Американски колеж - двадесет и шеста тема

• 74 243
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
  • София
И аз мисля, че в най-добрият случай достигнатото ниво ще е Б2, но на мен това ми се струва напълно достатъчно, за да бъде надградено с курс и/или езиков лагер.
Забравих да пиша, че при немкинята ученето става през английски. Не знам дали е така и при другия основен преподавател. Това донякъде усложнява усвояването.
Скрит текст:
DaF изпитът е с променен формат/съдържание на задачите от тази година. Не бих се наела да коментирам дали  в новия  вид е по-сложен или по-лесен от преди, субективно е това. На сайта им си пише обаче, че за явяването и успешното издържане на изпита като предпоставка  са нужни между 700 и 1000 учебни часа по 45 мин. За 4 години, 9-12 клас (сега гледах дипломата на едната ми девойка), хорариумът от часове по езика като първи в езикова е бил сборно около 1600+ учебни часа по 40 мин, тоест около 1420 по 45 мин. Та не ми се струва много възможно в общия случай по втори език само с училищни занимания (винаги има изключения, разбира се) да се стигне до В2 (където и да е ) и после само да се надгражда с курс. И подчертавам, не го пиша за Колежа това, а по принцип. Точно толкова малък ми се струва шансът до ниво В2 да докараш френски като втори език в английската примерно. Още повече, че какъвто и да е изпит за ниво  с оглед кандидатстване ще се държи макс в края на 1 срок на 12 клас, тоест часовете по втори език за общо 7, а не 8 учебни срока, са още по-малко. Само в случая с втори език английски е сякаш по-различно, просто защото езикът масово е учен от децата до 7 клас и после за 4-5 години все имат опцията да достигнат сравнително лесно  до С1, даже до С2.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 13:34 от пенсионирана русалка

# 556
Кандидат-колежанката мина един пробен изпит по формата за АК и честно да ви кажа резултатът не е никак обнадеждаващ Sad
Малко над 40% е изкарала заедно с есето, на което резултатът е крайно незадоволителен.
По това, което четох за изпита и приема си мисля, че тези проценти са напълно недостатъчни за възможен прием. Чудя се обаче дали и нещо кой знае колко би могла да подобри до април месец.
То и на нея някак си много и се попариха надеждите и дори ми заяви, че при такива резултати се чуди има ли смисъл да се пробва. Не знам дали не сгреших като я пратих на пробен, тя доста преживява провалите и това и влияе на мотивацията.
Другия вариант е да опитаме пак с някой пробен изпит след НГ и да се надяваме на по-добри резултати.

# 557
  • София
На моя (вече завършил) колежанин пробният изпит му подейства много мотивиращо = видя мърдосването до какво води. Беше  класиран 92/100 на реалния изпит.

Тя на някаква подготвителна школа ходи ли?

# 558
На моя (вече завършил) колежанин пробният изпит му подейства много мотивиращо = видя мърдосването до какво води. Беше  класиран 92/100 на реалния изпит.

Тя на някаква подготвителна школа ходи ли?
На специална подготовка за АК не ходи, само на школа по БЕЛ и математика за подготовка за НВО.
Последователна е иначе в ученето, държи хубав успех по почти всички предмети, но това може да не й е достатъчно за колежа

# 559
  • София
Може задачите да са били прекалено трудни. Да не се отказва и да си готви математиката усилено.

# 560
  • София
При моичкия беше обратно - подготовка само за Колежа, която много му помогна за НВО.

# 561
На есето четохте ли назад инструкциите? Да отговаря точно на всички зададени в условието въпроси, да провери за правописни и граматически грешки, да не се отдалечава от темата. Стратегията на изпита е не да решава всички задачи, а да мине бързо през тези, които са лесни, да отдели време на тези, които са решими, и останалите само да попълни в последната минута. Шанс винаги има. Как така ще се отказва дори от явяване заради един пробен! Вдигнете й духа.

