Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 884
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Пак аз с въпрос за здравните осигуровки. Процедурата я разбрах, но дали важи за студенти извън ЕС? Т.е. НАП признава ли удостоверения от неевропейски университети?

Подава се служебна бележка, издадена от университета, и превод на бележката в НАП лично от студента или от родител без пълномощно. Подава се всяка година, въпреки че е една и съща, така я искат в НАП, сменя се само датата. Аз подавам през септември. Големият ми син учи в Англия и вече две години подавам, много се заяждат за датата, трябва всяка година да се подава, такава им била системата и аз подавам всяка година с текуща дата.

# 556
  • София
Скрит текст:
Призма май пита друго Simple Smile, иначе видно е запозната със схемата.  Макар че и Англия е извън ЕС, но все пак е в Европа. Така е и със Швейцария, която е в ЕИП. Но информативно в нейния случай би било как е при студенти, следващи извън  пределите на Стария континент - тоест в Америка, Азия...

Иначе явно зависи в кое подразделение на НАП се подават  преведените удостоверения - при нас никога не са се заяждали, а във времето съм подавала/подавам за 3 деца ( в момента вече за две) в различни университети навън. И да, изглеждат еднакви и човек се чуди защо са им ежегодно  (за Германия всеки семестър даже), но има разлика не само в датата, а и в това коя година/кой семестър е студентът, в каква образователна степен - бакалавър или магистър. Някои преводачески агенции правят отстъпка в превода на свои редовни клиенти, понеже преведеният  файл е при тях и променят само дата и семестър. Аз на друго съм се чудила винаги,  някои такива удостоверения от университети  са с линк към онлайн платформа на учебното заведение  и разяснения на съответния език и на английски в добавка. Служителят в НАП трябва само малко зор да си даде да влезе на дадения адрес и в реално време ще му излязат име на студента,  специалност, форма на обучение, поредност на семестъра. Колко му е да запази после един скрийншот за документацията. Хем по-малко работа, хем пестене на хартия и трупане на бумаги...Но, това е положението, бюрокрация и незнаене на езици, в частност на английски. А в седмокласната тема  една майка  иначе обяснява как езици се учели лесно за няколко  месеца, та добре било децата да  залагат на изучаването на професии още от средното, понеже  иначе един език знаели на финала на гимназията и дотам..

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 11:51 от пенсионирана русалка

# 557
  • София
Може ли някой да сподели на кои дати излизат класиранията в СУ, МУ София и МУ Плевен?

# 558
Може ли някой да сподели на кои дати излизат класиранията в СУ, МУ София и МУ Плевен?

В СУ първо класиране на 5-и юли. От 6-и до 8-и е записването.
Второ класиране на 12-и юли, записване 13 - 15 юли.
Трето класиране на 19-и юли, записване 20 - 22 юли.
Аз пък да попитам, ако на първото класиране не сме класирани по първо желание, ще можем ли да разберем с какъв бал е бил последният класиран по първото ни желание, за да знаем дали имаме шанс на второто класиране?
С две думи, СУ публикуват ли минималните балове по специалности след всяко класиране?

# 559
  • Русе
5.07 - СУ

# 560
  • София

В СУ на 5-и юли. От 6-и до 8-и е записването.
Аз пък да попитам, ако на първото класиране не сме класирани по първо желание, ще можем ли да разберем с какъв бал е бил последният класиран по първото ни желание, за да знаем дали имаме шанс на второто класиране?
С две думи, СУ публикуват ли минималните балове по специалности след всяко класиране?
По спомен отпреди 4 години: в профила на кандидата в платформата излизаше и минималния бал, и колко резерви има преди него. Т.е. виждаш дори точно колко кандидата под чертата има преди теб в класирането.

# 561
  • София
И моят вчера подаде в СУ. За застраховка, че може да не намерим квартира в Айндховен и да си остане тук. Писа 2 желания: 1. Математика и 2. Информатика. За 1. година програмите им са еднакви и няма значение кое ще учи. Пък догодина може да замине, може да кандидатства наново, може да смени специалност-възможности бол. Важно ми е да учи,че имам чувството, че мозъкът му закърнява с дни, какво остава за цяла година.

# 562

В СУ на 5-и юли. От 6-и до 8-и е записването.
По спомен отпреди 4 години: в профила на кандидата в платформата излизаше и минималния бал, и колко резерви има преди него. Т.е. виждаш дори точно колко кандидата под чертата има преди теб в класирането.
Това само за СУ ли се отнася или и за другите МУ?

# 563
  • София
За СУ.

# 564
  • София
Какво мислите за опцията да се направи пауза една година, ако не приемат някой набор в желаната специалност сега?

Аз не мога да си го представя като опция, честно. По-скоро предпочитам варианта да запише нещо свръх компромисно, само и само да е студент.

Има ли някъде справка за свободните места, които СУ е обявявал през септември за минали години?

# 565
Мерси! А някой има ли информация за другите МУ как е организирано?

# 566
Какво мислите за опцията да се направи пауза една година, ако не приемат някой набор в желаната специалност сега?

Аз не мога да си го представя като опция, честно. По-скоро предпочитам варианта да запише нещо свръх компромисно, само и само да е студент.

На точно противоположното мнение съм. Безсмислено губене на време в лежане/посещаване на лекции, които не те интересуват и не ти харесват. Считам, че е по-добре да се поработи една година, да се види, че нещата не са толкова лесни. А и не може всички да са висшисти - после половината работят в магазини или кол центрове. Което само по себе си е ок, просто е безсмислено да учиш например история, ако ще работиш продавачка. Времето на принципа - учи, за да не работиш, отдавна мина.

# 567
Това е за миналата година СУ септември

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/255162/1 … 0/version/1/file/Обява+за+допълнителен+прием+2021.pdf

# 568
  • столицата
И аз не приемам идеята за студент на всяка цена. И ние ще се презастраховаме с едно СУ в случай, че нещо не стане с чужбината. Ще посочим 1 специалност само.

# 569
  • София

Ох, много е различно - каква специалност, колко твърдо е решението...

Синът ми иска да учи математика. Дали ще е в чужбина или тук-все е математика. Предпочитам да учи една година и после да го учи отново, ако реши да се мести, отколкото да реди рафтове в Лидл. (Те от там бързо ще го изгонят, но това е друг въпрос. Simple Smile )

От друга страна аз лично съм стояла без да уча една година. Исках твърдо стоматология или медицина и не виждах смисъл да записвам нещо друго. Реших, че ако и втората година не ме приемат, явно не ставам за лекар и тогава подадох за съвсем различно поприще. Но една година си дадох отсрочка, детска мечта е все пак. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт