Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 969
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • Варненска клюкарка
                                                          Белора, много са добри резултатите,  не всички деца, които ще кандидатстват медицина имат високи оценки по ДЗИ БЕЛ, според статистиката на МОН 6.69% от 38343 зрелосници имат над 5.50,това са 2566 деца. Едва ли всички кандидатстват медицина.
Да, така е разбира се, но, понеже тази година МУ Варна са "пипнали" оценяването, така сега на изпитите има голям брой оценки "мн. добър" и матурата може да се превърне в доста определящ фактор за класиране където от всяка стотничка зависят съдби. В първия момент не разбрах че Маги е писала за СУ, оценките от изпитите по химия и биология на дъщеря и и тези на  сина ми много си приличат, утроения им резултат от двата изпита се различава с няколко стотни (при нас + 0,18) а съм запомнила, че дъщеря и се яви и във Варна, помислих че съм изпуснала нещо или наборът ми спестява истината. Така беше ми спестил тревогите ако знаех за сакатлъка  по БЕЛ и вероятността да анулерат работата му.  Малко прибързах... Не че ми е много спокойно и сега де, нямаме никаква дата за дипломите...

# 346
  • София
ДЗИ по БЕЛ е балообразуващо за специалността “Право” в СУ. При това се утроява. Предполагам, че далеч не е само тази специалност и не само в СУ. Тези деца са били ммого по-мотивирани и са отделили цялото си време да се готвят за тази матура.
Така че е много вероятно съвсем малка част от тези 6,69% да се насочат към медицина.
Не че има начин да спрем да се притесняваме за децата си, особено след вложени толкова усилия.

# 347
  • Сливен
Здравейте, следила съм темите през годините, имаше и период, в който дълго не влизах, но сега отново тук намирах актуална информация за нашите деца.
Браво на всички, които са постигнали много добри и отлични резултати! Трудили са се, били са постоянни и упорити, и това се възнаграждава!
Интересно ми е има ли такива, които и в този момент все още са на голям кръстопът и в същото време нямат спокойствието на отлични резултати? Как приемате това и какво решение търсите?

# 348
  • София
Тинна, вече бях писала, че познавам деца, които по една или друга причина ще правят т.нар. gap year (т.е. ще се ориентират как да продължат нататък). Причините за такова решение са различни и не непременно посредствени резултати. Аргументите са индивидуални - например в продължение на 3-4 години са правили нещо и са искали точно с него да продължат и изведнъж нещо ги отказва, т.е. трябва им време да се огледат и пренасочат, или искат да изкарат някой курс и да поработят, за да са сигурни, че нещото, към което са се насочили наистина им харесва и ги бива в него, има такива, които са изморени и просто искат да се откъснат от режима на учене и изпитване, има такива, които не са имали план В и затова искат догодина хем да опитат отново с план А, хем да се огледат за план В. Няма нищо фатално - това е време за учене на езици, почивка, работа, ориентация в интересите, социализация, книги, шофьорски курс, спорт и т.н. - кой каквото усети, че има да наваксва, защото се е лишавал от него досега.

# 349
  • Пловдив
Ох, имаме проблем с комуникацията с ТУ
Скрит текст:
- писах имейл, седмица и повече - никакъв отговор! Опитах по телефона - след няколко поредни дни звънене през целия работен ден на обявените им телефони в учебен отдел, най-накрая ми вдигна една мацка, която хич не беше наясно!
Исках да попитам дали ще важи ДЗИ по приложно програмиране за кандидатстване /обявено е че важи ДЗИ информатика и информационни технологии, ако тук не влиза програмирането, здраве му кажи/, и дали кандидатстудентския изпит по математика може да се държи тук във филиал Пловдив на ТУ и да важи и за София и за Пловдив, или не. Еми не беше сигурна за нито едно от двете неща, отговори едно, поправи се...каза да питам пак...къде и кой да питам, щом в учебен отдел не знаят???

В крайна сметка, ще си си ходи на изпит по математика и ще иде до София за по-сигурно, което е супер тъпо, защото в същото време и тук във филиала се провежда същия изпит, но не могат да гарантират, че ще важи за ТУ София

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 13:12 от *Бенджи*

# 350
  • Бургас
Ние си получихме дипломата и сега започва голямото чудене. Вътре има вписани две оценки по математика, а в изискванията на ТУ пише само оценката по математика, ако бяха еднакви ок, но имат 50 стотни разлика.

# 351
  • София
Ние си получихме дипломата и сега започва голямото чудене. Вътре има вписани две оценки по математика, а в изискванията на ТУ пише само оценката по математика, ако бяха еднакви ок, но имат 50 стотни разлика.

Късметлии сте вие...

Дипломите в нашето училище ще са готови на 24.06, а който подаде молба за отпечатване с приоритет- ден по-рано.
Ние сме от тия с молбата, но не е ясно дали ще сме от тия с получената навреме диплома.

Да си кажа още веднъж- в нашето училище са смотани!

# 352
  • София
При нас дипломите ще се раздават в понеделник - 20.06.
Нищо не се чува за тържества, на които родителките да ходят да се просълзяват.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 15:02 от Vivi

# 353
  • Пловдив
И при нас така - искам да отида, но не знам дали е отворено за гости или не.

# 354
  • София
При нас са във Военния клуб. Като зя последно НЕГ се проявиха - и да няма родители - ще се вмъкна, все пак 27 години тъпча земята под пагон.

# 355
  • София
При нас са във Военния клуб. Като зя последно НЕГ се проявиха - и да няма родители - ще се вмъкна, все пак 27 години тъпча земята под пагон.
Винаги са пускали родители, едва ли ще има нужда да се промъкваш... само по време на короната е било иначе,  връчването е било в двора и там столовете  на дистанция са били наредени само за децата.

# 356
  • София
Нашите ще ги раздават на 21-ви тържествено и с родители. Класната им е пратила съобщение. Публикувам го, ако някой не е получил, може да е полезно. 2АЕГ завършва моят. Това с късите панталони и джапанките много ме разсмя, но явно имат опит класната Simple Smile

# 357
Здравейте,
Четох темата, но не успях да се ориентирам с профилите.
Като хора с опит, да ви попитам:
Ако детето избере профил български и история, втората матура задължително ще бъде по история?
И може ли с този профил втората матура да е по език, ако си в езикова гимназия?

# 358
Отговорих преди малко в десетокласната.
За втори задължителен ДЗИ може да се избере всеки от четирите ( или трите, ако са само три) профилиращи предмета. В случая се избира между двата чужди езика, история и БЕЛ.

# 359
А Маги,
Няма да си сама. И аз ще дойда Wink пък ако и да не съм особено поканена Wink .

Общи условия

Активация на акаунт