Дванайсет години - равносметка и избор

• 62 034
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Аз си отдъхнах след като излезнаха резултатите от матурите.
Моят младеж, толкова самонадеян, изобщо не беше записал редовен изпит по математика. Съобщи го в деня на бала..
И ме обори със сметки и изчисления, че оценка над 5.87 май беше на матурата ще му даде по-висок бал от пълно 6 на редовен изпит в СУ.
Не мога да го разбера това...
Прав е синът ти. Виж балообразуването в СУ.

# 226
Знам Вита, но ми е странно и не мисля, че е правилно..

# 227
  • Русе
Логиката им навярно е такава, че осигуряват предимство на тези деца, които две години са учили профил математика.

# 228
Преди си мислех, че в университетите не са дочели нормативната уредба и затова се раждат недомислици.Не съм размислила, но все повече ми се струва, че се подготвя поредната голяма промяна и всичко ще започне отначало.

# 229
Логиката им навярно е такава, че осигуряват предимство на тези деца, които две години са учили профил математика.
И пренебрегваш собствените си изпити...Защо тогава изобщо ги провеждат?
Някак ми е логично коефициента за изпит в Университет да е с най-голяма тежест, после матурата пак с коефициент на тежест - профилирана такава.

# 230
  • София
Да не би да се таргетират в деца от математически паралелки?

# 231
Защото направиха изпита си две в едно с превес на общообразователната подготовка.
Ако бяха оставили двата отделни изпита по математика ( един ООП - старото първо равнище и един ПП - старото второ равнище), можеха да изравнят техните коефициенти с тези на съответните ( ООП или ПП) ДЗИ, или дори да им сложат една идея по-високи.
В други ВУЗове с идеята да се избегне дискриминацията на тези, които не са изучавали даден предмет като профилиращ докараха нещата дотам, че децата,  които са го изучавали като такъв всъщност са в губещата позиция.

# 232
Те нещата за нашият набор са много объркани.
Първо, че в 7-ми клас дете е трудно да избере ориентацията си!
А после още по-трудно да смени средата!
Но Университета и изпита е мястото, където би имало равен шанс да покаже знания и опита!
Моето дете и на предварителен изпит, и на матура се справи ..поне за мен чудесно!
Но в случая разсъждавам ..за шанса!

# 233
  • Русе

Но в случая разсъждавам ..за шанса!

Оставам с впечатление, че е много по-лесно да влезеш в съответна специалност в нидерландски университет, отколкото в наш роден. Не знам дали е баш така, ама тук набори са приети в ИТ специалности в холандски унита отдавна, без да се държат изпити по математика и матури такива.

Между другото няколко близки деца имат доста добра реализация в областта със Софтуни. Едната ни хубавица, която завърши едвам едвам средното и не пожела да следва 4 години, накрая с триста зора майка е я накара за завърши QA в Софтуни. В момента работи в някаква много здрава фирма в Австралия . Там е защото и майка и живее там, но явно върви сертификатът.

Другото дете, преди 3 години завърши. Пробва се в унито. Дойде му много математиката. Хвана се в една фирма, която поддържа една мрежа с датчици в радиомрежа - LORAWAN. В движение започна да си пише програми с Python и хвана и курса на Софтуни. Всички доволни.

И за други се сещам. Така че пътища и шансове много. Стига желание да има.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 06:31 от A m b e r

# 234
  • София
Между нидерландски и нидерландски университет има  огромна разлика..Колкото до това, че отдавна са приети там децата, с или без изпит - тогава са им сроковете за кандидатстване просто. Да не говорим, че голяма част от унитата там са приложни, което няма своя еквивалент у нас, че да сравняваме. За тях се кандидатства със събеседвания + проект/разработка/портфолио и т.н.

Но точно така е по повод разликите  и с нашите университети, различия от земята до небето има между някои ВУЗ на родна земя.

Иначе, да , случаи разни, пътища за реализация разни - само да са здрави децата Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 22:53 от пенсионирана русалка

# 235
Университет, а после реализация също се разминават..От време оно..
Даже и в това, което си мечтал да се реализираш и го правиш!
За БГ говоря!

# 236
  • София
И така... вече имаме и "неофициален час" за раздаване на дипломите 14 часа на 27.06.2022!!!! Няма умряло човече в емотиконите...
На въпроса за серия и номер - ами то няма да стане бързо, то всеки ако вземе да ми звъни... (класната)...
От понеделник ни дума, ни вопъл, ни стон от управата на 91 НЕГ. Катранджиева естествено е в полагаем платен отпуск (все едно някога е била на работа), една заложник-секретарка вдига телефона и винаги след 20 минути ще извика зам-директор... (дано след две-три по двайсет да се откажем).
Лично аз написах писмо до половината МОН (всички, които ми се сториха, че трябва да са ангажирани с проблема от листата им с контакти), РУО и НЕГ с молба за входящ номер на същото.
Срокът ми за отговор е 13.06. Към изхода на деня на тринайсти ще го пусна и в медиите...

Ми, казах си, да ми мине... поне малко

п.п. Допълвам се!!! Попитах в нашия Учебен отдел - срокът за качване на дипломата е три месеца ! ! ! Така че хич не разчитам, че като (АКО) знам серия и номер тя ще стане видима преди 27.06.2022

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 11:39 от magi_sveta

# 237
За НЕГ -  раздаване на дипломите на 23.06 До края на деня ще го качат в сайта

# 238
За НЕГ -  раздаване на дипломите на 23.06 До края на деня ще го качат в сайта

Качено е вече.

# 239
  • София
Тъкмо влизах да напиша, че е качено вече... На третия мейл бодро току-що ми отговориха, че е потвърдена от Военния клуб "новата дата".

Общи условия

Активация на акаунт