален етап за превод и легализация и обясни на жената в офиса, че изрично е питало дали искат и тази от първи, отговорът на което е бил НЕ. Simple Smile Майката, нали сме си такива, каза: Дай бе, маме, и нея да направим, за да ни е по-спокойно. Отговорът: Мамо, престани вече, имам си мейл,  в който пише, че не я искат.

Сигурно има значение дали става дума за уни или за хохшуле, дали специалността е с ограничен прием с квоти или без NC, дали се изисква за приема някакъв хорариум по определен предмет, който ако не е застъпен в тази от втори етап, може да се  запълни с такъв от първи.

Да и моята дъщеря беше 100% сигурна, че удостоверението не го искат от университите - тя кандидатства в ТУМ и ЛМУ, но от агенцията, която ползваше за единия университет и казаха да го изпрати за всеки случай. Явно т.к. за първа година се кандидатства с тези новите дипломи искаха да се застраховат. Познавам няколко деца от випуска на дъщеря ми, които изпратиха само дипломата.

# 275
  • На планетата Земя
Хаха, да. За да се застраховам питам по няколко пъти. Е, нищо, може и тук да сме били полезни на някого. Благодаря още веднъж!

Satisfied Satisfied Satisfied

Frage hier, Frage there, Russalke everywhere.
Няма мърдане, няма скрито покрито.

# 276
  • Варна
То и аз много се чудех и преведохме и двете, за всеки случай. Но при нас е малко по различно. Синът ще кара езикова година  в Дармщат. Ще има една година да реши какво  иска да учи. Записан е вече, таксата платена, но документите ги искат наесен чак. Дано го приемат и на общежитие.

# 277
  • София

Satisfied Satisfied Satisfied

Frage hier, Frage there, Russalke everywhere.
Няма мърдане, няма скрито покрито.

Ох, бе, Mileto...Joy Знаеш ли откога не съм се отдавала на римите -  следващият отговор, римуван, хахаха, събуди го ти заспалото ми зимен сън желание.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 11:00 от пенсионирана русалка

# 278
Ето, полезно е значи. Русалка ще събуди поетичната си страна. Така е, хванаха ме Wink

# 279
  • столицата
И аз вчера занесох за превод удостоверението за първи гимназиален етап. Разбрах, че имало деца, кандидатстващи в Германия, на които изрично са им го поискали допълнително и е било екшън със спазването на сроковете за предоставянето му. Реших да се презастраховам.

# 280
  • София
И аз вчера занесох за превод удостоверението за първи гимназиален етап. Разбрах, че имало деца, кандидатстващи в Германия, на които изрично са им го поискали допълнително и е било екшън със спазването на сроковете за предоставянето му. Реших да се презастраховам.

Ами именно. Някои са си питали (като девойката в преводаческата агенция) предвидливо  по мейли/телефони преди да пускат документи, обяснили са с какъв профил са и  съответно са им казали, че НЕ искат  удостоверението за  първи етап. Но ако примерно кандидатстваш физика, а си бил профил литература и история, сигурно ще ти го искат. Simple Smile Затова и назад написах, че не е навсякъде в Германия.  За Германия е характерно  това, че има сериозни разлики в изискванията за документи между специалности, унита..

До преди няколко години, когато в посолството още искаха и кореспонденция с университетите, за да се възползваш от безплатната им легализация, гледахме на  това изискване с моите девойки и като на опция  за полезна информация  по интересуващи ни въпроси.

ПП
Скрит текст:
Уж във рими щях да пиша,
ама нещо се отнесох,
човек в таз' жега трудно диша,
та мора и аз едва понесох...
Съвет към идни кандидати,
пишете, питайте, звънете
и на немците чудати
нервите им опънете.
Така ще знаете отрано
какво от Вас се точно иска,
всичко в срок ще е разбрано,
не ще Ви времето притиска
..

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 15:06 от пенсионирана русалка

# 281
Здравейте, знаете ли кога мога да очаквам резултати за приема в RWTH Aachen?

# 282
Здравейте, записвам се да следя темата отрано. Дъщеря ни ще бъде 8-ми клас и започвам лека полека да се запознавам с условията за кандидатстване в чужбина.

# 283
  • София
Здравейте, знаете ли кога мога да очаквам резултати за приема в RWTH Aachen?

Няма как дори ориентировъчно да се отговори на такъв въпрос . Различно е за различни специалности - за zulassungsfrei, за такива с NC за самия университет, за  такива като медицина и стоматология с NC за цялата страна.

Здравейте, записвам се да следя темата отрано. Дъщеря ни ще бъде 8-ми клас и започвам лека полека да се запознавам с условията за кандидатстване в чужбина.

Малко е  раничко, но няма лошо човек да е информиран.

# 284
Ако съдя по моята дъщеря, а тя е уж от тези по-ориентираните, дори е доста раничко😊 до 12 клас искаше в Австрия, дори платихме в агенция за унито и април месец каза, не няма в Австия, той университета там, не е много хубав за моята специалностн😁 ще кандидатствам в ТУМ и в СУ, за всеки случай 😆. И там сама ще си кандидаствам, няма да плащаме на агенция и сега, най-много иска там да я приемат, дано🤞. Много се променят в тази възраст и много фактори им повлияват😊, но е добре мамите да сме запознати, че дори и уж големи още са си дечковци, а и на нас да ни е по-спокойно.😉

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 08:14 от julika

Общи условия

Активация на акаунт