Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 684
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
  • München, Deutschland
Защо всички кандидатстват машиностроене в Германия? Това е нещо толкова масово като информатиката тука. Според мен е интересна тенденция. Защо не примерно строително инженерство. Една доста силна дисциплина в Германия.

Щото това се търси. Повечето, дето учиха за строителни инж, стоят на нископлатени работи... Също и архитектите, колкото и да харесвам тази специалност...

Да, но машиностроенето много малко хора го завършват.

Което прави търсенето още по-голямо.

# 556
  • София
Синът ми , а и всички негови съученици, които завършиха в Германия работят по специалността си там ( включително и тези, които не са инженерни специалности )
Е, чак всички не остават там, поне около нас. Познато дете се върна  тук след завършена в Германия медицина, но при  родители лекари и налична частна практика това е разбираемо. Преди броени дни се върна и дете, завършило BWL, ще работи тук в известна  международна фирма. И дете със завършена информатика познавам, с  огромно желание напусна Германия след магистратурата, споделяше, че не е неговото място, работи сега в Лихтенщайн.

# 557
  • München, Deutschland
Момичета, потвърдено е това, за което писах - тази година студентите ще получат еднократна помощ от 200 евро заради покачващите се цени на газа и съответно отопление и ток. Честито. 😃

# 558
Аз имам един малко "прочувствен" въпрос към мамите на вече студентите в Германия/или където и да е, как се справяте с първоначалното притеснение и липсата на детето до вас. Може би е много лично за всеки, но мен като че ли чак сега ме удари това по главата, като наближи момента да заминава. И какво ли не ми минава през главата. Ако някой има накаква "рецепта", моля, да я сподели Simple Smile

# 559
  • Пловдив
Рецепта няма. Аз звънях всеки ден в началото. После започнах по-рядко тъй като усетих че ставам досадна. Гледах на уеб камерите какво е времето -успокояваше ме когато е слънчево.

# 560
Момичета, потвърдено е това, за което писах - тази година студентите ще получат еднократна помощ от 200 евро заради покачващите се цени на газа и съответно отопление и ток. Честито. 😃

Chrissy, това отнася ли се за студентите, настанени в общежития на  Studentenwerk? Или само за тези на квартира?

# 561
Относно тази помощ, предполагам в самия университет трябва да питат как да я получат или някъде другаде?

# 562
  • München, Deutschland
Според данните, които има дотук (решението е от вчера, неделя), ще е за всички студенти. Как, от кого и кога ще се изплати тепърва ще се формулира и мисли в закон. За получаващите Bafög, се счита, че ще е по-лесно, тъй като държавата вече им има сметките. За останалите още няма дори предположения как ще се изплаща помощта. Счита се, че може да е и догодина. Но щом е решено, ще се изпълни.

Мое мнение: за работещи студенти също ще е лесно, защото помощите (от независимо какъв вид) за всички работещи се изплащаха през работодателя досега и вероятно ще се продължи по този начин. Напълно неработещи и неполучаващи Бафьог студенти допускам, че ще получат парите си последни, защото чисто организационно са най-трудната група за "обслужване" от тази държавна помощ.

# 563
Crissy,  в началото на пандемията беше пуснала тук един линк за еднократна помощ към всички струденти.  Митко се апликира и я получи. Вероятно ще е нещо подобно. В портал се апликират с данните си.

# 564
  • München, Deutschland
Значи може и да използват тази система.😃

Но нека децата си следят, то си е в техен интерес. На мен ми попадна, докато четях най-обикновени новини, така че инфо ще има и вече заинтересованите групи ще си гледат. Детските ще се изплащат примерно по друг начин, за пенсионерите ще е трето, аз исках само насоката и инфото да дам ако някой съвсем се е затворил, не гледа и не слуша новини. Wink

# 565
  • София
Аз имам един малко "прочувствен" въпрос към мамите на вече студентите в Германия/или където и да е, как се справяте с първоначалното притеснение и липсата на детето до вас. Може би е много лично за всеки, но мен като че ли чак сега ме удари това по главата, като наближи момента да заминава. И какво ли не ми минава през главата. Ако някой има накаква "рецепта", моля, да я сподели Simple Smile
Няма рецепта. Страдаш тихо и това е. Като видиш, че се справя и се чувства добре ти става малко по-леко. Но с времето. С моят се чувахме няколко пъти на ден по някога в началото, сега , две години по-късно и веднъж седмично понякога не успяваме, но важното е те да са добре и да си хванат живота в ръце.