# 562
  • Cobrs
Ако има възможност да прегледа резултатите си и да анализира дали грешките се дължат на неразбиране на определен тип задачи или на малкото време за решаването им. В първия случай може да намерите учител, който да помогне за запълване на пропуските. Във втория - не е свикнала с формата на изпита и за него трябва да се подготвя. Всеки изпит е различен и да се свикне с формата е много важно. Желая ви успех!
Допълвам се: При дъщеря ми изпитът започна с писането на есето. Някои от децата се бяха затруднили с разбирането на темата на есето и почувствали, че се провалят от самото начало на изпита, което се отрази на резултата им. Всяка част от изпита носи определен брой точки, но сама по себе си не решава крайния резултат. И с една точка на есето, например, при висок резултат по другите части, детето може да бъде прието.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 22:46 от Maggrat

# 563
  • софия
Вече са ви дали много хубави съвети, аз само бих искала да добавя, че резултат от 40% сам по себе си нищо не значи. Въпросът е колко човечета има преди този резултат.
 Имало е години когато "високите" , т.е силните резултати са били масово около 50, така че тия с малко над 40 влизаха спокойно.

Моето дете влезе с 47, по-към крайните приети,  а завърши доста подобаващо напред. Следващата година имаше приети с много по-ниски проценти.  Та ниските проценти не са "присъда" и показно. Важно е как стои в общата бройка.
Искам да кажа да не се отказвате, още повече искам да кажа- да не се отчайвате и ако мога да дам съвет, ако наистина това е голямото желание за детенце- може би не е лоша идея да се насочите малко в подготовка математика и стратегия за решаване на теста.

Ще стискам палци!

# 564
  • София
Ако на детето частта с есето му е силната - ок нека се отделя специално внимание на есето. При моите деца литературата не е силната страна и не се бяха готвили специално за есето. Все пак то е 1/5-та от резултата. И двамата са с едни от най-ниските резултати за набора си на есе, но пък бяха приети на сравнително предни места (20 и 21).
Силна им е математиката, но без да са състезатели и да имат специален интерес. Така че скоростното решаване на задачи, което се постига с редовна практика е добър вариант. Подбирате 20-на задачи от материала по математика и да ги реши за 30 минутки. Има и онлайн такива изпити, но са платени.

Скрит текст:
Съвети дадени от дъщерята към сина, но неизползвани от него, защото той е независим:
- ако ти останат нерешени задачи, които ограждаш на случаен принцип, избери само една буква и ограждай винаги нея - вероятността да налучкаш е по-голяма!
- При четенето с разбиране текстовете са много дълги, затова тя съветва първо да се четат въпросите и после да се търсят отговорите в текста.
- ако докато четеш задачата, в главата ти не се е изяснило вече как ще я решиш - минавай към следващата.
Абе хора имам проблеми с нанасянето на оценките. Много се бавят. Чакам оценки от 9-ти ноември при дъщерята и от 20-ти ноември при сина. Явно си е от учителите, защото е само по някои предмети и то при нови учители, ама е изнервящо.

# 565
  • София
Ииии...пишете мейл на ръководството. Иначе то няма как (или не иска) да разбере за забавените оценки, но поне ще има следа, че сте ги информирали.

# 566
  • софия
Аз твърдо подкрепям писане до ръководството. Когато изпитвате определени негативи или имате обкновени въпроси най-логичното нещо е да ги сведете до знанието на тези, от които зависи добрата работа на една институция.
Това не е празно оплакване, това двустранен диалог, който би трябвало да работи за по-доброто функциониране на нещата. Използвайте го.

# 567
Йей, някой ще ходи ли на концерта утре по-раничко, да го помоля да ми запази 4 места. Ще водя баща ми (77г.) И хич не ми се иска да стои прав. А да го заведа доста по-рано, няма да издържи.... мерси Simple Smile

# 568
  • софия
Kasi, дано някой откликне.

Банда, днес излизат резултатите от ранното кандидатсване. (Така де, при нас ще трябва да стане утре сутрин). И все пак-Много силно стискам палци ако имаме кандидатсващи да им се сбъдне желанието.

# 569
Да кажа, ако някой реши да ходи на концерта без предварително закупени билети, билети няма  Sad И нашето ходене отпада! Толкова съжалявам!

Общи условия

Активация на акаунт