Дванайсет години - равносметка и избор

• 62 040
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
Не че нещо ама къде е изпита в МУ, къде е матурата. И то петица на КСК е страхотнс оценка. Подигравка с децата.
.               Има нещо, което е не е както трябва в новата програма за набор 2003 и следващи, както и в  матурите. Срамота, подигравка с толкова съдби и то на умни и учещи деца.  Добре, че нашите госпожи също ги бяха предупредили и всички масово на ДЗИ английски език.

Това ми направи впечатление и на мен! Масово от паралелките биология и химия се явиха на АЕ!
В математика и физика, избраха математиката..
А в профила на младежа повечето заложиха на ИТ и информатика.

# 211
  • София
Вероятно материалът в единия и другия случай  (примерно по химия)е доста различен....И това, че си се справил отлично на изпита по химия в МУ, не  означава, че  си толкова добър и с профилираната химия. Но пък чак за 2... Sad Има нещо сбъркано.
Като родител на дете готвещо се за медицина ще споделя, че през втория срок учиха модул аналитична химия, който не е част от КСИ, всички го бяха игнорирали, защото съвпадна с предварителните изпити. Много деца изкараха двойки в училище, притесняваха се за завършването на годината, по спомени не е единствения "непотребен" за изпит в МУ модул, но е най-тегавия. И нас ни бяха предупредили още преди да се знае балообразуването, че ако не и наложителна матура по химия или биология, такава да не се избира именно заради съдържанието на материала.

# 212
  • София
Друг проблем е и липсата на връзка с ВУЗ-овете. Има страни, в които, ако изучаваш материал на университетско ниво в гимназията и положиш успешно изпит по него, то в университета те освобождават от даден курс и ти дават възможност да се запишеш директно в горно ниво курс или пък ти го признават за някакъв кредит.

# 213
  • Русе
Средното образование трябва да дава основа, трябва да гради екипност и социални умения. Да се усвоят най-важните знания, да се стимулират качеста като аналитичност, обработка на информацията.  Няма как масов учител, да преподава качествено университетски материал. Не е и необходимо. Има достатъчно неизпълнени задачи средното образование и да не бърза да налива още и още академичност в голяма си част още незрели глави. Средното образование трябва да е до 11 клас.

# 214
Здравейте,
Как разбирате балообразуването в химическия факултет на су?
Ето линк:
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … iya_i_informatika

Ако кръстчето е плюс, то се оказва, че оценка по химия от дипломата (т.е.11-12 клас) е елемент от бала. Но който не е имал профил химия, няма да има такава оценка в дипломата си.

Аз ли някъде съм в грешка?

# 215
Инфото е от доцент от изпитната комисия в СУ:

Уважаеми колеги,

Във връзка с предстоящата кандидатстудентска кампания постъпиха запитвания относно начина на балообразуването за бакалавърските програми, предлагани
от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ( Химия,
Екохимия, Компютърна химия, Инженерна химия и съвременни материали,
Ядрена химия, Химия и английски език и Химия и информатика).

В тази връзка публикуваме следните пояснения:
Ако при кандидатстване в СУ, кандидатстудентът има оценка по
балообразуващ предмет и от двата гимназиални етапа, за балообразуваща се
приема тази от втория етап. Ако предметът е бил изучаван само по време на първия
гимназиален етап, се взима оценката от удостоверението (8-10 клас) от
първи гимназиален етап.

При възникнали въпроси не се колебайте да ни пишете!

С пожелание за успех в предстоящата кампания!

Ако кандидатът се е явил на ДЗИ по Химия, оценката от ДЗИ участва вместо тази от дипломата.

# 216
  • София
Marinadp,  без коефициент ли?  Това е доста несправедливо решение, ако е така.

# 217
  • София
Точно щях да напиша, че в ЛУ и Уасг искат да се представи и свидетелството от 10 клас за тези, които нямат оценки в дипломата.

# 218
  • София

Ако при кандидатстване в СУ, кандидатстудентът има оценка по
балообразуващ предмет и от двата гимназиални етапа, за балообразуваща се
приема тази от втория етап. Ако предметът е бил изучаван само по време на първия
гимназиален етап, се взима оценката от удостоверението (8-10 клас) от
първи гимназиален етап.
E, това вече е крайно несправедливо!

# 219
На мен ми е чудно ако кандидатите за дадена специалност са все с максимален бал и надвишават бройката, как се случва отсяването..

# 220
На мен ми е чудно ако кандидатите за дадена специалност са все с максимален бал и надвишават бройката, как се случва отсяването..

Зависи от ВУЗ-а: някъде приемат всички надпланово (ако на последно място е класиран кандидат с бал 18, а след него има още 4 души с бал 18, ще приемат всички с бал 18).
На други места - ако не греша МУ-Пловдив, при равен бал, сравняват оценката от изпита по биология, ако и тя е равна, сравянват по химия, ако и тя е равна, приемат всички. Нещо такова беше.

# 221
Много благодаря за информацията!

Имам сериозно подозрение, че когато са приемали правилата, са проспали тази част от промените, в противен случай щяха да го опишат на сайта си, а не да връзват обяснения по неофициални канали. Явно чак сега са го разбрали.
Просто приказка!

Успех на всички кандидатстващи!

# 222
  • Русе
Габи, след 20 юли може да се подава декларация 7, но и в сайтът на НАП пише пише от следващия месец. Ще плащат за юли, август, септември, но това все пак зависи и от унито, че имало такива дето поемат осигуровките от деня на записването.

Алекс утре заминава за редовния изпит по Мат на СУ, и оттам директно на морето да бачка. Направи пълномощно на баща си и ние ще му движим документите, че да не се претрепе мамин златин да пътува от Приморско до София и обратно. До края на месеца екипа му щял да бъде той и 4 мацки. Много доволен изглеждаше и никакви математически мисли не се забелязваха.

# 223
Аз си отдъхнах след като излезнаха резултатите от матурите.
Моят младеж, толкова самонадеян, изобщо не беше записал редовен изпит по математика. Съобщи го в деня на бала..
И ме обори със сметки и изчисления, че оценка над 5.87 май беше на матурата ще му даде по-висок бал от пълно 6 на редовен изпит в СУ.
Не мога да го разбера това...

# 224
  • Русе
Светослав работи вече втора седмица. Не се оплаква, въпреки 12 часовите смени. Кани се да остане на морето до края на лятото.Сам си намери работа, сам си стигна с колата. Тази година му казах, че няма да спонсорирам и хвърлям излишна енергия в трудовия му порив. Извадихме пълномощно за дипломата. Но като гледам сроковете на издаване на дипломи и подаване на документи може да се възползваме от сайта за документи ,който даде Дидева, понеже от 22 се каним и ние да мръднем към морето до към 30.

За сега имам позволение да му подавам документите в СУ - арабистика и геология. Предложих му да разгледа и минно-геоложкия - съответните специалности. Не знам дали е погледнал. Ако някой има с такива интереси, може да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт