Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 701
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
НАП издават безплатно  „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички - самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ https://www.krichim.bg/images/documents/uslugi/za_grajdani/izidudost.pdf. Важно е да пишете, че е за чужбина (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат. Стандартно става за 7 дена, но ако имате късмет, може да стане за минути.

Благодаря на всички, отзовали се по този въпрос! А относно ДЗИ и кандидатстването за медицина може някой от бъдещите кандидати да се обърне към Hochschulstart и да помоли да предоставят точната формула, по която са причислили оценките от матурите към общия бал.

# 496
  • тук-там
Ами Русалке, де да знам аз кога ги наемат тези фирми. Мислех, че действат след като децата имат дипломи. Па и акълът ми е изпит не от плажовете за жалост, а от ковидовата мозъчна мъгла, която ми разказа играта. Ама както и да е, ти винаги си много полезна и си толерантна към разсеяна блейка като мен Simple Smile

# 497
  • София
Оооох, mtz, някъде те четох с последиците от тоя Ковид  Sad, пожелавам максимално бързо възстановяване! Heart Oтнесох се и забравих да ти пиша, понеже и аз си имам разни  неволи  вкъщи и  пиша тук с цел да се поразсея.

MED-DE, бях посъветвала  една майка по-назад във времето да пишат на hochschulstart с питане дали ДЗИ ще се включват. И те им бяха казали, че  отговор могат да дадат само при постъпили документи на кандидата..Подозирам, че и  при следващите ще е така. Макар че нещата са различни, тази година все пак за първи път са видели новите ни дипломи с невключените в общия успех ДЗИ,  за следващите випуски вече ще имат опит и яснота, та може и да отговорят на подобен въпрос. Но при всякакви положения вече е ясно, че желаещите да следват медицина трябва да се напънат и за отлични резултати на ДЗИ, тоест нищо не е кой знае колко по-различно от преди.  Скалата за матурите е променена, да,  в ущърб на  учениците е  спрямо преди, но пък сега човек има право да упомене много унита като желания, отделно и на ТМС може да се явява два пъти Simple Smile

# 498
  • Varna
Здравейте,  синът ми е приет biowissenschaften в Хайделберг. Ще се радвам да осъществя контак с други родители, на които им предстои или вече имат опит с организацията на живот в Хайделберг Simple Smile Благодаря!

# 499
Не, получила е само мейл, в който са и казали че ще и изпратят договор до 2-3 дни, и от тогава нищо. Снощи им писа, че нищо още не е получила, няма отговор и на този мейл.
Да се обади утре на някой от гореупоменатите телефони. Но това е по-общо, не конкретно.

Другият вариант е ето тук https://www.studierendenwerk-aachen.de/de/wohnen/ansprechpartner.html да  изберете от падащото меню общежитието, в което е предложена стая. Системата ще ви  даде номера на конкретно отговарящия за него служител в Studierendenwerk..Може там да звънне и да пита какъв е проблемът.

Развитието от тази сутрин-има отговор на мейла, че има протокол който се следва, да има търпение и да чака. Поне този път мейла не е автоматичен, а е подписан от човек. Ще чакаме.

# 500
  • София
Ми значи супер Simple Smile Щом  конкретен човек е отговорил черно на бяло и не е казал, че няма да  има договор, а само че се следва определен протокол до сключването му, то нямате повод за безпокойство Simple Smile

# 501
  • където и да е,само да не съм сама
Не съм чела обстойно последните две страници,но дъщеря ми също ще учи в Аахен и има оферта за общежитие,която прие.
Все още няма договор и не сме плащали нищо,но са я включили в групата на етажа за комуникация.
Плановете й са да пътува на 15.9.,но все още няма  билети.
Относно ползването на фирма-посредник съм без коментар.
Някои от мамите знаят огромните ми притеснения,но детето се справи с всичко само и без драми.
Огромно БЛАГОДАРЯ отново на всички,които тук и на лични ми помогнаха с инфо.

# 502
  • тук-там
Честито и поздравления, че се е справила сама! Какво ще учи в Аахен?

# 503
  • където и да е,само да не съм сама
Честито и поздравления, че се е справила сама! Какво ще учи в Аахен?
Благодаря!
Компютърни науки

# 504
  • München, Deutschland
Честито на новите студенти. Simple Smile Пожелавам на всички и лесно справяне с квартирния въпрос. Оттук нататък вече мога да съм по-полезна относно живота в Германия общо. По процедурата на кандидатстване вече не мога да се включа, доста време мина Wink.