# 566
  • България
julika, преди седмица установих, че заминаването на сина ми ме тормози подсъзнателно. Сега се "вкарах във филма" с бавенето на финала на записването и липсата на общежитие на този етап, и мирясах по другата тема.
Когато дъщеря ми замина, се разбрахме, че ще й пиша винаги, когато искам,  а тя ще ми отговаря при първа възможност.  Чувахме се, когато й е удобно. И до сега сме така, но вече е не повече от веднъж седмично...
Не знам как ще е със сина ми, но подозирам, че няма да е много по-различно .
Имам няколко въпроса:
1. Има ли тук някой, който учи в Щутгарт?
2. Организацията на общежитието винаги ли изпраща отговор,  макар и отрицателен и спазват принципа на "мълчалив отказ"?

# 567
  • София
Chrissy, голямата ми девойка в момента  е тук и днес ми каза същото като споделеното от теб, но някъде из немските медии беше прочела явно, че въпросната еднократна помощ от 200 евро за студенти и 300 за пенсионери ще се изплаща към 01.12.  Въпросът е дали тогава за работещите  студенти отпада другата от 300 евро, гласувана малко по-рано във времето?

ГД, помощите по време на короната (ако визираш тях) не бяха еднократни, доста деца взимаха в поредни месеци, но различни суми.   Освен това, ако за  работещите (плащащи данъци) студенти между двете опции се избере тази от 300 евро, то за нея си беше казано от самото начало, че ще бъде преведена редом със заплатата, май за септември. И няма да има съответно платформа. Ако обаче остане и за тях само тази от 200 евро, която е за всички студенти, без значение дали са работещи или не, то тогава вероятно ще е през някоя платформа, в която ще трябва първо да качат разните документи.

Софи, отказът ще е мълчалив, ако е  отказ, де, докато не нарушите мълчанието вие,  в частност младежът. Нека им пише и да напомни за себе си. Всъщност той пратил ли им е по мейл Zulassungsbescheid-a поне? Удостоверението, че е  записан, няма как да им е пуснал, щом все още казваш, че не е записан.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 23:52 от пенсионирана русалка

# 568
Мами, най-накрая приключи моята сага и детето го настанихме. Та да си опиша премеждията, за да служи за урок и на други мами. Като стане месец преди заминаване - задължително почнете да търсите паралелни опции, ако не сте получили оферта от общежитие. На нас ни се събраха точно 6 дни търсене - 3 тук и 3 в немско и то най-вече в интернет. Пуснахме на около 20 обяви, като и досега получавам откази. На 4-тия ден в Клеве получи оферта от общежитието в 3-стаен апартамент от 4-ти октомври. И така малко си отдъхнахме, като намерихме и стая в къща в околностите за този месец. Успяхме и да попълним документите и да ги пуснем по пощата за общежитието. Не сме се чувствали по-безпомощни досега - даже мислехме да си я приберем в БГ, ако нищо не намерим. Една наемодателка се оплака, че наплива тази година бил огромен и просто няма нищо свободно. Наистина си стана чудо!! Simple Smile
По отношение на чувството - и второто ми дете замина, но заради ужаса за квартирата още не съм се осъзнала. Но сега като влизам в детската ми се обръща джигера. Не се свиква с това, само си повтарям, че най-важното е децата да са добре. Просто трябва да си намерите някакво занимание странично или се отдаваш на повече работа. Поне при мен е второто.
Благодаря ви мами за подкрепата!

# 569
  • където и да е,само да не съм сама
Mila-mama, радвам се, че са се наредили нещата.
Тези стресови ситуации изцеждат до краен предел.
Няма значение първо, второ..... топката в корема си я има. Просто свикваш да живееш с нея.
Тъй като на мен ще ми е за първи път, поне се радвам, че къщата няма да остане празна и ще имам достатъчно занимания покрай другите деца.
Една позната, която обожава да пътува, миналата седмица ми сподели, че вече ненавижда летищата. Дори не ходи да изпраща децата.
Но нямаме право да ги спираме, заради нашия вътрешен мир и спокойствие.
Важното е да поемат по пътя си уверени и с желание.

Общи условия

Активация на акаунт