Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 326
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Някой по-горе беше писал, че може предварително да се вземе серийния номер на дипломата от директора. Това кога точно може да стане и откъде след това се сваля дипломата? Притеснявам се как ще се накачулят всички в последния момент и системата ще се срине.

# 166
Регистър на документите за завършено основно образование, средно образование и/или придобита степен на професионална квалификация
Сайтът е доста стабилен. Няма да се получи като с единната информационна система. А и мисля, че няма да има толкова едновременни опити за достъп.

# 167
Здравейте, надявах се от МОН да пуснат обявената скала раздробена на оценки до втория знак след запетаята, уви не стана. Затова започнах да попълвам на ръка въз основа на оценките на познати и точките им. Молбата ми е, който има възможност, да попълни там където знае каква е оценката. Разстоянието между точките е през 0,25т, заради превръщането на ДЗИ-тата с 80 и 60 точки към 100. Благодаря предварително!

СКАЛА ДЗИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ

# 168
Здравейте, надявах се от МОН да пуснат обявената скала раздробена на оценки до втория знак след запетаята, уви не стана. Затова започнах да попълвам на ръка въз основа на оценките на познати и точките им. Молбата ми е, който има възможност, да попълни там където знае каква е оценката. Разстоянието между точките е през 0,25т, заради превръщането на ДЗИ-тата с 80 и 60 точки към 100. Благодаря предварително!

СКАЛА ДЗИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ
Не ми дава да попълня, защото съм от телефона, но 76.5 е 5.15

# 169
  • София
И аз да се похваля 98.50 т. и е писала ЛИС.

# 170
  • София
И нашето семейство е доволно от резултатите на сина:
БЕЛ (ЛИС) - 92 точки - 5.86
АЕ ПП - 91 точки - 5.82
Честито на всички, преминали успешно през изпитанието ДЗИ!

# 171
  • София
Здравейте,
Влизам в темата ви с разузнавателна цел за догодина.
Имам въпрос към тези от вас, чиито деца са с високи оценки по БЕЛ - есе или ЛИС писаха? Защото на моята девойка ( 11 клас) учителката по БЕЛ им казала задължително да пишат ЛИС на матурата, заради субективното оценяване на есето.
Да проверим дали е вярно Simple Smile
Моето писа есе. Всички учители съветват да се пише ЛИС. Аз пък съм доволна, че тя писа есе, защото предпочитам да може да разсъждава по различи проблеми, отколкото да пресъздава заучени анализи на произведения. Оценката ѝ е 5,33 - 80,5 точки. Вероятно есето ѝ е изяло главата, защото няма грешки на граматични въпроси, но аз продължавам да смятам, че е по-добре, че е писала есе Simple Smile Реално тя никога не е писала нищо друго, освен ако не я задължат.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 23:41 от Vache

# 172
Много ми се иска системата в България да се промени.
Един изпит да не решава. Да се търси мотивация и цялостно представяне.

# 173
Здравейте, някой знае ли как стоят нещата със стипендията за висок резултат на матури (в първите 10% по БЕЛ и над средния за страната на втората матура) ако се запише специалност с педагогика? Уж трябвало да се получи съобщение като се проверят резултатите от матурите, ама въпреки двете пълни шестици (тоест със сигурност се полага такава стипендия), такова съобщение няма. Трябва ли нещо да се свързвам с МОН да питам, понеже ще се кандидатства с педагогическа специалност, или нещо след това ще се оправям?

# 174
  • столицата
По-добре не отлагайте и се свържете с МОН.

# 175
  • София
Здравейте, някой знае ли как стоят нещата със стипендията за висок резултат на матури (в първите 10% по БЕЛ и над средния за страната на втората матура) ако се запише специалност с педагогика? Уж трябвало да се получи съобщение като се проверят резултатите от матурите, ама въпреки двете пълни шестици (тоест със сигурност се полага такава стипендия), такова съобщение няма. Трябва ли нещо да се свързвам с МОН да питам, понеже ще се кандидатства с педагогическа специалност, или нещо след това ще се оправям?

Най-добре е да се свържете с МОН, според мен, на моя син, преди две години, съобщението излезе заедно с резултатите. Слагам снимка, за да видите, малко съм го отрязала и не се вижда цялото, но ще се ориентирате.

# 176
  • Стара Загора
Сега ми хрумна един въпрос във връзка с новата скала за оценяване на ДЗИ. След като матурата по БЕЛ е балообразуваща за много специалности, завършващите тази година ще се оажат ощетени в оценките спрямо завършилите предишни години, тъй като за същия брой точки оценките по старата скала са по-високи.  Сега например 84т. са 5,50, а по старата скала същите точки са 5,69. Разликата не е малка и може да се окаже решаваща. Като знам колко са малки разликите при момичетата например в медицинските университети, ми се струва, че завършилите тази година ще са ощетени спрямо завършилите предишни години, каквито предполагам ще има.

# 177
  • София
Татяна, абсолютно същото ме вълнува и мен.

# 178
Аз отдавна го мисля това, но не може нищо да се направи. Университетите работят с оценки, за тях няма значение как са получени те. Единственото успокояващо е, че ще кандидатстват масово деца от този набор, т.е. тези, които евентуално ще бъдат облагодетелствани от предходни години, ще бъдат малко.

# 179
  • вкъщи
Така е, децата са ни прецакани отвсякъде. Тази нова скала ги ощетява, отделно са рязали много при проверката. Трагични са резултатите на национално ниво, тук в групата направо сме оазис. Ще го отнесат учителите, заради недомислиците на някои.

Общи условия

Активация на акаунт