Дванайсет години - равносметка и избор

• 61 906
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
В езиковите явно нямат преподаватели по физика, добре че има математика, защото го избират половината и повече деца.

Това не е точно така. Детето ми завърши една от езиковите гимназии тази година. Когато бяхме в 10 клас, наред с другите профили /в интерес на истината по почти всички изучавани предмети/, ни предложиха и физика. Учители имаше, но нямаше желаещи деца и не сформираха група. Което мисля, че е нормално с оглед презумпцията, че в езикови гимназии отиват повече хуманитарно насочени ученици. Профил математика имаше.

# 466
  • Пловдив
Да, мисля че имаше нещо такова. Обаче моят син от хуманитарно насочен рязко промени посоката и се насочва към инженерни специалности. Кръгът около него се насочват медицина и инженерни, едно дете е записало профил история и ще кандидаства право. И по принцип мисля, че езиковите гимназии дават по-широк кръг от възможности с това профилиране, но да не разводняваме темата.

# 467
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не я разводнявате. За всички след вас е полезен опитът ви.

# 468
  • Стара Загора
В гимназията на сина ми децата можеха да избират след 10-ти клас като трети и четвърти профилиращ предмет почти всичко, без музика, изобразително и физическо, при това във всякакви комбинации. Имаше доста избрали информационни технологии и история, дори имаше комбинация физика и история.Grinning

# 469
Всички след нас много рядко влизат в темата и ако не са имали някое свое си питане, че да им излязат отговорите, изобщо няма да им обърнат внимание. Все пак сме в раздел Набори и всеки си пише в интересувщата го наборна тема Simple Smile
Ако на някой му е интересно и възможно, да изнесе дискусията в обща тема за гимназиално образование...
Ние тук каквото избрахме - избрахма, кой какъвто пррофил е - такъв е...мача свирен вече Wink

# 470
Набора вчера взе диплома и днес се записа във Военноморското училище.

# 471
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всички след нас много рядко влизат в темата и ако не са имали някое свое си питане, че да им излязат отговорите, изобщо няма да им обърнат внимание. Все пак сме в раздел Набори и всеки си пише в интересувщата го наборна тема Simple Smile
Ако на някой му е интересно и възможно, да изнесе дискусията в обща тема за гимназиално образование...
Ние тук каквото избрахме - избрахма, кой какъвто пррофил е - такъв е...мача свирен вече Wink

Така е, но ако някое от вашите деца е имало проблем с прием в уни, ние след вас все още имаме време да реагираме. Тук въпрос зададе и една 7-класна майка, т.к те тепърва ще редят желания след 1-2 седмици. Аз лично чета различни наборни теми, имам 2 деца и трябва да се ориентирам навреме.

# 472
Това, което е днес, утре може да не е същото. И нашите, и чуждестранните университети тепърва ще се ориентират в ситуацията с новите дипломи. Сигурна съм, че още за следващата година ще има доста промени в регламентацията на приема.

# 473
И ние сме девети клас и ще избираме профил догодина, но чета и тук и в десети клас, защото рИформите в образованието винаги ти се стоварват неочаквано и без яснота какво се случва след тях с децата.

# 474
  • столицата
Сега да обясним на по-малките набори, че това, което си представяте и виждате днес едва ли ще е същото утре. Училищата всяка година си сменят профилите, които предлагат най-малкото с оглед учителите, с които разполагат. Това, че тази година са били предлагани едни профили не означава, че същите ще са и за вас. С оглед, че за право вече няма изпит по история очаквам този профил също да започне да изчезва. В нашето училище, точно за нашия набор се пенсионираха 2 учитела по информатика и съответно един традиционен профил мат плюс инфо изобщо не беше предложен. Така детето ми  се наложи да избира друга комбинация, от която нямаше особена нужда. /разбирайте, че това са и предметите , от които избираш за втората матура/
А как ще реагират чуждестранните унита на нашите "нови" дипломи тепърва ще видим.

# 475

Така е, но ако някое от вашите деца е имало проблем с прием в уни, ние след вас все още имаме време да реагираме. Тук въпрос зададе и една 7-класна майка, т.к те тепърва ще редят желания след 1-2 седмици. Аз лично чета различни наборни теми, имам 2 деца и трябва да се ориентирам навреме.
Затова предложих една по-обща тема в която да пишат и настоящи 10-11 клас (избиращи и току що избрали профили)... при нас профил се избираше в 7 клас при кандидатвтаването, после се оказа, че не е баш така и може да се промени със заявление в 9ти клас, после в 10ти на пика на извънредното положение и затваряне искаха препотъврждаване, преизбиране... Пък и сме пърия набор в който университетите тепърва се срещат с дипломите (писах вече СУ какви недомислици са написали в "балообразуване", защото изобщо не са се замислили как изглежда една диплома)... Та темата е доста широка и интересна за хора с деца от 6ти до 11 клас и малко й се губи значението за тези, дето вече сме го приключили по възможния за нас начин, който може много да се различава в следващите 1, 2 или 3 години.

Аз лично имам 3 деца и се оказа, че колкото и да се информирам МОН успява да ме изненада (неприятно в общия случай) за всяко едно от тях!

# 476
Имам въпрос към тези, които са подали документи в СУ. Подавате заявлението за кандидатстване само с дипломата от 12 клас или и прилагате удостовернието от първи гимназиален етап (10клас)?

# 477
Имам въпрос към тези, които са подали документи в СУ. Подавате заявлението за кандидатстване само с дипломата от 12 клас или и прилагате удостовернието от първи гимназиален етап (10клас)?
Аз пуснах документите в събота. Приложих само дипломата от 12 клас.

# 478
  • Варна
Само дипломата от 12 клас, като номера на удостоверението от ПГЕ е на последната страница на дипломата.
Самото  удостоверение, не се изисква.

# 479
  • тук-там
И аз следя темата, въпреки че наборката не е в този набор Wink вие сте първия випуск по новята система и няма спор, че всякакво инфо тук е от полза.

Общи условия

Активация на акаунт