Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 880
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Ако детето е ОК и има интереси извън набелязаните за първо желание, аз съм ЗА да не се пропуска година, но например ако иска математика, а да подаде за философия, история или нещо коренно различно и далечно от него само и само да е студент не знам дали би било добре. Права е aunt Ogg, с какво ще се надгради за 1 година освен да си изкарва джобни. Догодина също ще има конкуренция и пак няма да е лесно.

# 571
  • София
Мен по-скоро ме притеснява, че за една година наборът ще загуби навиците за учене и амбициите за университет ще останат някъде назад по течението.
Освен това около себе си имам примери как децата- започвайки да работят, се отдават изцяло на желанието да изкарват повече пари, което отново избутва ученето на заден план.
В един момент започват да отлагат кандидатстването в университет и животът ги въвлича в ежедневната въртележка работа-забавления.
Нека всички набори успеят да сбъднат поставените цели, да бъдат и да пребъдат, но просто ми се иска да знам каква е и другата гледна точка, когато искаш, но все пак не успееш да се класираш в желаната специалност...
Моят младеж например избра само две специалности в СУ и въпреки моите настоявания, че трябва да сложи още някоя резервна специалност, той натисна "Запис" и край.
На практика той няма оценки и общ бал, които да оправдават тоя риск, защото е много вероятно да не се класира изобщо и на n-тото класиране, но така си реши човекът, така направи.

# 572
  • София
Ако специалността е нещо, свързано със софтуер, бих насочила детето към онлайн курсове, и също да си набави учебници по математика, за да поддържа и развива нивото, т.к. в СУ казват, че сериозно се изучава. Аналогично и за друга специалност - самоподготовката е част от образованието така или иначе. На този етап не бих насочила към тотално различна специалност, само за да не бездейства.

# 573
  • софия
Малко ви връщам назад в обсъждането на бележка от университет. Искат я всяка година за да се докаже, че студентът още е студент. Иначе би могъл да е прекъснал или отпаднал, заради което трябва да си поеме сам здравните.

Държавата поема здравните осигуровки на всеки един млад човек до 26 годишна възраст, който учи редовно. Не би трябвало да има разлика, нито в държавите, нито в континентите.

Разбира се, нашата мила държава винаги може да ни изненада в решенията си за не/равнопоставеност.

Освен това мисля, че тези осигуровки важат повече за тук, на наша земя, като грижа и разплащания.

(в нап се използв думата "чужбина" като общо положение. Препдолагам, че ако имаше разлика щяха да уточнят)

# 574
  • София
Амели, дъщеря ти, доколкото помня, е  във Великобритания, там вероятно не  важат нашите осигуровки. Но в Германия примерно се ползват, много деца  НЕ плащат здравни там, понеже са си сериозна месечна сума от около 110-120 Евро и нагоре според касата (но пък покриват къде повече неща, естествено).

Съвсем логични са ти разсъжденията за следващите и извън Европа, но  именно защото става дума за БГ, не е лошо да пита човек за всеки случай.

# 575
  • София
Преди години сестра ми кандидатства 3 пъти докато я приемат точно това, което искаше.
Приемаха я нещо друго, но тя реши, че няма да прави компромис - за ужас на баща ни, който настояваше да запише нещо, пък после да се прехвърля в исканата специалност.
Работеше и учеше и при това - готвеше се за нелеки изпити. И успя. Simple Smile

# 576
  • софия
Напротив, и в Англия децата нямат проблем с ползването на медицински услуги.

Предполагам сега новото поколение брекзит студенти също нямат, поне съм чула някой да споделя негативен опит.

# 577
Прегледах днес списъка на неусвоените места в СУ за миналата година и всъщност ситуацията е обнадеждаваща, навсякъде имаше места, стига човек да иска може да има късмет и да се запише там където желае.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 19:01 от blackcat6

# 578
Може ли някой да сподели на кои дати излизат класиранията в СУ, МУ София и МУ Плевен?

В СУ първо класиране на 5-и юли. От 6-и до 8-и е записването.

Като знам колко чакахме резултатите от предварителни изпити и матури се бях настроила преди 10-ти юли да не чакам.  Сега се надявам да получа най-хубавия си подарък по случай РД Simple Smile

# 579
Така като гледам от предходната година за МУ Варна очакваме резултати и 1 класиране около 12. 07., и за останалите Уни около тази дата.

# 580
  • София
Времето на принципа - учи, за да не работиш, отдавна мина.
Кога е било това време? Питам, щото в моето семейство от 100 г. назад всички висшисти и невисшисти са си скъсвали задниците от работа, вкл. баща ми, работил цял живот в системата на висшето образование и научил огромен брой студенти да работят.

И Сашето подаде документи. Плати таксите за 2 изпита и получи засега само един мейл. Понеже подаде в неделя в системата, явно трябва да се разгледат от НХА и да ѝ върнат отговора с разни декларации и входящ номер. Ако и утре няма нищо, ще я карам да звъни.

# 581
  • Варненска клюкарка
Така като гледам от предходната година за МУ Варна очакваме резултати и 1 класиране около 12. 07., и за останалите Уни около тази дата.
Тази година все сме в очакване на нещо. Дано само от МУ-тата да са коректни, че с тези матури все по-страшно ми става за класиранията. До миналата година поне се знаеше че повечето оценки от училище влизащи в балообразуването са  отлични. Сега предишната балообразуваща компонента липсва, липсва и прозрачност с матурите на кандидатите.
Днес май има изпит по биология в Тракийския, или беше утре...

# 582
А някъде има ли публикувано за СУ колко човека държавна поръчка приемат и колко платено?

# 583
А някъде има ли публикувано за СУ колко човека държавна поръчка приемат и колко платено?
Още не са обявени. Казаха че тази седмица ще ги качат на сайта на СУ.

# 584
Ние подадохме само държавна поръчка и шансът е много малък...

Общи условия

Активация на акаунт