За който има нужда от мебели, силно ви съветвам (ако не ви се дават пари за нови), да търсите в ebay kleinanzeigen. Купувала съм всякакви стари уреди, шкафове, легла... Какво ли не. Другият сайт, но май сякаш вече губи популярност, е quoka.de. Неща от Икеа, доста запазени, се намират спокойно на половин цена в клайнанцайген.

След доста години на балкона, където навява и дъжд, и бури има постоянно, ви показвам един шкаф от Икеа на старо. Освен че му цъфнаха отдолу краката, защото с нищо не ги лакирахме при покупката, друго му няма...

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 18:17 от chrissy

# 505
Влизам да споделя нещо актуално, което разбрах днес. И което ми е  интересно дали е вече практика навсякъде или само  за конкретни унита в конкретна провинция. Ако споделите (майките с новоприети студенти) как е било при децата ви, ще сте полезни на следващите.

Опитах се днес да помогна на познато дете дистанционно да си попълни  заявлението за записване в частта със здравното осигуряване.. Системата му предлагаше да избира само между различни немски каси с падащо меню, след което в отреденото за целта поле да нанесе осигурителния номер. Това очевидно няма как да го направи..Понеже  във формуляра не ставаше съвсем ясно какво правят хората, които са само с някаква EHIC, тоест в нашия  бг случай с ЕЗОК, отидох да прочета какво пише на сайта на университета по въпроса. И там ме чакаше изненада - да, слагаш отметка, че си versicherungsfrei,  von Versicherungspflicht befreit или nicht versicherungspflichtig. Но след това нещата не са като като преди. Пише се пак на здравна каса със  снимки на ЕЗОК картата от двете страни, но се упоменава и код на университета за пред касите (имаше го на сайта на  унито). Не знам дали после пращат на студента  автоматично генерираното удостоверение, но си пише, че избраната каса  в петдневен срок актуализира осигурителния статус на студента в унито. И чак тогава е възможно финализирането на  процеса със записването.
Това е САМО за новоприетите, нали? Останалите просто си подменят, когато изтекат ЕЗОК картите, с нови и не им се налага да придвижват други документи?

# 506
  • София
Да,  старите просто си подновяват ЕЗОК с подаване на заявление в ДСК. Нямат работа с немските каси до момента, в който решат да се регистрират в такава/договорът им за работа го наложи.

ПП julika, във фейсбук групата има  пост от преди 15 мин за преотдаване на стая до март 2023 в Мюнхен.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 21:46 от пенсионирана русалка

# 507
Мами.
Пише ви отчаяна майка, на която дъщеря й я приеха да учи мехатроника в Клеве. Дотук добре, но при регистрацията за общежитие още февруари нещо се е случило и сега се води регистрирана от юни. Ние спокойно си стояхме докато тази седмица с триста зора намерихме отговорничката за общежитията и тя ни попари като каза, че няма надежда до края на годината поне. Сега на 30.08 заминаваме и не знаем къде да търсим стая под наем. В https://www.wg-gesucht.de/ , който го видях тук пуснахме десетки запитвания - но досега нищо. Много сме притеснени всички. Някой може ли да даде някаква идея, каквато и да е. Ще ви бъда много благодарна да помогнете с идеи.

# 508
  • София
Мами.
Пише ви отчаяна майка, на която дъщеря й я приеха да учи мехатроника в Клеве. Дотук добре, но при регистрацията за общежитие още февруари нещо се е случило и сега се води регистрирана от юни. Ние спокойно си стояхме докато тази седмица с триста зора намерихме отговорничката за общежитията и тя ни попари като каза, че няма надежда до края на годината поне. Сега на 30.08 заминаваме и не знаем къде да търсим стая под наем. В https://www.wg-gesucht.de/ , който го видях тук пуснахме десетки запитвания - но досега нищо. Много сме притеснени всички. Някой може ли да даде някаква идея, каквато и да е. Ще ви бъда много благодарна да помогнете с идеи.

Търсете варианти за живеене в близки населени места (в Германия/Холандия),  транспортът ще е покрит от семестъртикета Simple Smile

На място, когато стигнете, пак пишете на обяви в цитираните назад сайтове, но упоменавайте, че сте там, готови за присъствен оглед. Допълнете, че детето не e самO, с него е и родител, готов да подпише Elternbürgschaft. Hякъде до /около учебното заведение обикновено има  табло с обяви за Miete/Untermiete  също, разгледайте и него.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 08:50 от пенсионирана русалка

# 509
Супер! Заемаме се с прегледа на близките места. Но семестъртикета не важи ли само за немската провинция, а не и за холандските градове. Таблата с обяви е супер идея!!! Имаме 3 дни в България дистанционно да търсим и още седмица там, затова времето е супер кратко. Стискайте палци да успеем, ако стане ще е цяло чудо!!!

Общи условия

Активация на акаунт