Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 999
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Не бях се замисляла за здравните осигуровки. След 30-ти трябва ли да се самоосигурява?

До 30.06 са осигурени.
От 1.07 следва сами да плащат ЗО като плащането зависи дали ще учи във ВУЗ или е на трудов договор.
Ако (ще) учи във ВУЗ, то следва да попитате от коя дата осигуряват - от датата на записване в уни или от началото на учебната година (която е различна: за СУ -1.10, УНСС-15.09 и тн).
За работодател е ясно.

# 301
  • софия
Трябва ли да се пуска декларация номер 7?

# 302
# 303
  • София
Има ли начин здравните осигуровки на младежта да се платят онлайн и без да се занимаваме с утежняващи документи?

# 304
Има ли начин здравните осигуровки на младежта да се платят онлайн и без да се занимаваме с утежняващи документи?
В сайта на НАП, в секцията която се вижда с ПИК, има раздел "Проверка на задълженията с възможност за плащане". След като се подаде Декларация 7 по някое време се появяват и задълженията там и може да се платят се с карта Hands V

# 305
  • Пловдив
В тази връзка, какво се случва, ако не ги платим?

Дъщеря ми е студентка трети курс, сега проверих здравните й вноски - за 7, 8, 9 месец 2019 не са платени. Но е с непрекъснати здравноосигурителни права. т.е може ли да си "висят" така неплатени или да ходя и да ги плащам?

# 306
  • Русе
Ще висят до един момент и после  НАП ще й пратят писмо,че ги дължи,  и ще си ги търсят. Не знам при колко неплатени спират правата.

# 307
  • София
Не мисля, че ще й ги търсят. Но при следващия не платен месец, ще й спрат правата. Като минат 5 години ще отпаднат по давност.

# 308
Правата се прекъсват при неплатени повече 3 вноски, т.е. три месеца могат да седят така, четвъртия ако не се плати, се прекъсват.
Ако здравните права се прекъснат, от НАП се свързват с вас и трябва да се платят осигуровки 60 месеца назад!!!
На 5тата година мисля че ще отпадне по давност, не съм сигурна, Лютиче, текста в наредбата не можах да го намеря.

# 309
  • Пловдив
Ако не са платени...ако са платени тези 5г. назад, се плащат само липсващите 3 месеца, нали така?

# 310
В тази връзка, какво се случва, ако не ги платим?

Дъщеря ми е студентка трети курс, сега проверих здравните й вноски - за 7, 8, 9 месец 2019 не са платени. Но е с непрекъснати здравноосигурителни права. т.е може ли да си "висят" така неплатени или да ходя и да ги плащам?
За големия син бяхме платили (по банков път), но получи писмо за "дължими суми"... Оказа се, че за първата вноска имало някакви ститинки, които с лихвите станали на левче и стотинки. Видяхме ги през системата на НАП и ги платихме оттам. Но стига, че го бяха стреснали с писмо, а той се чудеше кой данък не си е внесъл.

# 311
  • софия
И на мен ми висяха някакви 0.89 лв от някогаси свързани с декларация 7.Аман от бюрокрация. Аз ще ѝ внеса за 2 месеца.Та да намалим риска от загубване на права в бъдеще

# 312
Здравейте, знаете ли дали има някъде класация на училищата в България (в частност София) според резулратите от ДЗИ за тази година?

По непотвърдена информация 164. ГПИЕ “Мигел де Сервантес” е първа в България по резултат. Но също и информация, казваща по-скоро класация, официална и в медиите, да не очакваме.

# 313
Класация не публикуват. Публикуват Резултати от държавните зрелостни изпити по училища и по предмети. Среден успех и брой явили се на задължителни държавни зрелостни изпити. Които можеш да си сортираш в екселска таблица, както намериш за добре.

# 314
Благодаря за отговорите! Ако не бяхте засегнали темата, щях да пропусна и един ден да се ядосвам !
Нашите дипломи ще ги раздават на 17-ти. Ще бъде официално и тържествено, а аз имам ангажимент и ще пътувам Sad  Толкова ме е яд...

Общи условия

Активация на акаунт