Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 921
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
А не е ли възможно да  представиш дипломата от 10-11 клас, за да отговориш на изискванията за хорариум?

# 451
  • Отвъд алеята зад шкафа
Очевидно за авиоинженерство трябва да се избере конкретно училище, което предлага физика и математика. И ако детето е в ...35-то примерно, може да си остане без физика като едното нищо. Дано да сте прави, че има физика на толкова места, а не само да се заявява, че има (мен конкретно физика не ме интересува, т.к са на светлинни години от нея моите деца). Но изискването за физика и математика за ТУ в Холандия не означава, че "чуждите университети не приемат деца от професионални училища". Включително от таз годишния випуск 12 клас има приети деца в чужбина, знам за Италия и Холандия.

Университетите често предлагат явяване на допълнителни изпити, ако нещо от дипломата не ги удовлетворява. Сега, авиоинженерството е друга работа явно, който иска точно това, да му мисли.

# 452
  • Пловдив
Не, изискванията са хорариумът да е в последните 2 години. Решението е явяване на изпит към съответния университет по съответния предмет

# 453
В Пловдив, профил физика ще педлага само 1! училище-МГ и то от тази година, след като се разбута кошерът за Холандия и Германия явно
Ако погледнеш списъка за прием на РУО, повечето училища са с "Чуждоезиков профил", това не означава обаче, че не предлагат 3 и 4 профил физика + математика, или математика + ИТ, или математика + география...
Гледам например 35 СЕУ (София), ако влезеш в Учебен план на 11 клас и се виждат всичките комбинации на профили, които предлагат Hands V Тази година имат прием за профил "природен" който е химия+биология+немски език (интензивно)+ руски език. Досега имаха към езиковия профил "немски+руски" възможост за избор и на билогия+химия, но явно търсенето на "природния" профил е било повече...

ПП:
Очевидно за авиоинженерство трябва да се избере конкретно училище, което предлага физика и математика. И ако детето е в ...35-то примерно, може да си остане без физика като едното нищо. Дано да сте прави, че има физика на толкова места, а не само да се заявява, че има (мен конкретно физика не ме интересува, т.к са на светлинни години от нея моите деца). Но изискването за физика и математика за ТУ в Холандия не означава, че "чуждите университети не приемат деца от професионални училища". Включително от таз годишния випуск 12 клас има приети деца в чужбина, знам за Италия и Холандия.

Университетите често предлагат явяване на допълнителни изпити, ако нещо от дипломата не ги удовлетворява. Сега, авиоинженерството е друга работа явно, който иска точно това, да му мисли.
Това подчертаното не е вярно.
Учебен план 35 СЕУ, 11 клас

И университетите може да не те допуснат изобщо до допълнителен изпит, ако нямаш достатъчен хорариум последните 2 години.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 10:49 от peneva_a

# 454
  • София
Гадамер, познавам дете от ТУЕС, което учи в Австрия. Така че не може да се каже, че децата от професионални гимназии не могат да учат навън. Но за някои университети или специалности има проблеми и ако ти се случиш в тази група, няма как да не ти е мъчно, че по формален признак шансовете ти са ти били отнети изначално.

# 455
  • Пловдив
Аз съм майка на 10-класник в едната езикова гимпазия. Говоря за двете езикови и мг-там където учат приятелите му и където познавам и 11 и 12 класници. Та при нас се предлага само 3-ти профил, нямаме комбнинации. В езиковите явно нямат преподаватели по физика, добре че има математика, защото го избират половината и повече деца. А такива като предприемачество...забрави

# 456
  • Отвъд алеята зад шкафа
Призма така е, но не си застрахован от подобен сценарий и в училище с профили, освен ако не си решил нещо конкретно в 10 клас. При някои училища още след 7-ми. Защото може сега да си мислиш, че искаш авиоинженерство и да учиш физика и мат, а в 11 клас да не го искаш и да ти трябва нещо друго. Така че пак ще се опре до търсене на университет, в който може да се държи допълнителен изпит по предмет, който нямаш като хорариум.

# 457
  • София
Гадамер, не е само в Холандия и не е само за  авиоинженерство.Дадох пример с Германия и Швейцария. И не е само за деца от професионални, ограничения има и за езикови при неподходящ за специалността профил.Просто в профилирана имаш шанс да избереш въпросния профил (ако се предлага), в професионалните нямаш. Иначе приети  навън има, разбира се, зависи обаче каква е специалността  и къде ще бъде изучавана - в академичен университет или хохшуле. И не, не навсякъде става с доп.изпит..

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 11:03 от пенсионирана русалка

# 458
  • Варна
Някой ако е кандидатсвал в СУ, да каже какво се пише в профила на образованието. По диплома сме Математически профил, но в падащия списък го няма като опция.

# 459
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ще си направя труда този уикенд да поразровя университети във Великобритания, Холандия, Испания и Италия да видя къде какво изискват.

ЕТХ Цюрих и Делфт е ясно, че си искат физиката и математиката.

# 460
  • София
Според мен има профили, с които няма как да имаш проблем. Математиката е такъв случай. Не вярвам някой университет да ти направи проблем, дори да кандидатстваш право, бизнес или икономика например, напротив, някъде е като изискване.

# 461
В холандската тема писах за познато дете, завършващо тази година ТУЕС, което изпита шок и невероятно разочарование, след като получи отказ от два академични университета в Нидерландия. Беше му отказан достъп до изпити за нумерус фиксус специалност, както и въобще да подаде документи. Единствено обяснение - предпочитат деца от "гимназии". Те не са запознати с нашите стандарти и хорариуми, но нямат и намерение да се занимават и да си нагаждат приемните условия. Глупаво, но факт.
Едно от нашите деца завърши ФМИ миналата година, софтуерно инженерство, бакалавър, няма да продължава магистър. Това, което сподели - твърде много ненужна теория и почти нищо практическо. Не мога да коментирам лично обаче.

# 462
  • Отвъд алеята зад шкафа
Холандия си е специфична, особено пък за ТУ, ако пък се сложи и нумерос фиксус в картинката. ТУ са си не точно университети в класическия смисъл на думата, т.к се фокусират само в едно направление.
Аз проверих Еразъм, който в по-голяма степен е университет, доколкото съдържа разнообразни направления, включително и медицина ( която липсваше на СУ, за да е уни в пълния смисъл на понятието), за направление икономика и там имаше изискване единствено за бг диплома за средно образование. Ниво А математика, каето не знам как приравняват към нашата диплома и ако нямаш в дипломата ниво А, трябва да се явиш на изпит. Разбира се има и направления Право, Медицина и т.н, където не съм проверявала, но ще си направя труда.

Ето как е във ФЕГ в момента:
Във фег профилите на са сдвоени. Профил ще има ако има поне 18 желаещи за предмета. За мат има достатъчно, но за физика засега са 14 желаещи на първо четене, ако се появят още 4 - ще има и физика"
Дали ще има физика е неизвестно, особено към момента на записване във  ФЕГ след 7 клас, ако изобщо тогава детето знае, че иска точно физика.

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 11:29 от gadamer

# 463
Някой ако е кандидатсвал в СУ, да каже какво се пише в профила на образованието. По диплома сме Математически профил, но в падащия списък го няма като опция.
Има природоматематически. Ние отбелязахме това.

# 464
  • Варна
Благодаря, и аз се чудех, но все пак си е чисто математически и се приеснявахме да не обърка нещо с това "природо".

Общи условия

Активация на акаунт